Dezinformacije o koronavirusu

Antivakser Sladoljev širi dezinformaciju da je zagrebački ginekolog umro nakon cijepljenja

Poznati antivakser Srećko Sladoljev širi lažnu tvrdnju da je zagrebački ginekolog Mario Kerner preminuo nakon što je primio Pfizerovo cjepivo protiv Covida-19. Dr. Kerner se prije smrti nije cijepio.
dr. Mario Kerner
Poliklinika Medifem

Umirovljeni imunolog Srećko Sladoljev na svom profilu širi lažnu tvrdnju da je zagrebački ginekolog Mario Kerner preminuo nakon što je primio Pfizerovo cjepivo protiv Covida-19 (arhivirano ovdje). Sladoljev prenosi anonimnu poruku njegove navodne prijateljice:

“Jučer je preminuo poznati zagrebački ginekolog Mario Kerner. Od njegove prijateljice sam saznala da je u srijedu primio 1. dozu Pfizer cjepiva. S kolikom sigurnošću možemo tvrditi da je to nuspojava? Dr je inače 50 godina taman napunio i zdrav…”.

Međutim, prema informacijama koje je s medijima podijelio ravnatelj zagrebačke Kliničke bolnice Sveti Duh, u kojoj je dr. Kerner bio zaposlen, on se uopće nije cijepio. To su potvrdile i osobe bliske dr. Kerneru.

U raspravu ispod objave, podijeljene više od 500 puta, javili su se pojedini zdravstveni radnici kako bi demantirali Sladoljeva.

Faktograf se obratio poliklinici Medifem, na kojoj je također radio doktor Kerner, s upitom je li prerano preminuli liječnik primio cjepivo, odnosno može li se njegova smrt povezati s primanjem cjepiva. Odgovor ćemo unijeti kada nam stigne.

Međutim, u medijima su se već oglasili njegovi kolege i prijatelji.

Ravnatelj KB Sveti duh Mladen Bušić za Telegram je tako potvrdio da se dr. Kerner nije cijepio protiv Covida-19. “Mario Kerner 100 posto nije cijepljen”, rekao je Bušić.

Doktor Boris Ujević, kolega i prijatelj pokojnog Kernera, za Index je potvrdio da se Mario Kerner nije cijepio protiv Covida-19 pa cjepivo ne može ni biti uzrok smrti.

“Trebali smo se cijepiti zajedno prošloga ponedjeljka, ali nije stigao to napraviti zbog posla. Imao je još dva termina za cijepljenje na koja nije mogao doći jer je bio prezauzet pacijenticama”, rekao je Ujević, osuđujući napis Srećka Sladoljeva, isto kao i dr. Natko Beck.

“Sladoljev je dotaknuo ljudsko i moralno dno. To što je napisao je ružno i glupo i ne želim više ni trenutak trošiti na tog zlog čovjeka”, rekao je za Index Kernerov prijatelj, dr. Natko Beck.

 

Naslov ovog teksta izmijenjen je nakon objave teksta. Izvorni naslov glasio je “Antivakser Sladoljev na Facebooku lažno tvrdi da je zagrebački ginekolog umro zbog cijepljenja”, što nije bila dovoljno precizna formulacija. Ispričavamo se zbog greške.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.