Faktograf.hr

Samo činjenice

Bizarna teorija zavjere o trgovini djecom kruži Facebookom

Među korisnicima Facebooka dijeli se bizarna fotografiju koja prikazuje bebu u trupu životinje, uz tvrdnju da je riječ o krijumčarenju djece “radi daljnje trgovine i prodaje” (1, 2, 3, 4). Ista fotografija na Facebooku, na španjolskom govornom području, kruži najkasnije od prosinca 2019. godine, a može se naći i s kasnijim datumima.

Fotografija i pripadajući joj opis, u kojem se navodi da je riječ o krijumčarenju djece radi daljnje preprodaje već su označeni kao dezinformacija. Vjerodostojnost ovih objava u srpnju prošle godine  provjerio je fact-checkerski servis lista La Republica – Verificador.

Predmetna fotografija uz tvrdnju da se radi o krijumčarenju djece radi njihove daljnje prodaje najprije se, u ožujku 2019. godine, pojavila na portalu Arsitios.com. U ovoj verziji čak je i označen mogući krivac: meksička kompanija CarneMart, koja trguje mesom i čiji se kamion nalazi na fotografiji plasiranoj uz fotografiju djeteta u truplu mrtve životinje. U tekstu je navedeno da je kamion zaustavljen 16. ožujka u Verakruzu te da se isti nalazi u rukama meksičkih snaga sigurnosti, radi istrage. Fact-checkerima La Republike meksičke vlasti potvrdile su da navodi iz tog teksta nisu istiniti.

Ista fotografija, ali s drugim kontekstom objavljivana je i ranije, kao meme, npr. 2016. godine na poljskom portalu Kwejk.pl, uz natpis: “Kad ne želiš da ti dijete bude rođeni vegan”.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.