Razotkriveno

Neredi u Washingtonu nisu podvala Antife

Facebookom se širi dezinformacija da Antifa, ljevičarski antifašistički pokret, stoji iza upada Trumpovih pristaša u zgradu Kongresa.
EPA/WILL OLIVER

Među korisnicima Facebooka širi se netočna informacija da su nasilne izgrede u zgradi američkog Kongresa, kojima su pristaše Donalda Trumpa pokušali onemogućiti verificiranje izbornih rezultata, potaknuli provokatori s radikalne ljevice.

“Preokret: Uloga rulje ‘Demokrata’ u napadu na Kapitol! Uhićen aktivist Antifa-e i BLM-a koji je ohrabrivao izgrednike da spale Kapitol!”, naslov je članka na portalu Croativ.net (arhivirano ovdje) koji se dijeli među korisnicima Facebooka.

U naslovnoj foto-montaži, kojom je tekst opremljen, vidljiv je i dio naslova na engleskom jeziku, koji kaže: “Antifa potvrđen na Kapitolu…”. Naslovna foto-montaža se, pak, sastoji od fotografije koju je u vrijeme nereda pred Kapitolom snimio fotoreporter Spencer Platt i fotografije nepoznatog autora, koja prikazuje čovjeka maskiranog maramom na kojoj piše “Nema rata, osim klasnog rata”, što je jedna od parola radikalne ljevice. Ove dvije fotografije spojene su kako bi ilustrirale osnovnu tezu članka o ulozi “aktivista Antifa-e” u washingtonskim neredima.

Teorija koja kaže da su na nasilni upad u Kapitol u Washingtonu huškale i da su za njih odgovorne Antifa organizacije u američkim medijima koji propagiraju stavove krajnje desnice i pritom šire teorije zavjere pojavile su se već par dana nakon nereda. Međutim, brojni su američki mediji opovrgli ove tvrdnje (USA Today, Austin American-Statesman), demantirali su ih i fact-checkeri Reutersa, kao i američki FBI (Forbes).

Slučaj Johna Sullivana

U članku portala Croativ.net navodi se:

“Ljevičarski aktivist koji je Fox Newsu prošlog tjedna rekao da je slijedio demonstrante pri upadu u Kapitol kako bi “dokumentirao” opsadu, sada je predmet kaznene prijave u vezi s njegovim navodnim sudjelovanjem, navodi Ministarstvo pravosuđa SAD-a. Johna Sullivana navodno se može čuti kako ohrabruje demonstrante u videu koji je dostavio FBI-u, prema saveznoj kaznenoj prijavi. Video je podijelio i na svojim YouTube i Twitter računima pod pseudonimom Jayden X. Optužen je u četvrtak pred saveznim sudom u Washingtonu nakon što ga je uhapsio FBI. Ostaje u pritvoru u okrugu Toeele, u svojoj matičnoj državi Utah.”

Niti u jednoj rečenici ovog članka ne navode se razlozi zbog kojih (nepotpisani) autor Johna Sullivana naziva “aktivistom Antife”.

Čovjek po imenu John Sullivan uistinu je optužen za nasilan upad u zgradu Kongresa i točno je da s pro-trumpovskim prosvjednicima uglavnom ne dijeli političke stavove. On je osnivač protestne  grupe “Insurgence USA”, koja je “naslonjena” na pokret Black Lives Matter, u Sjedinjenim Američkim Državama začet zbog učestalih slučajeva policijske brutalnosti nad Afroamerikancima, a koji je međunarodnu vidljivost zadobio zahvaljujući masovnim prosvjedima zbog ubojstva Georgea Floyda.

Na internetskim stranicama grupe “Insurgence USA” navodi se: “Insurgence USA osnovana je 2020. kao odgovor na tragediju u slučaju George Floyda.” U razgovoru s novinarima Rolling Stonea sam John Sullivan je, opisujući nerede pred zgradom Kapitola, rekao da nije aktivist Antife. Evo njegove izjave: “Cijelo vrijeme su vikali – jebeš antifa, jebeš BLM (Black Lives Matter). Ja ne kažem da sam Antifa, u bilo kojem smislu. Ali definitivno vjerujem da crnački životi vrijede (eng, But I definitely believe Black Lives Matter)”.

Ništa se nije “preokrenulo”

Slučaj Johna Sullivana do sada je jedini zabilježeni slučaj podizanja optužnice za nasilni upad u zgradu Kapitola, a da nije riječ o prosvjednicima politički sklonima bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Nikako se, dakle, ne može govoriti o “preokretu”, niti o “rulji demokrata”, kako se to navodi u naslovu članka portala Croativ.net.

Također, za uhićenog Johna Sullivana ne može se reći da je “aktivist antifa-e”, jer nije dokazana niti poznata niti jedna poveznica koja bi ovog čovjeka svrstala u neku od organizacija koje se deklariraju kao “antifa” organizacija. Također, nema ni dokaza da je Antifa, ljevičarski antifašistički pokret bez konkretne organizacijske strukture, sudjelovala u planiranju ili organizaciji nereda u Washingtonu.

Točno je tek da je John Sullivan simpatizer pokreta Black Lives Matter. Njegova uloga u washingtonskim neredima, međutim, ne može se uzeti kao dokaz odgovornosti BLM pokreta za nasilan upad u Kapitol.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.