Faktograf.hr

Samo činjenice

Učestalost “pojedinačnih slučajeva” ukazuje na pravilo

HDZ trese previše istovremenih afera, a da bi se o njima moglo misliti kao o nepovezanim pojedinačnim slučajevima korupcije.
foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

„Ako je netko pogriješio, a kolega Tušek je pogriješio, ta pogreška ima svoju adresu i svoje ime. Vezati to uz neku političku opciju mislim da je nekorektno“, kazao je Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine komentirajući postupanje Žarka Tušeka, HDZ-ova saborskog zastupnika i člana predsjedništva te stranke. Horvat je pritom rekao kako bi pojedinačne slučajeve trebalo tretirati kao pojedinačne slučajeve i “ne polemizirati na način da je određeni pojedinačni slučaj praksa”.

Međutim, slučaj Žarka Tušeka treći je u nizu „pojedinačnih slučajeva“, odnosno afera koje potresaju HDZ u zadnjih samo nekoliko tjedana.

“Pojedinačni slučaj” Tušek

Kako je dnevnik 24 sata otkrio, Tušek je pokušao kupiti Viktora Šimunića, nezavisnog vijećnika iz Oroslavja.

U zamjenu za podršku HDZ-u na lokalnim izborima nudio mu je pomoć u financiranju kampanje, ali i mogućnost postavljanja na određene položaje nakon izbora.

„Za kampanju mi je ponudio logistiku, informacije, marketinšku pomoć, da će mi srediti 25.000 plakata ako trebam. Naravno, za naš dogovor se nije smjelo znati. A onda, nakon izbora, moja lista bi trebala podržati HDZ-ovu platformu koja bi skinula sadašnjeg župana na vlasti. Tušek mi je rekao da biram što hoću, koje pročelničko mjesto želim. Ili da biram neku drugu instituciju ako je želim voditi, Park prirode Medvednica, Centar za prirodu u Zagorju….“, kazao je Šimunić koji je sam snimio razgovor s Tušekom.

Nakon objave teksta o pokušaju kupovine nezavisnog vijećnika iz Oroslavlja pokrenute su istražne radnje o slučaju (Večernji list).

“Pojedinačni slučaj” Požega

HDZ je prije desetak dana raspustio svoj gradski odbor u Požegi nakon što je Telegram otkrio skandal s namještanjem poslova tvrtkama u Požegi. Ponovo je u igri bio tajno snimljeni razgovor u kojem se čuje kako su Darko Puljašić, gradonačelnik Požege i saborski zastupnik (u međuvremenu je dao ostavku na tu dužnost, ali je ostao gradonačelnik) te njegov zamjenik dogradonačelnik Mario Pilon, nagovarali direktora gradske požeške tvrtke Komunalac, Josipa Viteza, s kim će raditi poslove na energetskoj obnovi višestambenih zgrada.

Razgovor je snimio direktor Komunalca, nakon što su ga vlasnici dvije požeške tvrtke obavijestili kako se sprema velika prijevara u poslu vrijednom oko 2,8 milijuna kuna. Posao je trebala voditi gradska tvrtka Komunalac, no Puljašić i Pilon zahtijevali su da poslove dobiju isključivo njima poznate i prijateljske tvrtke, njih ukupno sedam.

“Pojedinačni slučaj” Žinić

Još dok se afera s namještanjem poslova u Požegi raspetljavala, HDZ-u se otvorila nova fronta. Nakon razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Glinu i okolicu otkriveno je da župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić od 1995. godine živi u državnoj kući za koju je u imovinskoj kartici naveo da ju je dobio darovnim ugovorom, iako to nije točno. Za kuću je plaćao 100 kuna najamine, ali samo do 2008. (24 sata). Pritom je otkriveno i da su Žinić i članovi njegove obitelji vlasnici još četiri nekretnine, tri na području Gline te jedne u selu Slana kod Petrinje (24 sata, Jutarnji list).

Ubrzo je otkriveno da Žinić koristi i stan od 80-tak kvadrata u zagrebačkom kvartu Borovje kojeg je kao prognanik dobio od države 1994. godine. Pokušaj njegova iseljenja nije uspio, a ujedno je državi ostao dužan 26.920 kuna najamnine.

Župan sisačko-moslavački ostavku na čelnoj poziciji županijskog HDZ-a dao je prije šest dana, nakon što je uže predsjedništvo HDZ-a raspravljalo o njegovom slučaju. Osim ostavke, najavio je da se neće kandidirati na svibanjskim lokalnim izborima.

Sva tri “pojedinačna slučaja”, odnosno afere HDZ-ovih dužnosnika, otkrivena su u samo tri tjedna siječnja.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.