Dezinformacije o koronavirusu

Virus je poznat, i zato je moguće napraviti cjepivo

Dezinformirajuća infografika brzo se širi društvenim mrežama.
Korona
Mattthewafflecat/Pixabay

“Godinu dana nam već govore da je virus nepoznat a napravili nam vakcinu za nepoznat virus. Kako je neko mogo pravit vakcinu  a virus mu nepoznat”

Tvrdnja je to iz objave koja se ovih dana ubrzano širi na Facebooku. S jednog je profila podijeljena više od 500 puta (arhivirano ovdje, ostali primjeri ovdje i ovdje), a u koliko je primjeraka ima na Facebooku možda se najbolje vidi iz pretraživanja pojmova “virus nepoznat” (rezultati na ovom linku).

Nepoznat virus

Virus nije nepoznat

U zadnjih godinu dana, koliko je prošlo od početka pandemije, znanstvenici diljem svijeta otkrili su puno toga o virusu SARS-Cov-2.  Istraživanja su vrlo brzo dovela do izoliranja virusa, što je bio prvi korak ka stvaranju cjepiva. Niti godinu dana nakon proglašenja epidemije u svijetu je počelo masovno cijepljenje. U Europskoj uniji koriste se cjepiva ona koja su proizveli Pfizer/BioNTech, Astra Zeneca/Oxford i Moderna.

Associated Press (AP) krajem prošle godine bavio se sličnom dezinformacijom. Naime, u prosincu je društvenim mrežama kružila objava u kojoj se tvrdilo da virus nije izoliran te da zbog toga cjepivo nije moguće. Kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a prenosi AP, virus je prvi put izoliran u Kini, 7. siječnja 2020. godine. U SAD-u virus je prvi put izoliran 20. siječnja od prvog poznatog zaraženog američkog pacijenta.  (AP)

Virus izoliran i u Hrvatskoj

U Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević također je izoliran virus, i to sredinom travnja. Šestero znanstvenika iz znanstvenog odjela te ustanove uspjelo je laboratorijski uzgojiti SARS-CoV-2. Nekoliko dana poslije stigla je vijest s Instituta Ruđer Bošković o zajedničkom uspjehu znanstvenika Instituta, riječkog Medicinskog fakulteta i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Oni su, naime, uspjeli odrediti sekvencu genoma virusa uzročnika bolesti Covid-19.

Kako funkcioniraju cjepiva?

Kako na svojoj stranici navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), sva četiri cjepiva djeluju tako da u stanicama organizma potiču stvaranje proteina šiljka kakav na svojoj površini nosi koronavirus. Cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech i proizvođača Moderna Biotech djeluju  tako da uz pomoć molekule glasničke ribonukleinske kiseline (mRNA) stanicama daju uputu za stvaranje proteina šiljka. Druga dva cjepiva, proizvođača AstraZeneca i Sveučilišta u Oxfordu te proizvođača Janssen Vaccines & Prevention sadrže izmijenjene adenoviruse koji za ljude nisu štetni i koji sadrže gen koji u stanicama organizma potiče stvaranje proteina šiljka. Imunološki sustav osobe prepoznaje ovaj protein kao strani te proizvodi protutijela i T-stanice. Cjepiva tako pripremaju imunološki sustav na prepoznavanje i obranu tijela od bolesti.

Faktograf je već pisao o tome kako funkcioniraju cjepiva, ali i o dezinformacijama da virus nije izoliran, o čemu više možete pročitati ovdje i ovdje.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.