Razotkriveno

Nije točno da britansko ministarstvo tvrdi da koronavirus ne postoji

Gemma O'Doherty, poznata irska dezinformatorica, publiku masovno pronalazi i u našoj regiji. Širi se njezin video prepun netočnosti.
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Društvenim mrežama se širi titlovani video Gemme O’Doherty koja se na početku videa predstavlja kao istraživačka novinarka i dokumentaristica.

Gemma O’Doherty inače je poznata kontroverzna figura u irskom medijskom prostoru. Bivša novinarka i učiteljica, a danas radikalno desna aktivistkinja i teoretičarka zavjere koja je objavom fotografije etnički raznolike djece na školskom igralištu tvrdila kako Irci postaju nacionalna manjina poznata je i po širenjima dezinformacija oko Covida-19.

U videu, O’Doherty aktualnu pandemiju SARS-CoV-2 virusa proglašava prijevarom, a virus nepostojećim. “Dokaze” za tu tvrdnju iznosi selektivnim čitanjem dokumenta koji je navodno građanin Velike Britanije dobio kao odgovor na zahtjev za pristup informacijama od tamošnjeg Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite. U dokumentu na koji se  O’Doherty poziva navodno stoji tvrdnja da „Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite nema informacije o izoliranom SARS-CoV-2 virusu“. O’Doherty nadodaje kako „drugim riječima taj virus ne postoji“.

Dokument i kamera

Dokument kojim O’Doherty maše ispred kamere u jednom trenutku, koliko je vidljivo na snimci, doista ima oznake Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite Velike Britanije. Međutim, O’Doherty samo citira dijelove tog dopisa, ne prikazujući cjeloviti dokument.

Na O’Dohertyinoj službenoj web stranici nalazi se duža verzija ovog videa (gdje dopis isto nije detaljnije pokazan) koji je objavljen još 31. listopada ove godine.

Poznati lokalni dezinformatori prenose

Vijest o videu podijeljena je i na stranici Dokumentarac.com, Ni ovdje nema više detaja o dokumentu, već se prepričavaju tvrdnje iz videa, a netočne tvrdnje podebljane su i izjavom doktora Andrewa Kaufmana o neusuglašenosti novog koronavirusa s Kochovim postulatima. Faktograf je ranije Kaufmanove tvrdnje označio kao netočne.

Rečenica koju je O’Doherty navodno izvukla iz pisma „Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite nema informacije o izoliranom SARS-CoV-2 virusu“ navodi je na zaključak kako virus ne postoji. No, čak i ako je ta rečenica doista i upotrebljena u dopisu, što ne možemo sa sigurnošću utvrditi jer cjeloviti dokument nije dostupan niti prikazan, ostaje nejasno što se drugo navodi u dokumentu. Naime, dokument iz kojeg O’Doherty selektivno na glas čita napisan je na najmanje dvije stranice.

Znanstveni dokazi ukazuju na upravo suprotno od onog što O’Doherty tvrdi.

Izolacija virusa

U Ujedinjenom Kraljevstvu je, prema izvješću sa stranice tamošnje vlade od 23. ožujka, osnovan konzorcij COG UK.

Ovo udruženje koje se sastoji od „četiri organizacije javnog zdravstva, nekolicine sveučilišta i velikih centara za sekvencioniranje (poput Wellcome Sanger Instituta) i drugih suradnika i podupiratelja, bavi se skupljanjem, sekvencioniranjem i analizom cjelokupnog genoma novog koronavirusa prikupljenog upravo u Velikoj Britaniji. Njihovi podaci, javno objavljeni i dostupni (1, 2, 3, 4, 5) kao i aktualni podaci o zaraženima i preminulima (koje za Veliku Britaniju možete pratiti ovdje), pokazuju kako je ovaj virus vrlo stvaran.

Virus je izoliran i sekvenciran i u Hrvatskoj.

Budući da netočna tvrdnja koju O’Doherty iznosi nije nova, Faktograf je ranije pitao Igora Juraka s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci je li točno da virus nije karakteriziran ni izoliran po pravilima struke. On je, naime, bio u hrvatskom timu koji je prvi izolirao SARS-CoV-2.

“Nije točno. Virus je izoliran diljem svijeta i uzgojen na staničnim kulturama pogodnim za taj postupak. To je napravljeno i u Kini, Italiji, Njemačkoj, a i u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’. Virus je u potpunosti karakteriziran na razini genoma, a njegove druge biološke karakteristike i specifičnosti će se istraživati još dugi niz godina. Virusi jesu najmanja živa bića, međutim njihova biologija je vrlo kompleksna, a virusi koji se istražuju i stotinu godina nisu u potpunosti istraženi. To vrijedi za sve viruse, ali i za sva druga živa bića. Biologija je neizmjerno kompleksna.(…)Također, SARS-CoV-2 je nedvojbeno potvrđen kao uzročnik COVID-19 pandemije, i sva trenutna istraživanja različitih pristupa liječenju, istraživanja novih lijekova te prevencije se temelje na toj činjenici”, rekao nam je Jurak.

Dakle, dok detalji dokumenta kojeg O’Doherty pokazuje u svom videu ostaju nepoznati i upitna je vjerodostojnost citata kojeg je pročitala, vidimo da su detaljni znanstveni podaci i dokazi o postojanju SARS-CoV-2 i njegovom genomu dostupni za javno pregledavanje. Do istog zaključka su došli i fact-checkeri u Australiji.

Drugi dio izjave O’Doherty – kako je ovo nastavak na priznanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti da  nisu izolirali virus u ljudskom tijelu – također je netočan.

O krivoj interpretaciji dokumenta tog američkog Centra originalno objavljenog u srpnju, a čije su se pogrešne interpretacije počele masovno širiti u listopadu, već je pisao Reuters.

Već viđene dezinformacije

O’Doherty također u uvodnom dijelu videa naglašava da je jedna od njezinih prethodnih videosnimki, gdje posjećuje bolnice tijekom pandemije i uviđa da su prazne, dobio veliku viralnu pozornost.

Točno je da su videi koje je O’Doherty snimala izazivali veliku pozornost. No, u posljednje vrijeme na put masovnom širenju njezinih videa stale su politike suzbijanja dezinformacija velikih platoformi.

Ističe to i Christine Bohan, zamjenica glavnog urednika irskog portala The Journal.

“Ovaj specifičan video nije se posebno brzo širio. Vidjeli smo neke primjere dijeljenja na Facebooku, no riječ je o objavama s vrlo malenim brojem interakcija. Najvjerojatniji razlog za to je činjenica da je autorica dobila zabranu objavljivanja na svim velikim platformama (Facebook, Twitter, YouTube) i sada njezine uratke vidi tek maleni broj njezinih podržavatelja. I zato ne postaju jednako viralni”, kaže nam Bohan.

Stara slava

Sudeći prema angažmanu na stranici O’Doherty, moguće je da jedan od videa na koji se referira onaj sveučilišne bolnice Tallaght u Dublinu. Video prikazuje nekoliko auta koji se kreću uokolo bolnice, zatim njenu šetnju po praznom parkiralištu, ali bez ulaska u bolnicu koje bi nam potvrdilo je li bolnica doista bez pacijenata ili ne.

Slične neutemljene optužbe su se pojavljivale i prije, a konzultant i kolumnist David Oliver objašnjavao je kako su posjete bolnicama smanjene upravo radi prevencije širenja epidemije.

„Konzultacije s pacijentima koji ne moraju ostati u bolnici održavaju se telefonski ili preko interneta, a pregledi, testiranja i procedure su drukčije organizirane kako bi se izbjeglo nakupljanje ljudi u čekaonicama  i zaraza među pacijentima, pisao je Oliver 14. listopada, odgovarajući na napise The Daily Telegrapha.

Faktograf je također već pisao o takvim neutemljenim optužbama u Hrvatskoj i svijetu (1, 2, 3, 4).

Ostale dezinformacije koje je Faktograf već raskrinkao oko aktualne pandemije, možete pogledati na našem live blogu.

 

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.