Faktograf.hr

Samo činjenice

Kruži fotošopirana naslovnica Večernjeg lista koja ismijava HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba

Iako se radi o djelu poznatog satiričara, komentari na društvenim mrežama pokazuju kako su mnogi povjerovali da je Filipović doista izjavio da se od Bandića "razlikuje za 360 stupnjeva".
HINA/ Damir SENČAR/ ds

Društvenim mrežama proširila se fotošopirana naslovnica Večernjeg lista, koja sadrži nepostojeću izjavu Davora Filipovića, HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba.

“Ja i Bandić smo dva različita svijeta. Razlika između nas je ne 180, nego 360 stupnjeva”, glasni citat koji se netočno pripisuje HDZ-ovcu Filipoviću. Iako se radi o naslovnici koja je evidentno prepravljena korištenjem digitalnih alata, komentari na društvenim mrežama pokazuju kako su mnogi povjerovali da je Filipović doista dao izjavu koja mu je pripisana.

Reagirao je stoga i Večernji list koji je na svom portalu u nedjelju navečer objavio je da se širi lažna naslovnica njihovog lista.

“Ovim putem upozoravamo čitatelje Večernjeg lista da je riječ o fotomontaži koja je postala viralna zbog paradoksalne i stupidne izjave koja je također izmišljena baš kao i cjelokupna naslovnica”, objavio je Večernji list.

Putem svojih stranica na Facebooku oglasio se i HDZ, kao i njihov kandidat Filipović. Oni tvrde da se radi o prljavoj kampanji njihovih političkih protivnika pred lokalne izbore u Zagrebu.

Fotošopiranu naslovnicu Večernjaka na Twitteru je prvi objavio satiričar Goran Jokić, koji se potpisuje kao “Ja Zmaj”, a čije se satirične montaže redovito šire društvenim mrežama, prvenstveno posredstvom Facebook stranice koju prati skoro 55 tisuća ljudi.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.