Razotkriveno

HALMED: Smrt 88-godišnjakinje u Starim Perkovcima nije uzrokovana cijepljenjem

"Klinička slika događaja upućuje na srčani arest, kojemu je u podlozi od ranije poznata ishemijska bolest srca", kaže HALMED o slučaju žene koja je preminula nakon cijepljenja AstraZenecom.
Izvor: Pixabay

Nakon što je tijekom prijepodneva primila cjepivo protiv Covida-19, 88-godišnja žena u Starim Perkovcima u Brodsko-posavskoj županiji je pala i preminula, objavio je SBplus.hr, lokalni medij iz Slavonskog Broda.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zaprimili su prijavu ovog događaja sa smrtnim ishodom, kojeg nazivaju “vremenski povezanim s primjenom cjepiva”, ali ne i uzročno-posljedično vezanim.

“Proveden je hitni postupak ocjene ove prijave te je utvrđeno da nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem. Prema informacijama zaprimljenima od prijavitelja, klinička slika događaja upućuje na srčani arest, kojemu je u podlozi od ranije poznata ishemijska bolest srca”, navodi HALMED u odgovoru na naš upit te nastavljaju da su isključili mogućnost alergijske reakcije.

“Prema podacima iz prijave, radi se o cjepivu AstraZenece, no nije navedeno je li u pitanju prva ili druga doza. Pretpostavka je da se radi o prvoj dozi, s obzirom da je to cjepivo tek nedavno odobreno u Hrvatskoj, ali, kako sam navela, to ne stoji u prijavi”, kaže nam glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

Pozlilo joj desetak minuta nakon cijepljenja

Upitali smo  koliko se vremena nakon cijepljenja ovo dogodilo.

“Desetak minuta nakon cijepljenja pojavili su se simptomi srčanog aresta, a nakon toga je preminula”, navodi ona.

Temeljem dostupnih informacija, navodi HALMED, isključeni su uzroci koji bi mogli dovesti do smrtnog ishoda neposredno nakon cijepljenja. Odnosno, isključena je mogućnost anafilaktičke reakcije jer nije bilo neposredne alergijske reakcije te se nisu razvili simptomi kao što su bronhospazam, kožne promjene ili edem. Također, isključena je mogućnost medikacijske pogreške, odnosno neodgovarajuće primjene cjepiva.

Svaki dan u EU 12.000 smrti od drugih uzroka

​Napominju da se trenutačno u provođenju cijepljenja protiv bolesti COVID-19 prednost daje starijim osobama s obzirom na to da kod njih postoji veći rizik od razvoja teškog oblika te umiranja od bolesti COVID-19.

“Međutim, budući da cijepljenje protiv bolesti COVID-19 ne smanjuje smrtnost iz drugih uzroka, i tijekom razdoblja u kojem se cijepljenje provodi mogući su smrtni ishodi slijedom drugih uzroka, koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem. U Europskoj uniji svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83% u dobi starijoj od 65 godina”, navode u odgovoru Faktografu.

Dnevni list 24sata ranije je, temeljem informacija dobivenih iz HALMED-a, objavio da je zabilježeno 1029 nuspojava na cjepivo. Ukupno je pet prijavljenih sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom. U tri slučaja je zaključeno kako smrt nije imala veze s cijepljenjem, a dvije se smrti još istražuju. U sva tri slučaja u kojima je zaključeno da smrt nema veze s cijepljenjem je kao uzrok smrti utvrđeno zatajenje srca.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.