Faktograf.hr

Samo činjenice

Parola “cijepljenje oslobađa” iznad ulaza u njemačku bolnicu je fotomontaža

Korisnici društvene mreže Facebook dijele kolaž sačinjen od dvije fotografije koja prikazuju ulaz u koncentracijski kamp Auschwitz s jedne, odnosno ulaz u jednu njemačku bolnicu s druge strane.

Korisnici društvene mreže Facebook dijele kolaž sačinjen od dvije fotografije koja prikazuju ulaz u koncentracijski kamp Auschwitz s jedne, odnosno ulaz u jednu njemačku bolnicu s druge strane.

Dok na ulazu u koncentracijski logor piše zloglasna parola “Arbeit macht frei” (“Rad oslobađa), na ulazu u bolnicu stoji – “Impfen macht frei!” (“Cijepljenje oslobađa”). U pitanju je, dakako, fotomontaža, koja ima za cilj poslužiti propagandi protiv cijepljenja, a najprije se pojavila među njemačkim korisnicima najpopularnije društvene mreže.

Za fotomontažu bolničkog ulaza s parafrazom zloglasne nacističke parole autorima je poslužila fotografija njemačke bolnice DRK-Krankenhaus Mölln-Ratzeburg (1, 2). Dakako, nad velikim bolničkim vratima u stvarnosti ne stoji parafraza nacističke parole, nego jednostavno piše – Eingang (Ulaz).

U donjem desnom kutu fotografije koja je bila predmet obrade u nekom od programa za uređivanje fotografija sitnim slovima piše – fotomontaža. Na kolažu kojeg dijele korisnici Facebooka ta naznaka da je riječ o fotomontaži ne može se jasno pročitati.

O ovoj montaži već je pisao austrijski portal Mimikama, specijaliziran za provjeru činjenica. Novinari Mimikame navode da bi ovdje mogla biti riječ i o kaznenom dijelu, budući da se montaža može protumačiti i kao obezvrjeđivanje žrtava koncentracijskih logora.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.