Faktograf.hr

Samo činjenice

Još jedna viralna dezinformacija o chemtrailsima i koroni

Korisnici Facebooka dijele fotografiju aviona uz sugestiju da je Covid-19 povezan s teorijama o chemtrailsima.
Photo by Taylor Van Riper on Unsplash

Ispravak: U ovom tekstu je izvorno bilo netočno navedeno da je fotografija o kojoj se radi digitalno obrađena. U pitanju je autentična fotografija, koja prikazuje prirodnu pojavu. Fotografija, međutim, i dalje ne prikazuje chemtrailse niti predskazuje “treći val” širenja Covida-19.

Na društvenoj mreži Facebook korisnici masovno dijele fotografiju zrakoplova iza kojeg ostaju tragovi koji bi trebali predstavljati chemtrailse, odnosno zaprašivanje stanovništva nepoznatom supstancom. U opisu fotografije navedeno je: “Evo trećeg vala!” Samo s jednog Facebook profila ova fotografija podijeljena je preko pet tisuća puta.

Izvorno smo u ovom tekstu greškom napisali da je u pitanju fotomontaža te uputili na više izvora (1, 2, 3) gdje se nalazi fotografija za koju smo smatrali da je izvorna. Pokazalo se, međutim, da su u pitanju dvije fotografije istog autora nastale u nekoliko sekundi razmaka, na što su nas upozorili kolege s prijateljskog portala Raskrinkavanje.ba.

Autor fotografija je Steve Morris, a njegove fotografije dostupne su ovdje.

Riječ je o dvije fotografije istog aviona Boeing 757-2B7, snimljene u razmaku od 10 sekundi. Obje fotografije nastale su na na londonskom aerodromu Gatwick 30. svibnja 2005. godine (1, 2).

“Dim” koji se širi oko aviona zapravo je fenomen koji se naziva “wingtip vortices” (hrv. vrtlozi krilnog vrha). Riječ je o kondenzacijskim tragovima koji nastaju prilikom polijetanja ili slijetanja aviona, ako avion prolazi kroz vrstu turbulencije koja se na engleskom jeziku naziva “wake turbulence”.

Predmetna fotografija, koju korisnici Facebooka dijele uz poruku da “stiže treći val”, zapravo ne prikazuje ništa drugo nego slijetanje zrakoplova, koji u odgovarajućim atmosferskim uvjetima ostavlja iza sebe kondenzacijske tragove.

Također, kao što smo ranije u više navrata pisali, teorija o chemtrailsima nije utemeljena u stvarnosti. Pa tako isti nemaju nikakve veze ni s pandemijom Covida-19.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.