Razotkriveno

Ne, bivši premijer Izraela nije tvrdio da su Židovi viša rasa

Među korisnicima Facebooka dijeli se citat netočno pripisan Manachemu Beginu, premijeru Izraela u razdoblju od 1977. do 1983. godine.

Među korisnicima Facebooka dijeli se citat netočno pripisan Manachemu Beginu, premijeru Izraela u razdoblju od 1977. do 1983. godine i dobitniku Nobelove nagrade za mir 1978. godine. Citat glasi:

“Naša rasa je vodeća rasa. Mi smo uzvišeni bogovi planete. Mi se razlikujemo od nižih rasa onoliko koliko se one razlikuju od insekata.” (primjer arhiviran ovdje)

Izvor ovog navodnog Beginovgo citata nije naveden.

Sporni citat bivšem izraelskom premijeru Manachemu Beginu, koji je preminuo 1992. godine, pripisan je u knjizi “Oil Crisis”, koju je napisao Colin John Cambel. Nalazi se među fusnotama na 208. stranici, ali autor također ne navodi izvornik.

Budući da je ova rečenica na više internetskih adresa pripisana Beginu, pitanje na ovu temu postavljeno je Begin Centru (The Menachem Begin Heritage Center), nakon čega je njihovom blogu objavljen sljedeći odgovor:

“Najprije, gospodin Begin nikad nije izrekao te riječi i ne postoji materijalni dokaz za taj citat. Kad smo tražili ovaj citat, otkrili smo da se ponavlja na više mjesta, a nalazimo ga u tekstu koji je pisao Texe Marrs, koji citat ne pripisuje Beginu.

Daljnjim istraživanjem otkrili smo da se tvrdi kako je citat pripisan Beginu u tekstu Amnona Kapeliouka (“Begin and the Beasts”, objavljen u New Statesmanu 25. lipnja  1982.). (…)  Jasno je da je netko izmislio citat “Master Race”, a zatim kao izvor koji bi mu dao vjerodostojnost naveo Amnona Kapeliouka.”

Uistinu, na nekoliko internetskih adresa i mi smo pronašli da se kao izvor za sporni citat koji se pripisuje Beginu navodi tekst poznatog izraelskog novinara Amnona Kapeliouka. Tako u svom članku “Sjećanje na Amnona Kapeliouka” navodi i njegov kolega Franklin Lamb. Svoj članak on otvara spornim citatom, pišući da je objavljen u Kapelioukovom tekstu “Begin and the Beasts” u The New Statesmanu.

Međutim, pronašli smo i taj skoro 40 godina star članak iz The New Statesmana. Sporne Beginove izjave u tom tekstu nema. Sporni citat, dakle, ne može se pripisati bivšem izraelskom premijeru, budući da ne postoji vjerodostojan materijalni dokaz koji bi potkrijepio tvrdnje da je Begin izgovorio riječi u kojima opisuje Židove kao višu rasu.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.