Pod povećalom

Broj stanovnika bit će poznat krajem godine – ne bude li novih odgoda Popisa 2021.

Samostalno popisivanje kroz sustav e-Građani provelo bi se u razdoblju od 13. do 26. rujna. Od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine popisivači bi na terenu trebali provoditi intervjue.
Brian Merrill (Pixabay)

Državni zavod za statistiku (DZS) idućih osam dana provodi drugu fazu Probnog popisa stanovništva, kućanstava i stanova. Nakon što su se kućanstva odabrana za probni popis od početka ožujka samopopisivala preko sustava e-Građani, u drugoj fazi se provodi terenski rad, odnosno popisivači obilaze kućanstva. Probnim popisom kućanstava 2021. godine, kako navode iz DZS-a, odabrano je 50 popisnih krugova u četiri županije – Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj te Gradu Zagrebu. Provodi se na pet tisuća kućanstava te će obuhvatiti 12 do 15 tisuća stanovnika.

Već druga odgoda popisa

Kada će, pak, krenuti sveobuhvatni popis stanovništva planiran za 2021. godinu trenutno nitko sa sigurnošću ne može reći. Popis je prvotno planiran u travnju ove godine, no zbog epidemiološke situacije već se drugi put odgađa te bi se trebao provesti na jesen.

„Popis planiran za travanj ove godine odgađamo zbog epidemiološke situacije. Prije mjesec dana najavili smo mogućnost popisa pred ljeto, ali smo ujedno naglašavali kako taj termin nije konačan“, navode iz DZS-a ističući kako je na prvom mjestu zdravlje građana „kako onih koje popisujemo tako i deset tisuća sudionika Popisa“.

Iz DZS-a objašnjavaju i kako su za sada, budući da je trenutno epidemiološka situacija lošija u odnosu na onu prije mjesec dana, odlučili Popis odgoditi na jesen.

Popis stanovništva koji se prema prvotnim planovima trebao provesti od 1. travnja do 7. svibnja ove godine tako će krenuti pet mjeseci kasnije. Ne bude li novih odgoda, Popis stanovništva 2021. godine provest će se u dvije faze od 13. rujna do 17. listopada, kako se predlaže izmjenama i dopunama Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, koji se nalazi u javnom savjetovanju.

Prema aktualnom prijedlogu DZS-a, samostalno popisivanje stanovništva kroz sustav e-Građani provelo bi se u razdoblju od 13. do 26. rujna 2021. U periodu od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine proveo bi se terenski rad, odnosno popisivanje putem osobnog intervjua od strane popisivača.

No otvorena je mogućnost i da se razdoblje popisivanja produlji. Kako se prijedlogom izmjena zakona navodi, razdoblje popisivanja može se iznimno produljiti do 29. listopada, ako se ustanovi da do 17. listopada nisu popisane sve popisne jedinice.

Osim toga, propisuje se da će u slučaju nemogućnosti provođenja Popisa u utvrđenim rokovima uslijed pojave posebnih okolnosti, nove rokove utvrditi Vlada posebnom odlukom.

Probni popis

Probni popis stanovništva koji je u tijeku, kako objašnjavaju iz DZS-a, uzorak je na kojem će se testirati metodološki sadržaj, kao i informatička i tehnička rješenja za Popis 2021. godine.

„Sudjelovanje odabranih kućanstava u Probnom popisu omogućit će unaprjeđenje kvalitete prikupljanja podataka te će to pomoći da Državni zavod za statistiku dobije kvalitetne informacije za učinkovitije prikupljanje podataka Popisa 2021.“, odgovaraju na naš upit iz DZS-a.

Podaci prikupljeni u probnom popisu, dodaju, neće se koristiti za preliminarne podatke Popisa 2021. godine.

„Cilj testiranja novih načina prikupljanja podataka jest provjera pripremljenih metodoloških, organizacijskih i informatičkih rješenja u prikupljanju i obradi popisnih podataka kako bi se pravodobno i na prikladan način pripremila provedba te otklonili eventualni nedostaci u provedbi Popisa 2021. na cijelom području Republike Hrvatske“, ističu u DZS-u.

Probni popis neće se odraziti na sadržaj popisnog upitnika. Odnosno, njegove izmjene trebale bi biti neznatne i odnosile bi se na „eventualno dodavanje nekog modaliteta, lektorske dorade, formulacija pitanja“.

U probnom popisu stanovništva sudjeluju kućanstva koja su primila najavno pismo DZS-a. Međutim, anketni upitnik Popisa 2021. moguće je ispuniti i bez obavijesti da kućanstvo sudjeluje u probnom popisu.

Naime, svi korisnici sustava e-Građani mogu pristupiti obrascu za popis stanovništva i samostalno ga ispuniti.

„Upitnik koji je ispunjen, iako kućanstvo nije dobilo najavno pismo da sudjeluje u Probnom popisu stanovništva, bit će od koristi za analizu rezultata Probnog popisa. Uzimajući u obzir da spomenuto kućanstvo nije u odabranom skupu podataka iz uzorka za Probni popis, popisivač ga neće kontaktirati u drugoj fazi provedbe Probnog popisa“, navode iz DZS-a.

Samopopisivanje i popisivači na terenu

Što to u praksi znači? Samostalno ispunjen upitnik Popisa 2021. godine neće propasti i isto kućanstvo neće biti popisano dva puta. Svi oni koji, tijekom probnog popisa ili kasnije uspješno ispune i pošalju popisnicu, dobit će jedinstvenu šifru. Ta šifra, odnosno kod, generira se u trenutku predaje upitnika popisa stanovništva i služi kao „dokaz o uspješnoj predaji popisnice“.

Ispitaniku koji je samopopisao kućanstvo elektronskim putem jedinstvena šifra stiže na mail adresu. On je treba sačuvati kako bi je dao popisivaču na terenskom popisivanju. Naime, popisivači će obići sva kućanstva. Ona koja su se samostalno popisala putem sustava e-Građani dužna su popisivaču dati jedinstvenu šifru koja je potrebna zbog obuhvata kontrole popisa. Drugim riječima, jedinstvena šifra, odnosno kod jamči da isto kućanstvo neće biti popisano više puta.

Posljednji popis stanovništva Hrvatske proveden je u travnju 2011. godine. On je pokazao da u Hrvatskoj živi 4 290 612 stanovnika. No, u desetogodišnjem razdoblju puno se toga promijenilo pa će novi popis dati i jasniju sliku o iseljavanju stanovnika.

Prvi rezultati Popisa 2021. godine bit će objavljeni „najkasnije 60 dana od završetka popisivanja na terenu, a konačne rezultate Popisa 2021. Državni zavod za statistiku će objaviti prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka“, navode iz DZS-a.

Tako bi „podaci o ukupnom broju stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica, na razini Republike Hrvatske, prostornih jedinica za statistiku 2. razine, županija, gradova/općina i naselja“, trebali biti poznati najkasnije sredinom prosinca 2021. godine. Naravno, pod uvjetom da se popis provede do 17. listopada i ne bude produljen ili ponovo odgođen.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.