Pod povećalom

Od priče s Rimac do fotografija s Plenkovićem: HDZ-ova biotehničarka koja je iz Ministarstva prešla u DZS

Marija Zdilar je krajem 2018. zaposlena u Ministarstvu branitelja, državni ispit položila je tri dana prije roka, a potom je premještena u Državni zavod za statistiku.
screenshot Jutarnji list

Jutarnji list je 2. svibnja 2024. objavio članak naslova “Na fotografijama s Plenkovićem mnogi su primijetili jedno novo lice. Doznali smo tko je ona” (arhiviran ovdje). Članak je popraćen i nadnaslovom “Političke ambicije? Još ne!”.

U članku se ističe da su u izbornoj noći i danima prije izbora “mnogi često vidjeli zgodnu, elegantnu brinetu u društvu Andreja Plenkovića i drugih kandidata HDZ-a”. Nakon toga doznajemo da su ti “neki mnogi” tu “elegantnu brinetu” prepoznali kao Mariju Zdilar, Imoćanku koja živi u Zagrebu i koja je ranije u medijima pokazala “svoju strast prema dizajnu interijera, modi i – kruhu”. Potom slijedi citati gospođe Zdilar: “Političke ambicije? Nemam ih! Ali imam pravo na mišljenje. Imam pravo živjeti što mi pripada po mojem akademskom statusu zbog sebe i svoje djece”. Autorica pritom ne objašnjava tko je taj koji bi Zdilar onemogućio političko djelovanje, pravo na izražavanje mišljenja i njeno pravo da živi od svoje diplome.

Iz teksta se doznaje i da je Imoćanka po stranačkom opredjeljenju “od prvog dana uz one koji su stvarali našu domovinu, počevši od mojeg oca, oca moje djece do prvog predsjednika Franje Tuđmana pod čijim je vodstvom stvorena slobodna, neovisna i suverena Republika Hrvatska kao i Hrvatska demokratska zajednica” te da je smatrala da se zbog toga trebala angažirati prije izbora. Nemoguće je iz teksta razaznati kako se to aktivirala.

Potom otkrivamo i da su se neki “šalili da bi mogla biti ministrica”, a za što Zdilar misli da su samo “šarmantne šale”. Ponovno je nejasno tko su ti koji šire takve “šale” i gdje to točno. U članku se navodi i da je Zdilar majka dviju kćeri, da je magistra biotehničkih znanosti, da je trenutačno zaposlena u Zavodu za statistiku i da je “prošla poslovni put od privatnih tvrtki do Ministarstva”.

Budući da iz ovog neobičnog teksta, koji je nešto između PR objave i “Jeste li znali?” rubrika, proizlazi da je ona možda kandidat za neku političku funkciju, Faktograf je odlučio provjeriti o kome se tu doista radi. Pogotovo nas je zanimao detalj zašto je Državnom zavodu za statistiku (DZS) bila potrebna magistra biotehničkih znanosti.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Na čelu tog Zavoda od 28. ožujka 2019. godine je HDZ-ov kadar – Lidija Brković. Ispalo je da je put Zdilar do te pozicije zanimljiv, a tu se u jednom trenutku pojavljuje i sveprisutna bivša HDZ-ova uzdanica Josipa Rimac (sada Pleslić).

Primljena u Ministarstvo branitelja 2018. godine

Uz njenu prijašnju suradnju s Jutarnjim listom oko ukrašavanja blagdanskog stola i interijera svog zagrebačkog doma te kako peče kruh, internet pamti i da je, prije nego je počela raditi u Državnom zavodu za statistiku, kraće vrijeme radila u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Tako u Rješenju o prijmu iz 24. listopada 2018. godine stoji kako se Marija Zdilar, inženjerka bioprocesnog inženjerstva, prima u državnu službu na neodređeno vrijeme na radno mjesto stručne savjetnice u Odjelu za kontrolu provedbe i izvještavanje po EU projektima unutar Sektora za strateško planiranje i EU projekte u sklopu Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihove obitelji pri Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Faktograf je pregledao sve natječaje za posao koje je to Ministarstvo raspisalo od dolaska Tome Medveda i pritom utvrdio da je taj, na kojem je primljena Zdilar, bio prvi u kojem se tražilo nekoga tko, uz ostale navedene struke, ima i diplomski sveuči­lišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz znanstvenog područja biotehničkih znanosti. Prema opisu studijskog programa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, magistar bioprocesnog inženjerstva jest stručnjak “koji svoje biološko i inženjersko znanje prenosi u industrijsku proizvodnju te u procese prerade i čuvanja biološkog materijala i obrade otpadnih voda i materijala”. Titula magistra stječe se nakon dvije godine studiranja.

Prema Rješenju, Komisija je utvrdila da je, od onih koji su pristupili testiranjima i imali potrebne uvjete, Marija Zdilar imala drugi najbolji rezultat. Kako je kandidatkinja koja je bila prva po rezultatima primljena na neodređeno vrijeme na drugo radno mjesto (Rješenje ne otkriva gdje) Zdilar, inače članica HDZ-a, primljena je u Ministarstvo hrvatskih branitelja. U Rješenju se navodi i da Zdilar ima tri mjeseca probnog roka, nakon čega ima šest mjeseci da položi državni stručni ispit. Kako su nam odgovorili iz Ministarstva, datum početka rada se ne utvrđuje rješenjem o prijmu nego rješenjem o rasporedu, koje se donosi nakon što rješenje o prijmu postane izvršno.

“Rješenjem o rasporedu imenovanoj je utvrđen datum početka rada, i to 3. prosinca 2018. godine”, tvrde iz Ministarstva. To znači da je državni stručni ispit morala položiti do 3. rujna 2019. Na kraju ga je položila 31. kolovoza, tri dana prije isteka roka, otkrili su nam iz Ministarstva.

Snimak opreme teksta iz Jutarnjeg lista o Mariji Zdilar

Iznenadni premještaj u Državni zavod za statistiku

Zdilar je ni manje od dva mjeseca nakon polaganja ispita prebačena u Državni zavod za statistiku na poziciju daleko iznad one na kojoj je radila nepunih godinu dana, točnije na radno mjesto “tajnik Kabineta glavnog ravnatelja”. Tamo je došla na temelju Sporazuma o trajnom premještaju državne službenice koju su zajednički potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te, još uvijek aktualna, ravnateljica Zavoda Lidija Brković. Sporazum je sastavljen 21. listopada 2019., a prema njemu je Zdilar u Zavodu s radom na neodređeno (nigdje se ne spominje probni rok) krenula od 1. studenoga 2019. godine. Sporazum ne sadržava nikakvo objašnjenje zašto se Zdilar premješta.

Za doznati ove informaciju Faktografu je bila potrebna prepiska s DZS-om, a potom i Ministarstvom hrvatskih branitelja od gotovo dva tjedna. Naime, odmah nakon što smo pročitali članak o Zdilar u Jutarnjem listu prvo smo se obratili DZS-u kako bi doznali što tamo Zdilar točno radi te kada je tamo zaposlena. U prvom odgovoru naveli su nam kako je ona na radnom mjestu više savjetnice u Sektoru poslovnih statistika u sklopu Službe statistike usluga u Odjelu razvoja statistike usluga i uslužnih djelatnosti te da nam ne mogu dati Rješenje o prijmu budući da je u Zavod došla na temelju Sporazuma o premještaju s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

U međuvremenu su nas naši izvori upozorili da je Zdilar ranije radila na višoj poziciji. Pa smo se stoga ponovno obratili Zavodu iz kojeg su nam tek tada otkrili da je originalno bila tajnica Kabineta, ali da je nakon manje od godinu dana, točnije 14. rujna 2020. premještena na radno mjesto stručnog savjetnika u Sektoru prostornih statistika, Služba proizvodnih i strukturnih statistika poljoprivrede, Odjel statistike stočarstva, šumarstva i ribarstva “zbog obiteljskih razloga”. Potom je, objašnjavaju dalje, glavna ravnateljica Zavoda 8. listopada, temeljem Uredbe o unutarnjem ustrojstvu, donijela Pravilnik o unutarnjem redu nakon kojeg je Zdilar 1. prosinca 2020. napokon raspoređena na sadašnje radno mjesto viši stručni savjetnik u Sektoru poslovnih statistika.

Jedna od javnih objava Marije Zdilar na njenom Facebook profilu, a na kojem veliča premijera

Odvjetnik Marije Zdilar: “Naporno je učila za državni ispit”

Ova rošada postaje zanimljiva kada se stavi u kontekst navodne povezanosti s bivšom državnom tajnicom u Ministarstvu uprave Josipom Rimac. Naime, 2. rujna 2020. portal nizagorjemalo.hr objavio je kako USKOK sumnjiči tadašnju državnu tajnicu u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Nevenku Benić, da je između 30. i 31. kolovoza 2019. od Rimac tražila da izvjesnoj Mariji Zdilar osigura prolazak državnog stručnog ispita, bez obzira na stvarno znanje. Već 14. rujna taj portal, ali i ostali koji su prenijeli tu vijest, objavili su demanti koji im je u ime Zdilar poslao njen odvjetnik Joško Biliškov.

U njemu Biliškov tvrdi da takvi napisi nisu točni i istiniti te se njima “grubo vrijeđaju temeljna prava osobnosti Marije Zdilar”. Demanti završava konstatacijom da je Zdilar državni stručni ispit položila isključivo zahvaljujući svom znanju koje je stekla “napornim učenjem i radom”. U svjetlu toga zaista je čudna podudarnost da je baš 14. rujna 2020., dakle na dan demantija i dva tjedna nakon što se doznalo da se preko Rimac navodno lobiralo za nju, Zdilar u Zavodu prebačena s radnog mjesta tajnice Kabineta na puno nižu poziciju stručnog savjetnika.

Uz to novinarka Jutarnjeg lista, Slavica Lukić, je tri mjeseca kasnije objavila tekst u kojem se detaljno objašnjava zašto USKOK istražuje Nevenku Benić. U njemu navodi kako ju sumnjiče da je 30. kolovoza 2019. od Rimac zatražila da pomogne Zdilar da položi državni ispit. “Poslala joj je dokument naslovljen “Zdilar21326320096828403pdf”. Rimac je taj dokument proslijedila Tereziji Marić u Ministarstvo uprave. Marić, koja je koordinirala radom ispitnih komisija, preko Rimčeve je poručila Nevenki Benić kako je Komisiji rekla da pripaze na Zdilar, ali da za svaki slučaj dobro nauči Europsku uniju jer to pita Dubravka Vlašić Pleše iz Vlade”, navela je Lukić. Pritom podsjeća da je državni tajnik Ivan Vukić, koji je Zdilar potpisao Rješenje o zaposlenju, u rujnu te godine smijenjen skupa s Benić zbog pomaganja u polaganju državnog ispita vozaču ministra Medveda.
Josipa Rimac – HINA/ Damir SENČAR/ ds

Benić priznala sređivanje ispita, ali i dalje radi za Ministarstvo

Lukić u tom tekstu iz 2020. problematizira i činjenicu da je unatoč tome što je prvotno smijenjena, ministar Medved potiho ponovno zaposlio Nevenku Benić, ali ovaj put kao glavnu savjetnicu. “Ukratko, Benić nije više državna dužnosnica nego državna službenica najvišeg ranga, s najvećom plaćom koju državni službenik može imati, a koja s njezinim stažom iznosi oko 1.859 eura (članak ne navodi je li to bruto ili neto iznos – op.a.) i ne zaostaje za plaćom državnih dužnosnika. Svako ministarstvo, naime, može imati samo jednog glavnog savjetnika čiji je posao rješavati najsloženije poslove za ministra i rukovodeće službenike u tome ministarstvu”, stoji u tekstu.

Dvije godine kasnije, početkom listopada 2022. mediji su objavili kako su se i Terezija Marić i Nevenka Benić nagodile s USKOK-om u aferi namještanja ispita. Obje su priznale krivnju te su osuđene. Benić je osuđena na sedam mjeseci uvjetno uz rok kušnje od dvije godine i to zbog toga što je, s Benić i Marić, protuzakonito sređivale polaganje ispita za zapošljavanje u državna i javna poduzeća. Faktograf je stoga kontaktirao Ministarstvo hrvatskih branitelja kako bi doznao kakva je sudbina tamo snašla Benić nakon što je priznala nedjela.

Tako smo doznali da je u međuvremenu s mjesta glavne savjetnice prebačena na radno mjesto načelnice Sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata te joj je sada plaća još i veća nego kada je Jutarnji pisao o njoj. Sada iznosi 3.315 eura bruto. Na naše pitanje Ministarstvu kako je moguće da dotična i dalje tamo radi odgovorili su nam kako je člankom 152. st. 1. toč. 4. Zakona o državnim službenicima propisano “da pravomoćnom presudom izrečena uvjetna osuda službeniku/ici nije razlog za prestanak državne službe”.

USKOK: “Protiv Zdilar nije pokrenuta istraga”

Iako redakcija Faktografa i dalje čeka odgovore na upite oko toga istražuje li USKOK moguće trgovanje utjecajem pri zapošljavanju prijatelja Josipe Rimac od strane ministra Olega Butkovića i predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture Ivana Kršića, a što proizlazi iz prepiske s njom koju smo objavili, za Mariju Zdrilar odgovor je stigao nakon svega nekoliko dana. “Obavještavamo Vas da u vezi predmetnog slučaja protiv osobe navedene u Vašem upitu nije pokrenuta istraga budući da nije utvrđen relevantan stupanj sumnje na počinjenje kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti”, naveo nam je u kratkom odgovoru glasnogovornik USKOK-a Sergej Abramov. Dakle, iako je Marija Zdilar položila državni stručni ispit točno dan nakon što je poruka “Zdilar21326320096828403pdf” poslana u Ministarstvo uprave, te iako su ljudi koji su razmjenjivali te poruke (izuzev Rimac) osuđeni, USKOK nije pronašao opravdani stupanj sumnje.

Faktograf je telefonski kontaktirao Mariju Zdilar koja nam je tvrdila kako njoj nije sređen državni stručni ispit i da uistinu ne zna kako je završila u toj priči. “Da je bilo koja poruka bila od mene bila bi vani. Razumijete. Niti je prema meni usmjerena poruka. Meni je to suludo. Ja cijelu tu režiju ne shvaćam”, branila se Zdilar koja nam je, pak, otkrila i da ju USKOK nikada nije ni kontaktirao oko toga, ali i nesvjesno otkrila da dobro zna da ju se moglo lakše teretiti da je ona bila ta koja je slala poruku Rimac.

Navela nam je da je članica HDZ-a od studentskih dana, ali od nje ipak nismo dobili odgovor zašto je državni stručni ispit dala praktički pred istek roka. Nije nam željela otkriti i koje su to privatne tvrtke u kojima je radila prije nego je primljena u Ministarstvo hrvatskih branitelja, ali tvrdi da je bila menadžerica. Kazala nam i kako uopće nije bliska s premijerom Plenkovićem.

“Ima puno bližih suradnika da budemo iskreni, a sada zašto sam ja nekome zapela za oko – ne znam. Ja osobno ne volim da se moj život vuče po nekim papirima. Meni je to katastrofa”, tvrdila nam je ova Imoćanka. Kada smo je upozorili da je morala znati za tekst i kontekst članka u Jutarnjem listu odgovorila nam je da je tu “možda pogriješila”.

Jedna od javnih objava na Facebook profilu Marije Zdilar. U ovoj promovira Ivana Anušića

Ostala je pomalo misteriozna i oko svog premještaja iz Ministarstva u Zavod.

“Uvijek volim imati neku širinu, a zanimala me statistika zato što iz nje mogu dobiti tu neku krvnu sliku, državu i gospodarstvo i profile zanimanja koji su na tržištu i koji bi mogli biti novi – pa i zbog privatnog imidža koji bih voljela graditi vezano uz dizajn i ovaj gastro dio priče – i za interijere i za robu. Ja jako široko razmišljam, nisam uopće površna, dapače. Svi trebamo istraživati i biti involvirani u puno stvari”, rekla nam je Zdilar.

Kada smo joj spomenuli da nam je čudan njen put u DZS-u tvrdila je da se radi o njenim privatnim stvarima, da ona nije “pravna osoba”, “da smo se namjerili na krivu” i da je njen stav da u medijima treba više “afrimirajućih priča”.

“Imam već toliko božjih darova u sebi da mi to nije nužno. Da mi išta itko pomaže. Najlakše je živjeti kada govoriš istinu. Kako moj tata uvijek zna reći: Znanje je kapital sine koji možeš ponijeti gdje god kreneš i odeš! Ali očito dođete prepametni u neke sredine na kraju”, zaključila je razgovor Zdilar.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.