Faktograf.hr

Samo činjenice

Nema dokaza da je Bandić cijepljen dan prije smrti

Društvenim mrežama širi se tvrdnja da je Bandić cijepljen prije smrti. Portal koji je to objavio ne navodi izvor te tvrdnje, niti daje ikakve dokaze.
Izvor: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Rubni portal Doznajemo.com objavio je da se od javnosti krije informacija da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo dan nakon što je primio vakcinu. Tvrde da je to zataškano ili kako bi se izbjegla osuda javnosti zbog “cijepljenja preko reda”, ili zbog jačanja pokreta protivnika cijepljenja u Hrvatskoj.

“Gradonačelnik Zagreba preminuo vrlo brzo nakon što je cijepljen protiv novog koronavirusa. Ova provjerena informacija dostavljena je našem portalu”, objavio je portal Doznajemo.com.

Ovaj portal ne navodi nikakav izvor za tvrdnju da je Bandić primio cjepivo neposredno prije smrti i zapravo iskorištava nejasne okolnosti i kontradiktorne tvrdnje o posljednjim trenucima Milana Bandića [1, 2].

Iz teksta objavljenog na portalu Doznajemo.com jasno je da ovaj rubni portal ne samo da nije naveo nikakve izvore ili prezentirao dokaze za svoju tvrdnju, već nisu ni pokušali doći do službene informacije o eventualnoj povezanosti Bandićeve smrti i cjepiva protiv Covida-19.

Drugim riječima, radi se o nekritičkom prenošenju nepotkrijepljene informacije u svrhu zastrašivanja javnosti. Objavom portala Doznajemo.com inspirirane su i druge viralne i dezinformirajuće objave, poput sljedećeg primjera, koji je podijeljen skoro tisuću puta.

Tvrdio da je prebolio Covid-19

Dva tjedna prije smrti Milana Bandića u Hrvatskoj se naveliko raspravljalo o cijepljenju preko reda, u uvjetima nestašice cjepiva. Povod su bila otkrića da su se, kako je objašnjenje uglavnom glasilo, u blizini viška cjepiva i u pravo vrijeme, našli i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, i njegova supruga, i čelnik Hrvatskog rukometnog saveza Zoran Gobac, i šef Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, dok je članica Stožera civilne zaštite i predstojnica bolnice za liječenje zaraznih bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić cijepila svoju majku.

Tim povodom mediji su upitali i Bandića je li se cijepio preko reda, na što je odgovorio je tvrdnjom da će se cijepiti zadnji:

Znate kolika su mi antitijela, šta mislite? 240, evo vam ova informacija. Znači da sam prohodao koronu. Prohodao. Vele Crnogorci kao junačina. Neka se cijepe oni kojima je najpotrebnije, a to su ugrožene skupine. A ja ću se zadnji cijepiti u gradu Zagrebu, kad se svi cijepe.”

Bandić je i ranije govorio da je vjerojatno prebolio infekciju, a do trenutka njegove smrti nije službeno objavljeno da je bolovao od Covida-19 ili bio pozitivan na novi koronavirus.

Kalinić: Imao je koronu u siječnju, poslije mene

Bandićev dugogodišnji bliski suradnik Pavle Kalinić za Faktograf tvrdi da Bandić uistinu jest bio zaražen koronavirusom i to nedavno.

“Nije bilo potrebe da se cijepi, jer je imao koronu u prvom mjesecu, kao i ja. Ja sam je dobio od pripadnika civilne zaštite, iako redovno dezinficiramo ured i službene automobile, a za njega ne znam. Samo znam da je bio zaražen nakon mene i da ju je prohodao. Ako je rekao da ima antitijela, to znači da je vadio krv, kao i ja”, govori Kalinić.

Podsjeća da je Bandić ranije imao problema s ugrušcima, odnosno emboliju te da se unatoč boljkama “nikada nije čuvao”, da je “hodao s gipsom i lomio ga dva puta”.

Vili Beroš: To je liječnička tajna

Šef epidemiologije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić, kao ni ministar zdravstva Vili Beroš nisu nam odgovorili na direktan upit vezan za cijepni status Milana Bandića. Konkretno, upitali smo je li Bandić registriran kao cijepljena osoba, premda prema nedavnim podacima u registru nedostaje 10 do 15 posto cijepljenih.

“Radi se o medicinskoj dokumentaciji kojom ne raspolažemo u ovom trenutku te je nismo u mogućnosti iznositi u javnost, jer je vezana liječničkom tajnom. Jedino obitelj pacijenta i sam pacijent može raspolagati svojom medicinskom dokumentacijom. Međutim, sve sumnje na nuspojave sa smrtnim ishodom kao i neželjena događanja sa smrtnim ishodom koje su vremenske povezane s razdobljem cijepljenja zdravstveni djelatnici (liječnik, cjepitelj) dužni su prijaviti HALMED-u ili HZJZ-u koji tada pokreću postupak ocjene prijave”, navodi Beroš.

HALMED nema prijavu vezanu za smrt 66-godišnjaka u Zagrebu

Zato smo se obratili Hrvatskoj agenciji za lijekove (HALMED) vezano za prijavu koja bi se odnosila na preminulog gradonačelnika. Podsjetimo, do 2. ožujka evidentirana su četiri zatajenja srca od ukupno devet smrtnih slučajeva u periodu nakon cijepljenja protiv Covida-19.

“Ovim putem možemo Vam potvrditi da HALMED nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom nakon cijepljenja, kao niti prijavu neželjenog događaja sa smrtnim ishodom nakon cijepljenja, koja se odnosi na mušku osobu rođenu 1955. godine koja je preminula u Zagrebu”, odgovaraju nam u HALMED-u.

Naravno, činjenica da HALMED nema nikakve relevantne informacije o nuspojavama cjepiva vezano za Bandićevu smrt ne dokazuje da se preminuli zagrebački gradonačelnik nije cijepio u tajnosti. Jasno je, međutim, da je portal Doznajemo.com objavio informaciju za koju nema nikakve relevantne izvore ni dokaze.

Gradska uprava bez odgovora

Što se tiče službenih izvora u gradskoj upravi, Ureda gradonačelnika te Ureda za zdravstvo, treba napomenuti da im nije bilo dovoljno tri dana da odgovore na upit vezan za Bandićevo cijepljenje. Nakon niza poziva i požurnica, od pročelnika Mire Lace dobili smo tek obećanje da će “provjeriti i odgovoriti pismenim putem”, a iz Ureda za zdravstvo molbu za razumijevanje, jer su “vremena neobična”.

Na upit nam nisu odgovorile niti Bandićeva nasljednica na čelu stranke i Grada Jelena Pavičić Vukičević, kao ni njegova bliska suradnica Natalija Prica.

Ovaj tekst će biti nadopunjen njihovim očitovanjem ako ga ikada dobijemo.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.