Razotkriveno

Ne, SARS-CoV-2 nije “zamišljeni virus”

Izvor: Pixabay

Thomas Cowan, “holistički liječnik” koji odnedavno više ne prakticira medicinu već je otišao u trenere za zdrav život, načinio je snimku koja je prevedena na naš jezik te je postala viralna (arhivirana je ovdje).

U svom istupu tvrdi da virus SARS-Cov-2 nije izoliran; konkretnije tvrdi da nije izdvojen iz uzorka zaražene osobe, pročišćen i snimljen elektronskim mikroskopom, uspoređen sa sličnim uzorcima te prenesen na pokusne životinje.

Faktografu je pristigao i upit koji se tiče ovih neophodnih koraka u utvrđivanju novog uzročnika bolesti kao i Cowanove sljedeće teze:

“Tijekom protekle godine proveo sam bezbroj sati tražeći dokaze o provedbi tih jednostavnih koraka za bolest zvanu Covid-19, te o pravilnoj izolaciji i opisu virusa nazvanog SARS-CoV-2. Osupnulo me i iznenadilo to što ni ja niti bilo tko drugi koga znam tko istražuje ovo pitanje još nismo uspjeli pronaći ni jednu objavljenu studiju barem o pokušaju izvođenja ovih jednostavnih i provjerenih pokusa (…)”

Za početak treba podsjetiti da Cowan ne vjeruje da su virusi uzročnici bolesti, već okoliš. To objašnjava u svojim knjigama, primjerice nedavnoj o koronavirusu, “Contagion Myth” (Mit o zarazi). Ova knjiga se preporučuje čitateljima bestselera “Plague of Corruption”, glavne zvijezde “PlandemijeJudy Mikovits. Cowan je jedan od glavnih propagatora teze o 5G mreži kao uzročniku bolesti zbog koje je proglašena pandemija.

Cowanovo shvaćanje pobolijevanja je u opreci s općeprihvaćenom teorijom o patogenim mikrobima kao uzročnicima bolesti, čiji je jedan od pionira mikrobiolog Louis Pasteur . O utemeljenosti Pasteurove teorije smo pisali ranije.

No i pored toga, Cowan tvrdi stvari koje nisu točne. Virus jest izoliran, pročišćen, uzgojen u staničnim kulturama, sekvencioniran, snimljen elektronskim mikroskopom i, u konačnici, korišten u eksperimentima na životinjama.

Snimljen je elektronskim mikroskopom i koloriziran

Istina je da je bilo prijepora [1, 2] oko pojedinih interpretacija snimki elektronskim mikroskopom i poziva na oprez prilikom identificiranja virusa na njima. No SARS-CoV-2 jest snimljen. Autori su znanstvenici laboratorija Rocky Mountain Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID RML), koji su ga čak i kolorizirali. Slika prikazuje SARS-CoV-2 izoliran od pacijenta u SAD-u. Prikazan je žutom bojom, dok je površina stanica na kojima je uzgojen u laboratoriju obojena plavom i ružičastom.

Snimili su ga, među ostalima i znanstvenici u švicarskom Baselu, u Australiji i Brazilu, o čemu su objavljene studije.

Testovi na životinjama

U samim počecima pandemije, krajem ožujka 2020., znanstvenici iz Hong Konga su za potrebe eksperimenta zarazili više zlatnih sirijskih hrčaka virusom SARS-CoV-2 i o tome objavili studiju, u skladu, kako su naveli, s Kochovim postulatima. Ni jedan od hrčaka nije preminuo od bolesti, ali nekoliko ih je žrtvovano zbog analize tkiva. Zabilježeni su brojni simptomi konzistentni s Covidom-19, a među njima i ubrzano disanje, gubitak težine, oštećenje alveola, aktivacija citokina i slično. Pratili su i kako se prenosi među životinjama te su pratili i viralno opterećenje.

Eksperimenti su, naravno, izvođeni i na kunama. Ove nesretne životinje, uzgajane zbog krzna, milijunskim su žrtvama platile činjenicu što ih ljudi ne samo mogu zaraziti, nego što i one mogu zaraziti ljude. Cell je objavio jedno takvo istraživanje. Virus je pribavljen od pacijenta s potvrđenim Covidom-19 u Koreji, uzgojen je, a onda su razmnoženi virusi pohranjeni na -80 ° C u zamrzivaču za buduću upotrebu.

U svrhu istraživanja SARS-CoV-2, virusom su zaražene i analizirane i verirovke, psi i mačke. Samo do svibnja prošle godine objavljen je niz studija utjecaja novog koronavirusa na životinje.

Izoliran, pročišćen, uzgojen i sekvencioniran

Virus SARS-CoV-2 izoliran je diljem svijeta, nakon čega su znanstvenici dijelili njegovu genetsku strukturu kako bi se pratio njegova evolucija. Prema riječima Igora Juraka s Odjela za biotehnologiju sa Sveučilišta u Rijeci, koji je bio u prvom hrvatskom timu koji je izolirao SARS-CoV-2, virus je izoliran diljem svijeta i uzgojen na staničnim kulturama pogodnim za taj postupak.

“To je napravljeno i u Kini, Italiji, Njemačkoj, a i u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’. Virus je u potpunosti karakteriziran na razini genoma, a njegove druge biološke karakteristike i specifičnosti će se istraživati još dugi niz godina”, kazao nam je još u svibnju prošle godine.

Kao uzročnik bolesti, virus je prepoznat još 7. siječnja 2020. u Kini,  nakon čega je uslijedila objava genoma 10. siječnja 2020. I da, radilo se s uzorcima različitih pacijenata, dok se virus još nije zvao SARS-CoV-2, nego 2019-nCoV, novi koronavirus otkriven 2019. godine.

U međuvremenu je izoliran iz raznih uzoraka, pa i urina.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.