Razotkriveno

Video vježbe u izraelskoj bolnici nije dokaz da je pandemija režirana

Među korisnicima Facebooka dijeli se video iz bolnice u Izraelu koji Covid-19 skeptici tumače kao dokaz da je pandemija režirana.
ShamirBolnica

Među korisnicima Facebooka u Hrvatskoj i regiji dijeli se video koji prikazuje medicinske djelatnike kako, gurajući bolnička kolica, pred kamerama glume hitnu situaciju. Snimka se među Covid-19 skepticima širi kao navodni dokaz da je pandemija – režirana.

Početkom ožujka video je objavljen na Facebook stranici Građansko buđenje, za koju smo i ranije utvrdili da je širila dezinformacije (primjeri ovdje i ovdje) .

“Tako se to radi”, stoji u objavi čiji screenshot možete vidjeti dolje niže.

Videobolnica

 

Video je objavila i jedna privatna korisnica Facebooka u Srbiji, a s njenog profila podijeljen je preko 2000 puta.

BolnicaIzrael

Promo video

Osim što se dijelio balkanskim podnebljem, video su objavljivali i korisnici iz Češke, Italije, Nizozemske i Rusije, kako na Facebooku, tako i na Twitteru i YouTubeu. Uočili su to kolege s fact-checking portala Raskrikavanje.rs iz Srbije koji su ušli u trag nastanku ovog videa i pokazali da se ne radi ni o kakvom “režiranju pandemije”.

Analizom video sadržaja došli su do zaključka da je riječ o bolnici Shamir Medical Centre, sveučilišnoj bolnici koja je jedna od četiri najveće u Izraelu. Teorije zavjere koje su se pojavile uz video odbacilo je i samo vodstvo bolnice u izjavi za Raskrinkavanje.

Mihal Ganor iz službe za odnose s javnošću bolnice kaže kako je u pitanju snimak sa snimanja promotivnog videa kojim se žele prikazati inovacije na polju logistike i medicine koje je ta bolnica ostvarila tijekom prošle godine.

„Ono što vidite na videu je naše novo parkiralište za hitne slučajeve. Reč je o demonstraciji kako će se parking u hitnim slučajevima pretvoriti u stacionarna odjeljenja. Ovakav video je legitimna i važna stvar u predstavljanju spektra mogućnosti bilo koje bolnice, a naročito naše, koja je po veličini četvrti vladin medicinski centar u Izraelu“, rekao je Ganor za Raskrikavanje.

Do istog su zaključka došli i fact-checkeri belgijskog Knacka, koji su također pokazali da se radi o promotivnom videu izraelske bolnice koji se koristi za širenje dezinformacija o pandemiji Covida-19.

Širenje kapaciteta zbog Covida

Bolnica je sama na svoj YouTube kanal u studenom 2020. godine postavila video koji je snimljen na parkingu zgrade. Možete ga pogledati ovdje.

Kolege s portala Raskrikavnanje.rs su, uspoređujući ambijente iz tog videa s onim koji je postao viralan, došli do zaključka kako je riječ o istoj bolnici.

Bolnica Shamir Medical Center nije jedina bolnica koja je pretvorila podzemni parking u dodatne kapacitete. Kako navode izraelski mediji, na isto su se odlučile i neke druge bolnice kako bi mogle primiti povećan broj pacijenata tijekom pandemije Covida-19.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.