Razotkriveno

Cijepi li Hrvatska vojnike protiv Covida-19 pod prijetnjom otkaza?

Širi se tvrdnja da se vojnicima u RH prijeti otkazom ako se ne cijepe protiv Covida-19.
Izvor: MORH.hr

Društvenim mrežama šire se napisi vezani za navodno prisilno cijepljenje vojnika u vojarni u Gospiću, konkretnije screenshotovi poruka kojima se tvrdi da se vojnicima prijeti otkazom ako ne pristanu na cijepljenje protiv Covida-19.

Je li vojsci cjepivo obavezno?

Provjerili smo jesu li pripadnici OSRH obvezni cijepiti se protiv Covida-19, iako je cijepljenje za građane dobrovoljno te iz kojih to odluka i zakonodavnog okvira proizlazi. Naime, različita su cjepiva protiv zaraznih bolesti već dugo propisana za inozemne misije i njih su vojnici dužni primiti, ovisno o zemljama u koje se šalju.

Štoviše, u postojećem Zakonu o službi u Oružanim snagama RH, u trećem stavku članka 175. vojnike se obvezuje na cijepljenje uoči odlaska u inozemstvo, a o tome govori i Pravilnik iz 2017. o slanju pripadnika OSRH i zaposlenika MORH-a u inozemstvo.

Programi posebne zdravstvene zaštite sudionika inozemnih misija, naime, obavezno sadrže: “način utvrđivanja zdravstvene sposob­nosti sudionika, kontrolne zdravstvene preglede za vrijeme dopusta i nakon konačnog povratka iz inozemstva, potrebna cijepljenja, imunizaciju i kemoprofilaksu, način praćenja zdravstvenog stanja sudio­nika tijekom boravka u inozemstvu te način provedbe zdravstvene zaštite u inozemstvu”.

Budući da se ovdje spominje odlazak na Kosovo, provjerili smo radi li se o tome scenariju.

Budući da je cijepljenje vojnika propisano “u skladu s kriterijima” koje propisuje nadležno tijelo, upitali smo kakvi su aktualni kriteriji propisani vezano za cijepljenje protiv Covida-19 te je li prilikom njihovog donošenja uzeto u obzir da su vojarne kolektivni smještaj što olakšava cirkulaciju virusa.

Odbijanje cjepiva je prepreka za odlazak na (dobrovoljnu) misiju, a ne razlog za otkaz

U MORH-u navode da je cijepljenje u Oružanim snagama RH “dragovoljno te da se nikome tko je odbio cijepljenje nije prijetilo otkazom”, no i da je cijepljenje protiv Covida-19 uvršteno na listu cjepiva uoči obavljanja inozemnih misija.

“[P]ripadnici Oružanih snaga u mirovne misije i operacije upućuju se na dragovoljnoj osnovi. Međutim, u skladu s propisanim programom zdravstvene zaštite pripadnika HV-a, koji je usklađen s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i međunarodnih organizacija koje su nositelji pojedinih operacija (primjerice NATO za KFOR), Covid-19 uvršten je na popis bolesti protiv kojih se provodi cijepljenje.  U skladu s navedenim, za pripadnike OSRH koji se upućuju u međunarodne operacije i aktivnosti u inozemstvu provodi se cijepljenje, odnosno djelatne vojne osobe koje se ne cijepe ne mogu obnašati dužnosti odnosno zadaće kojima je uvjet cijepljenje protiv određene bolesti“, odgovara MORH.

Broj i vrste cjepiva protiv zaraznih bolesti kojim se kandidati cijepe prije upućivanja u misiju ili operaciju, dodaju u MORH-u, ovisi o svakoj pojedinoj operaciji odnosno o području gdje se provodi.

Podsjetimo i da je svojevremeno predsjednik Republike, ujedno i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, Zoran Milanović, predlagao da vojnici budu prioritetna skupina za vakcinaciju. No, iz odgovora MORH-a proizlazi da to ne znači da je ono obvezno, usprkos kolektivnom smještaju, osim u slučajevima odlaska na dobrovoljne inozemne misije.

Više o nuspojavama cjepiva možete pročitati OVDJE.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.