Razotkriveno

Sud u Peruu nije presudio da su koronu stvorili Soros, Gates i Rockefeller

Izvor: Poder Judicial de Ica na Facebooku

Od izjava trojice sudaca u postupku protiv osumnjičenika za seksualno nasilje u Peruu, korisnici Facebooka su napravili viralnu senzaciju koja nosi sljedeći naslov:

SUD PRESUDIO! Koronu stvorili Soroš, Gejts i Rokfeler? PRESUDA KOJA JE PRESEDAN U SVETU!

Iskorišten je, naime, prstohvat činjenica oko kojeg je salivena kolosalna fantazija da sud u Peruu istražuje ili presuđuje svjetskim milijarderima zbog “upravljanja” pandemijom.

Tekst samog videa ne odstupa od činjeničnog stanja, premda neke vrlo važne izostavlja. No izgovoren brzo i dramatičnim tonom, uz popratne fotografije pripadnika rečene “kriminalne elite”, navodi na netočan dojam koji je deklariran u naslovu. A on je – kako su se izrazili čileanski fact checkeri – nerealan. Narator, naime, navodi:

U Peruu je u toku istraga jer je sud obrazložio odugovlačenje jednog krivičnog postupka pandemijom, navodeći da je za nju odgovorna kriminalna elita, koja dominira svijetom. Vrhovni sud peruanskog regiona Ica istražuje presudu lokalnog suda kojom je obuhvaćena tvrdnja da su kreatori virusa korona mađarsko-američki filantrop Georg Soroš, porodica Rockefeller i suosnivač Microsofta Bill Gates. Naložili smo preliminarnu istragu pred glavnim sudijama krivičnog žalbenog vijeća Chincha i Pisca kako bismo pribavili dokaze koji će pomoći u utvrđivanju prisustva ili odsustva navodnih prekršaja, navedeno je na Facebook nalogu vrhovnog suda u Ici. Istraga je pokrenuta zbog presude suda u Chinchi od 21. 12. 2020. kojom se potvrđuje odluka o opravdanju zahteva za produženje pritvora protiv optuženog. Sudije u procesu su bili su Tito Guido Gallegos, Luis Alberto Leguía Loayza i Tony Changaray Segura.

Zašto je odvjetnik objavio dio presude

Dio zaključka, nastavljaju, objavio je odvjetnik za kaznenu obranu Miguel Perez Arroyo na svom Facebooku. No pritom zaboravljaju u kakvom je kontekstu on javnosti prenio problematični dio sudskog rješenja, kojega narator čak dosljedno prepričava. U tom izvatku, koji je poslužio kao naslovna fotografija videa, uz lica “osumnjičenih” milijardera, doista piše:

Prema jednoj od ideja zaključka, Covid-19 je izum svetskih kriminalnih elita; novi svetski poredak koje čine milijarderi kao što su Bill Gates, Georg Soroš, porodica Rockefeller i drugi. Krivični proces bio je paralizovan zbog pandemije Covida-19, koji su stvorile kriminalne elite koje dominiraju svetom. Ona je paralizovala aktivnosti u gotovo svim zemljama. Na taj način, ni jedna svetska vlada, fizičko ili pravno lice ili odbrana optuženog ne mogu da tvrde da ova pandemija ima svojstvo predvidivosti, sa izuzetkom stvaralaca novog svetskog poretka kao što su Gates, Soroš, Rockfeller i drugi, koji su njome upravljali i nastavljaju da upravljaju u uslovima krajnje tajnosti, u svome okruženju i globalnim korporacijama, čiji je cilj projekat 2030., ističe se u zaključku suda, prenose lokalni mediji.

Video izostavlja zašto je odvjetnik objavio ovaj dio te odluke. Za Miguela Pereza Arroya navodi o stvaraocima pandemije su “monstruozni”. Zato je u spomenutom postu na Facebooku zatražio da se presuda makar proglasi ništavnom, iako bi radije da se njome pozabave nadležne adrese u pravosuđu. Svoj post je zaključio riječima:

Pravda se može dijeliti s razumom, ali i kopitom, a ovo je primjer.

Odluka je objavljena u cijelosti na pravnim portalima Pasión por el DerechoInfolegal, uz redakcije koje štite identitet osumnjičenika te žrtve. Očekivano je izazvala veliku javnu polemiku i zato je predsjedništvo žalbenog suda u Ici 11. siječnja pokrenulo istragu protiv tri suca. Tada su se ovom temom bavili i drugi fact checkeri [1, 2].

Nije presuda i dio teksta o Gatesu i ostalima nije pravno obvezujuć

Na koncu, ne radi se ni o kakvoj presudi, već odluci o produljenu pritvora osumnjičeniku za seksualni delikt u svrhu prevencije. Ona je odobrena, a osumnjičenik bi zbog nje mogao ostati u pritvoru do veljače 2022. godine. Paragraf koji spominje “novi svjetski poredak” nije pravno obvezujuć ni na koji način.

Ni u kojem slučaju žalbeni kazneni sud neke države nije u stanju procesuirati bilo koga pod sumnjom da je izazvao pandemiju koronavirusa. Preduvjet za to je nedvojbeno dokazivanje da SARS-CoV-2 doista dolazi iz laboratorija, a ne iz prirode. Da se radi o prirodnom virusu mišljenje je velike većine svjetskih znanstvenika, ali Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tako u WHO nakon provedenog istraživanja, na 82. stranici studije, navodi kako se “smatra da je SARS-CoV-2 zoonoza”, odnosno virus koji je sa životinje skočio na čovjeka. Nastavljaju da se koronavirusi pronađeni u šišmišima i dalje smatraju najbližim srodnikom uzročnika pandemije te da još uvijek nije jasno koja je životinja poslužila kao posrednik između dviju vrsta.

Kriva tumačenja i lažni spisi

Faktograf je mnogo puta pisao o demantiranim tvrdnjama da se radi o laboratorijskom virusu.  Svjetska zdravstvena organizacija kontinuirano istražuje i osvježava izvještaj o saznanjima o porijeklu toga virusa na svojim stranicama.

Dodajmo tome da su se i ranije pojavljivale netočne informacije o tužbama protiv Billa Gatesa, o kojima su pisali drugi fact checkeri. Isto tako, bavili smo se i najrazličitijim lažnim ili krivo protumačenim pravnim aktima koji bi trebali poslužiti kao presedani i razotkriti vladajuće elite u poigravanju s pandemijom Covida-19.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.