VIDEO Iz FFP2 maske neće izaći larve ako je lagano pečete 90 minuta

Ponovili smo eksperiment iz viralnog videa, koji neutemeljeno i potpuno nelogično tvrdi da se nakon pečenja iz maske mogu izleći larve.

Društvenim mrežama i YouTubeom širi se niz videa i fotografija kojima se tvrdi da se u maskama, PCR testovima, ali i raznim higijenskim potrepštinama, nalaze razni nametnici ili nanočestice. Odlučili smo provjeriti jedan od tih videa, onaj u kojem se tvrdi da FFP2 maske nakon 90 minuta u pećnici na temperaturi između 40 i 50 stupnjeva – ispadaju ličinke.

 

Pokus smo izveli dva puta, a izvođenje jednog smo snimili u suradnji s DD Video Labom. Larve nisu pronađene u maskama ni u jednom od ta dva slučaja. Video koji smo provjeravali po svoj prilici predstavlja trik za širenje panike oko maski čija je primjena u siječnju postala i obvezna u nekim dijelovima Njemačke.

Više čitajte u tekstu “Iz FFP2 maske neće izaći larve ako je lagano pečete 90 minuta” autorica Ane Benačić i Marije Ćosić.  Tekst dio je serijala koji nastaje u suradnji s kolegama s Raskrinkavanja.ba koji su se već pozabavili dijelom napisa o relativno novom infodemijskom trendu – Morgelonima.

*Upozoravamo čitatelje i čitateljice da je pečenje maski u pećnici opasno i može dovesti do požara, posebno na visokim temperaturama. Isto vrijedi i za stavljanje maski u mikrovalnu pećenicu.

Ovaj članak nastao je u suradnji s portalom Raskrinkavanje.ba, Faktografovim partnerom u regionalnoj SEECheck mreži.