Razotkriveno

Iz FFP2 maske neće izaći larve ako je lagano pečete 90 minuta

Ponovili smo eksperiment iz viralnog videa, koji neutemeljeno i potpuno nelogično tvrdi da se nakon pečenja iz maske mogu izleći larve.
Foto: DD Video Lab // Faktograf

Facebookom i YouTubeom širi se niz videa i fotografija kojima se tvrdi da se u maskama, PCR testovima, ali i raznim higijenskim potrepštinama, nalaze razni nametnici ili nanočestice. Ovaj tekst dio je serijala koji nastaje u suradnji s kolegama s Raskrinkavanja.ba, koji su se već pozabavili dijelom napisa o relativno novom infodemijskom trendu – Morgelonima.

Šokantni video koji je predmet ovoga teksta tiče se navodne infestacije FFP2 maski – larvama. Po svemu sudeći, on je opsjena, odnosno njegov autor je podmetnuo ličinke u masku. Uploadao ga je niz korisnika Facebooka, uglavnom na njemačkom govornom području, no došao je i do ovih krajeva uz sljedeći opis:

Potpuno NOVA MASKA, pre dva sata sam je kupio!
Stavio sam je u rernu na otprilike 40-50 stepeni, 90 minuta…
Da vidimo šta je to unutra…POGLEDAJTE….
UŽAS!!!!!
DELITE!!!!!

Muškarac na njemačkom jeziku, dakle, tvrdi da je kupio FFP2 masku dva sata ranije, a onda je stavio u pećnicu na sat i pol i to na temperaturu između 40 i 50 stupnjeva. Taj dio postupka ne vidimo, ali vidimo trenutak kada on uzima skalpel, kojim razrezuje naoko novu, a po njegovim riječima i lagano zapečenu masku. Iz unutrašnjih slojeva maske ispadaju ličinke. [1, 2, 3]

Screenshot Facebook video

Zdravorazumski

Na početku valja naglasiti da postoje barem dva zdravorazumska razloga zašto je to nemoguće.

Prvo, činjenica je da bi nakon više od godinu dana globalne primjene zaštitnih pokrivala za lice, ličinke davno bile otkrivene.

Drugo, maske se nakon proizvodnje, a prije pakiranja u nepropusne folije i distribucije, steriliziraju. To bi trebalo ubiti bilo kakve organizme s ambicijom množenja.

No, prije nego što se upustimo u druge, biološke i tehnološke razloge zašto je nelogično očekivati larve u maskama termički obrađenim na 40 do 50 stupnjeva, koje su fact-checkeri s austrijske Mimikame potanko objasnili, pozivamo vas da pogledate kako smo i bez toga otklonili sumnju u gniježđenje insekata u FFP2 maskama.

Što je sve potrebno pokazati u videu kojim se dokazuje ovakva tvrdnja?

Ovaj jednostavan pokus izveli samo i sami, dva puta. Larve nisu pronađene u maskama ni u jednom od ta dva slučaja. Kako bi se čitatelji i korisnici društvenih mreža lakše snalazili u najezdi ovakvih videa, snimili smo izvođenje jednog od ta dva eksperimenta. Pritom smo vodili računa da se na snimci vide stvari koje su nevidljive oku gledatelja videa kojim se bavimo, a koji je po svoj prilici trik za širenje panike oko maski čija je primjena u siječnju postala i obvezna u nekim dijelovima Njemačke.

Najprije, morali smo pokazati da je maska nova, odnosno izvadili smo je iz nepropusne folije u kojoj je kupljena. Autor videa na njemačkom jeziku, naime, ne prikazuje njeno vađenje iz pakiranja. Na taj način ne saznajemo ni proizvođača, ni što se događalo s maskom prije snimanja. Ne saznajemo ni je li proizvod ispravan, odnosno je li mu istekao rok trajanja.

Ne tvrdimo pritom da je vjerojatno da će se larve naći u starijim maskama. Međutim, kod testiranja razne opreme – od maski, preko antigen testova do automobila, važno je voditi se uputstvima proizvođača [1, 2, 3]. Cilj je izbjeći neispravne rezultate korištenja ispravnog proizvoda zbog rokova upotrebe ili lošeg rukovanja.

Nadalje, morali smo bez prekidanja snimanja pokazati njeno stavljanje u pećnicu, kao i temperaturu pećnice. Budući da se u videu navodi da je bila stavljena na 40 do 50 stupnjeva, ciljali smo taj raspon.

Zaključno, vodili smo računa da se vidi protok vremena. Naime, pored pećnice postavili smo sat, ali smo i prostoriju obasjali dnevnim, a ne umjetnim svjetlom. Budući da smo koristili ubrzanje snimke, odnosno timelapse, na taj način smo izbjegli da nam je sat jedino mjerilo vremena. Pomjeranje Sunca, naime, također ukazuje na protok vremena.

Da bi se izbjegle manipulacije, ovaj je postupak moguće izvesti bez snimanja čitavih sat i pol “pečenja”, ali pred svjedocima. Autor predmetnog videa na njemačkom jeziku ni to nije napravio.

Rezultati

Nakon što je maska provela 90 minuta u pećnici na oko 45 stupnjeva, izvađena je van i razrezana škarama te potpuno “izvrnuta”, kako bismo zavirili u sve višestruko prošivene unutrašnje slojeve.

Nismo pronašli niti jednog crva.

Dokazuje li se ovim da se crvi nisu razmnožili samo u maskama koje smo testirali? Možda. No, podsjetimo da autor problematičnog videa implicira da je svojim  navodno nasumičnim odabirom “nove” maske “dokazao” da su sve FFP2 maske infestirane. A to nikako nema smisla i služi jedino plašenju.

Larve muhe?

Naime, prema procjeni novinara Mimikame, koji navodi da je pogledao niz video i foto materijala o larvama, umetnuti crvi u videu su potomci muhe. On prilaže i sljedeći video na kojemu je moguće vidjeti kako izgledaju, premda nije za osobe sa slabijim želucem.

Karakteristike larvi muhe su prilično poznate i proučavane, ne samo zato što su muhe tako čest insekt, nego i zato što baš larve muha mogu poslužiti u forenzici za utvrđivanje starosti leša. Iz toga znanja proizlazi više argumenata zašto ih nećete otkriti u maski koja je pečena 90 minuta na laganoj “vatri”.

Gdje se muhe vole gnijezditi?

Za razliku od moljaca ili osa, koje preferiraju celulozu ili tkaninu, muhe za gnijezdo izabiru puno hranjiviji okoliš. Primjerice, muhe polažu svoja jajašca u ostatke hrane, pogotovo mesa, leševe i izmet. Poanta je da larve, čim se izlegnu, imaju što jesti.

Muhama zato ovo ne bi trebala biti osobito zanimljiva podloga za polaganje jajašaca, niti bi u njoj larve osobito prosperirale.

Muha u tvornici

Isto tako, tvornica maski nije osobito privlačan ili dostupan okoliš za muhe. Kako su utvrdili autori emisije Galileo, muhama nije osobito lako ući u pogone tvornice FFP2 maski koju su posjetili u Kini.

U tvornicu se ne može ući bez mreže za kosu, zaštitne maske, rukavica, zaštitne kute preko cijele odjeće te zaštite za cipele.

“Nadalje, morate proći ono što se naziva zračnim tušem: uklanjaju se najfinije čestice tako da ni zrno prašine ne uđe u proizvodnu halu”, prepričava Mimikama.

Same maske su napravljene u prosjeku od više slojeva, tako da filtriraju i najmanje čestice. Zato je misterija kako bi se u njima uopće mogla zateći jajašca muhe, a kamoli se još i hraniti i množiti se na takvom teritoriju.

Larve i temperatura

Povišena temperatura nije preduvjet za razmnožavanje larvi muha. One se mogu razmnožavati i u rashlađenim leševima unutar mrtvačnica. Zato bi ličinke bile otkrivene davno, kada bi se uistinu množile u unutrašnjim slojevima maski.

Ličinke, štoviše, proizvode vlastitu toplinu i u stanju su podići temperaturu svog okoliša. Toplinu produciraju metaboličkim procesom proždiranja leša, izmeta ili ostataka hrane te svojim kretnjama. U nekom trenutku, njima može postati pretoplo.

Postoje razlike od vrste do vrste, ali termalna smrt larvi muha nastupa upravo na temperaturi koja se spominje u videu – između 40 i 50 stupnjeva. Zato, kada bi larve i postojale u maskama – one bi bile mrtve nakon pečenja na toj temperaturi.

Na kraju, upozoravamo čitatelje i čitateljice kako je pečenje maski u pećnici opasno, posebno na visokim temperaturama. Baš kao i stavljanje istih u mikrovalnu pećenicu, može dovesti do požara.

 

Ovaj članak nastao je u suradnji s portalom Raskrinkavanje.ba, Faktografovim partnerom u regionalnoj SEECheck mreži.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.