Faktograf.hr

Samo činjenice

Narodni liječnik Nestorović opet je u krivu. U Ugandi su itekako čuli za COVID-19

Prvu zabranu masovnih okupljanja i obavezu karantene za sve koji pristižu u zemlju Uganda je propisala tri dana prije nego je zabilježen prvi slučaj zaraze u toj zemlji.
Foto: Wikimedia Commons

Na otvorenoj Facebook grupi pod imenom “Dr. Nestorović – narodni lekar” jedan od korisnika Facebooka i članova ove grupe napisao je objavu u kojoj se navodi pitanje: “Doktore, savet jedan – postoji li mesto gde bismo pobegli od korone?”

Potom je naveden i odgovor kontroverznog srbijanskog liječnika Branimira Nestorovića, u kojem stoji: “U Afriku! Tamo ima epidemije samo u delovima gde žive bogati belci. Imam pacijenta koji živi 20 godina u Ugandi, radi tamo kao vozač… Došao je u Beograd pa me pita: „Šta je, bre, ovo, doktore, kakva je ova bolest zahvatila Evropu, ta neka korona?” Rekoh mu: “Kako nisi čuo? To se naglo raširilo!” Kaže čovek: “Nema toga u Ugandi, čak ni na vestima nisam čuo, a zemlja od 36 miliona stanovnika.”

Dio intervjua

Post je objavljen 6. travnja ove godine, a riječ je o dijelu intervjua koji je Nestorović dao za srbijanski tabloid Alo. Razgovor je objavljen 28. listopada prošle godine. Na Facebooku je post iz grupe “Dr. Nestorović – narodni lekar” podijeljen preko tisuću puta, o oznaku “sviđa mi se” ispod njega je stavilo preko šest tisuća korisnika društvene mreže.

Nestorovićev opis činjeničnog stanja u Ugandi, prepričan iz “druge ruke”, međutim, ne odgovara istini. Naime, na dan kad je objavljen spomenuti njegov intervju u srbijanskom tabloidu Alo, Uganda je, prema podacima sa internet stranice Worldometers.info, imala ukupan broj od 11.767 slučajeva oboljenja od koronavirusa i uzlaznu putanju broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Tog dana u ovoj afričkoj državi zabilježili su 146 novih slučajeva, 4.200 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-a 19 te 106 umrlih od posljedica COVID-a 19.

Reakcija i prije prve zaraze

O prvom slučaju zaraze koronavirusom u Ugandi tamošnja ministrica zdravstva Ruth Aceng javnost je izvijestila 21. ožujka prošle godine. Prvi oboljeli bio je 36-ogodišnji ugandski biznismen koji je virus “donio” iz Ujedinjenih arapskih emirata. Od tog dana do danas predmetna afrička država prošla je kroz sve kroz što prolaze i ostale zemlje u pandemiji; propisan je niz antiepidemijskih mjera, od kojih su mnoge i danas na snazi.

Prvu zabranu masovnih okupljanja i obavezu karantene za sve koji pristižu u zemlju Uganda je propisala tri dana prije nego je zabilježen prvi slučaj zaraze u toj zemlji.

Potom su zatvorene škole na trideset dana, a Uganda je čak i zatvarala svoje granice, suspendirala javni prijevoz, propisala policijski sat koji je trajao od 19.00 do 6.30 narednog dana, a na snazi je bio gotovo mjesec i pol dana. Zapravo, Uganda je propisala cijeli niz vrlo restriktivnih mjera, koje su, uz datume njihovog donošenja, popisane na službenim internet stranicama ove zemlje koje daju sve informacije na temu epidemije u Ugandi.

Stvarne brojke

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Uganda od početka pandemije do danas ukupno broji preko 41 tisuću slučajeva koronavirusa. Dnevni broj slučajeva pao je na dvocifrene znamenke te je trenutačno između 20 i 30 dnevnih slučajeva zaraze, dok se broj ukupno aktivnih slučajeva kreće između 40 i 50. Od koronavirusa u Ugandi, državi koju nastanjuje nešto više od 44 milijuna stanovnika, prema službenim podacima do 22. travnja umrla je 341 osoba.

U cijeloj Africi, prema službenim podacima što ih producira Africa CDC, broj potvrđenih slučajeva COVID-a 19 je nešto ispod 4,5 milijuna, od posljedica bolesti umrlo je 118.849 ljudi, a provedeno je ukupno nešto više od 42,9 milijuna testiranja.

Najpogođenija pandemijom u Africi, prema statistikama objavljenim na portalu Statista.com, Južnoafrička je republika, s 1.569.935 registriranih slučajeva oboljenja, a slijede Maroko, Tunis, Etiopija, Egipat.

Odgovor Ugande na pandemiju koronavirusa ocijenjen je vrlo efektnim, štoviše uzornim, na što ukazuje i rad trojice znanstvenika (Ahmed M. Sarki PhD, Alex Ezeh, Saverio Stranges), objavljen u publikaciji Asocijacije američkog javnog zdravstva. Pod naslovom “Uganda kao model uloge za suzbijanje pandemije u Africi”, autori su u svom radu istaknuli cijeli niz odlučnih i pravovremenih poteza ugandske vlade u suzbijanju epidemije.

Za pojedine afričke države, na žalost, to se ne može reći. Prošlog mjeseca preminuli predsjednik Tanzanije John Magufuli, primjerice, bio je skeptičan prema samom postojanju koronavirusa, što je odredilo odnos ove afričke zemlje prema pandemiji.

Na službenoj ljestvici broja zaraženih u Africi Tanzanija – zemlja od 58 milijuna stanovnika, zato ima samo 519 registriranih slučajeva zaraze, ali stvarna epidemiološka slika te zemlje ostaje mutna i nejasna, budući da se testiranja u uglavnom nisu provodila.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.