Faktograf.hr

Samo činjenice

Širi se dezinformacija o doktorima iz splitske bolnice Križine

Liječnici i medicinske sestre iz KBC-a Split u više su navrata medijima iznosili težinu situacije u toj bolnici. Pacijenti oboljeli od Covida-19 nisu lažni.
foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Doktori u splitskoj bolnici Križine primaju novac na osnovu lažne Covid-19 dijagnoze te tako sudjeluju u prevari.  Netočna je to tvrdnja iz objave koja se širi Facebookom i koja je objavljena na privatnom profilu s kojeg je kasnije podijeljena više od 250 puta.

 

Doktori Križine

 

Što kaže Komora?

Prije svega, da je tvrdnja točna te da je liječnje Covida-19 u splitskoj bolnici laž, to bi podrazumijevali da su i pacijenti lažni. Kako to nije točno, potvrdili su nam iz Hrvatske liječničke komore, odakle su nam napomenuli da nemaju nikakvih saznanja o tome da liječnici primaju novac za lažne dijagnoze.

“Hrvatski liječnici, u uvjetima pandemije, dali su i daju svakodnevno sve od sebe skrbeći zdravstveno za pacijente oboljele od Covid-19, kao i za sve ostale pacijente, poštujući pri tome kako relevantne zakonske propise tako i Kodeks medicinske etike i deontologije”, odgovorili su nam iz Komore.

Da tvrdnja iz objave nije točna primijetili su i drugi Facebook korisnici, od kojih je nekoliko njih u komentarima upozorilo autora da širi dezinformaciju.

Doktori i Covid-19

Od početka pandemije liječnici u Hrvatskoj nekoliko puta su izašli u javnost zbog loših uvjeta rada.

Najveći dio njih istupio je krajem protekle godine, kada su u jeku drugog vala Covid-19 odjeli bolnica bili puni. Tako je krajem studenog Hrvatski liječnički sindikat reagirao je zbog dodataka koji su predviđeni za doktore koji rade na Covid-19 odjelima. Neki od njih, naime, dobili su svega desetak kuna dodatka na plaću. Tim je povodom Hrvatska udruga bolničkih liječnika u pismu Ministarstva zdravstva navela:

“Bolnice prebrojavaju satnicu i po njoj isplaćuju dodatak a zdravstveni djelatnici koji konzilijarno rade na Covid odjelima, djelatnici na neCovid odjelima kojima se pojavljuje zaraza, djelatnici ginekologije koji porađaju na koronavirus pozitivne pacijentice, djelatnici kirurških struka, pedijatri i psihijatri koji operiraju i pregledavaju Covid pozitivne odrasle i djecu nisu dobili dodatak na plaću” (Tportal)

Osim toga, liječnici s bolnice u Dubravi koja je pretvorena u Covid-19 bolnicu prosvjedovali su zbog toga što se pacijenti liječe u neadekvatnim prostorima, bez ispravnih električnih instalacija, a početkom prosinca reagirala je i Hrvatska liječnička komora koja je u priopćenju navela kako ima saznanja da je dio liječnika koji rade s oboljelima od Covid-19 tih dana dobio manje plaće.

Stvarno stanje na Križinama

Još krajem prošle godine liječnici iz splitske bolnice Križine upozoravali su da, zbog popunjenosti bolničkih kapaciteta, padaju s nogu od umora te da jedva spajaju kraj s krajem. (Slobodna Dalmacija)

Kako je nedavno izvijestila Slobodna Dalmacija, u najgorem periodu Covid-19 pandemije u Splitsko-dalmatinskoj županiji Covid bolnica na Križinama je na liječenju imala 206 pacijenata. Početkom ovog mjeseca, iz bolnice su Slobodnoj Dalmaciji poručili da se približavaju tim brojakma.

Ovog tjedna, pak, ekipa Hrvatske radiotelevizije (HRT) snimila je reportažu iz te splitske bolnice. Zdravstveni radnici za HRT stanje u toj bolnici opisali su “preteškim”.

Lažne dijagnoze

Nije ovo prvi put da se društvenim mrežama širi ovakva tvrdnja. Krajem studenom 2020. godine, tadašnji američki predsjednik Donald Trump koji je često širio dezinformacije rekao je da američki doktori primaju dodatke ako netko umre od Covida-19. Fact-checking portal Politifact ocijenio je tu tvrdnju kao netočnu, a ona se kasnije proširila među Covid-19 skepticima diljem svijeta koji tvrde da doktori u njihovim zemljama “zarađuju” od Covid-19 smrti.

Osim toga, internetom su se širile tvrdnje da se ljudima nudi novčana pomoć za usluge pogreba ako potpišu izjavu da je njihov član obitelji umro od Covida-19. O takvim tvrdnjama koje su se, osim u Hrvatskoj, pojavile i u Bosni i Hercegovini, više možete pročitati ovdje.

 

 

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.