Ocjena točnosti

Ujutro treći val epidemije završio, navečer još nije gotov

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stižu oprečne izjave o tome je li "treći val" epidemije gotov ili ne.
screenshot Nova TV

„Ne, nije niti rečeno da je treći val završio. Nije ni mišljeno da je završio. Radi se samo o tome da imamo posljednja dva tjedna povoljniju epidemiološku situaciju, odnosno određeno smanjivanje. Imali smo vrh sredinom travnja, a sada se situacija smiruje“, kazala je Ivana Pavić Šimetin,  zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) gostujući u Dnevniku Nove TV.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a tim je riječima pojasnila poruku koju je 3. svibnja odaslao Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. No, netočno je da nije rečeno da je treći val završio. Ravnatelj HZJZ-a je u istom danu, naime, dao dvije oprečne izjave.

„Nije gotova epidemija, nego je, dakle, završen treći val koji još može imati na svom repu nekih varijacija s brojem oboljelih, ali nama se čini da ovo ide u dobrom smjeru i da stvarno imamo pad“, kazao je Capak odgovarajući na novinarska pitanja za vrijeme posjeta drive-in punktu za cijepljenje u Virovitici. Dodao je i kako u prilog tome ide što dolazi sve toplije vrijeme i što je sve više građana procijepljeno (1, 2).

Tako je Capak u Virovitici poručio da je treći val epidemije gotov. Pritom je objasnio i kako se krivulja novooboljelih prelomila.

„Krivulja se prelomila. Bili smo jedno kratko vrijeme u fazi ravne crte. Krivulja je sada prelomljena i broj novooboljelih nam pada i očekujemo kroz nekoliko dana da će nam početi padati i broj hospitaliziranih i broj umrlih“, objasnio je Capak u Virovitici.

Međutim, do večeri je Capak promijenio mišljenje te je gostujući u Dnevniku HRT-a dao posve drugačiju izjavu navodeći kako treći val još nije gotov.

„(…) Treći val još nije gotov. Još može doći do oscilacija pri kraju epidemijskog vala, to smo već iskusili“, rekao je Capak  demantiravši tako vlastite riječi izgovorene istog dana, ali nekoliko sati ranije.

Pritom je ravnatelj HZJZ-a kazao kako je već prošli tjedan zabilježen pad hospitaliziranih i umrlih „za malo više od 15 posto“ te se pad nastavlja. Ponovio je i kako se krivulja prelomila i ima silazni krak te izrazio nadu da će se tako nastaviti.

Neosporno je, dakle, da je ravnatelj HZJZ-a izjavio kako je treći val epidemije u Hrvatskoj gotov, ali i da je od Virovitice do Zagreba i gostovanja na HRT-u mišljenje promijenio.

Kako izgleda krivulja koja prikazuje broj novooboljelih te onih koji su se oporavili od Covida-19 moguće je vidjeti na stranici koronavirus.hr. Točno je da je broj aktivnih slučajeva zadnjih dana u padu.

ISPRAVAK: U izvornoj verziji ovog teksta netočno je stajalo da broj aktivnih slučajeva i dalje raste, iako taj broj zadnjih dana zapravo opada. Ispričavamo se na nenamjernoj pogrešci.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.