Faktograf.hr

Samo činjenice

Ljudi prije cijepljenja na Velesajmu morali popuniti kriminalno nepismen formular

Formular dramatičnog tona, pun grešaka, dan je na potpis građanima koji su se cijepili 12. svibnja na Velesajmu. Provjerili smo zašto.
Izvor: Reddit

Društvenim mrežama dijele se fotografije bizarnog formulara, za koji korisnici pišu da su ga dobili prilikom vakcinacije protiv Covida-19 na Velesajmu u Zagrebu. Tekst formulara sadrži brojne pravopisne greške pa ga korisnici Reddita dijele uz sljedeći komentar:

Jutros na “ciepnom” punktu u “paviounu” Zagrebačkog Velesajma, dijele ove malo je reć’ sumnjive izjave.

Formularom se, naime, od potpisnika traži da potvrde kako prethodno nisu primili cjepivo protiv Covida-19 unazad 7 do 20 dana. Tekst formulara možete vidjeti na gornjoj fotografiji.

Obratili smo se Ministarstvu zdravstva, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te Nastavnom zavodu Andrija Štampar s upitom je li ovakav formular autentičan, odnosno dijele li ga zaista zdravstveni radnici na Velesajmu.

Kako bi se u suprotnom moglo raditi i o pokušaju krađe osobnih podataka građana pozvanih na cijepljenje na Velesajam, slučaj smo prijavili i policiji. Konkretnije, upitali smo ih jesu li upoznati s ovim obrascem. Naime, osim potpisa i datuma rođenja, traži se i OIB. Doduše na formularu umjesto “OIB” piše “018”.

Izjava osim toga nije ni na koji način najavljena ili obrazložena u brojnim istupima zdravstvenih radnika ili Stožera civilne zaštite, niti je problem “švercanja” cijepljenih među necijepljene na Velesajmu apostrofirana ili predstavljana kao problem kojemu bi se trebalo doskočiti ovakvom izjavom. Zbog svega toga, kao i zbog nevjerojatno nepismenog teksta formulara, isprva smo pomislili da se mora raditi o nekoj vrsti prevare.

Međutim, nekoliko sati nakon naših upita, ispostavilo se da nema razloga za uzbunu. Formular je, koliko god to nevjerojatno zvuči, autentičan.

Sustav je pao

Čelnik Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar Zvonimir Šostar kazao nam je da se radi o autentičnom formularu.

“Sustav nam je pao 12. svibnja i naši su se djelatnici snalazili kako su znali. U upotrebi je bio samo taj jedan dan”, kazao nam je Zvonimir Šostar.

Upitali smo ga zašto su upotrebljavali tako dramatičan jezik vezano za prijašnje cijepljenje, spominjući “moralnu kaznenu odgovornost” i zašto su tražili potpise.

“To pitanje se prije cijepljenja postavlja u sklopu redovne trijaže i točno je da se inače takve izjave ne potpisuju, ali ponavljam – snalazili su se”, navodi Šostar, najavljujući da će se Zavod i pismeno očitovati.

Sam Nastavni zavod naknadno je odgovorio da su navedenu izjavu koristili kao privremeno i kratkotrajno rješenje za neometano odvijanje procesa cijepljenja uslijed povremenog gubitka internetske veze na Zagrebačkom Velesajmu.

“Naime, s obzirom da naši djelatnici nisu bili u mogućnosti u tom trenutku provjeriti cjepni status, a kako bismo građanima ipak osigurali mogućnost cijepljenja, osmislili su ovaj obrazac”, naveli su u odgovoru.

DOPUNA: Ovaj tekst je naknadno nadopunjen službenim odgovorom Nastavnog zavoda Andrija Štampar.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.