Pod povećalom

HDZ na lokalnim izborima dobio četiri puta više zastupnika nego SDP

HDZ je na izborima u gradovima i općinama na samostalnim listama dobio 1766 zastupnika, a SDP ih je dobio 421. Nitko drugi nije im ni blizu.
HINA / Damir SENČAR / ds

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), kada se zbroje rezultati svih gradskih i općinskih vijeća u Hrvatskoj, na ovim je lokalnim izborima samostalno osvojila daleko najveći broj zastupnika, odnosno vijećnika – čak četiri puta više nego konkurentski SDP.

(zastupnici izabrani u gradska i općinska vijeća zbrojeni prema kandidacijskim listama)

HDZ je na samostalnim listama u svim krajevima zemlje osvojio čak 1.766 mandata, dok je SDP na samostalnim listama osvojio ukupno 421 mandat. HDZ je spomenuti broj zastupnika, odnosno vijećnika dobio na osnovi 248.992 glasa, dok je za SDP glasalo 86.327 birača.

Tom se samostalnom uspjehu HDZ-a treba pribrojiti i uspjeh lista na kojima su s različitim koalicijskim partnerima osvojili vlast. Zbog specifičnosti lokalnih sredina, HDZ je osim samostalno na izbore išao u brojnim kombinacijama te je u koalicije uključivao od jednog do čak sedam političkih saveznika – kako je to primjerice bilo za Gradsko vijeće Siska gdje je HDZ nastupio na zajedničkoj listi s HSLS-om, HKS-om, HSP-om, SDA Hrvatske, HSS-om, HSU-om i HNS-om te osvojio 33,9 posto glasova, odnosno osam mandata, isto kao i drugoplasirana koalicija SDP-a, Centra, Laburista i Oraha. U istom vijeću Domovinski je pokret osvojio jedan mandat, Kandidacijska lista Zorana Sertića jedan, a Kandidacijska lista Bojana Dadasovića tri te je još neizvjesno tko će odnijeti prevagu, jednako kao što se u drugom krugu nastavlja nadmetanje između dosadašnje SDP-ove gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i Željke Josić koja je kandidatkinja koalicije predvođene HDZ-om.

(općine i gradovi u kojima su izabrani zastupnici s HDZ-ovih lista)

U raznim kombinacijama, liste u kojima je sudjelovao HDZ osvojile su dodatnih 820 mandata od kojih za svega 40-ak na sjeverozapadu Hrvatske glavna zasluga ne pripada HDZ-u, već su se oni priključili listama koje su vodili HSS, Matija Posavec, Reformisti, HNS ili novoformirani Fokus.

SDP je također sudjelovao u različitim kombinacijama zajedničkih lista, ali nije, za razliku od HDZ-a, gotovo uvijek bio i nositelj tih lista. Ukupno su liste na kojima je SDP išao u kombinaciji s drugim strankama osvojile 632 mandata, ali manje od 500 tih mjesta osvojeno je na listama koje je vodio SDP.

(općine i gradovi u kojima su izabrani zastupnici sa SDP-ovih lista)

Treba svakako napomenuti kako se u ove izračune ne ubraja Grad Zagreb koji je ekvivalent županijama i njime ćemo se baviti kasnije.

Domovinski pokret kao treća snaga

Treća stranka po samostalnom broju mandata za gradska i općinska vijeća je SDSS koji je na područjima gdje živi srpska manjina osvojio 149 mjesta. Međutim, po broju glasova za predstavnička tijela gradova i općina, treća stranka po snazi je Domovinski pokret za kojeg je na samostalnim listama glasalo 45.886 birača diljem zemlje te je osvojio 139 mjesta.

(općine i gradovi u kojima su izabrani zastupnici s lista Domovinskog pokreta)

Domovinski pokret je ulazio i u zajedničke liste pa je tako predvodeći liste s Mostom osvojio ukupno još 20 mandata, uključujući i šest mandata u Gradskom vijeću Osijeka, sedam mandata DP je osvojio u Splitsko-Dalmatinskoj županiji uz HSP, šest mandata u Šibensko-kninskoj kao nositelj liste uz Most i Lozu i 10 mandata u istoj kombinaciji na kojoj je na prvom mjestu bio Most.  Predvodeći listu na kojoj je i Most i projekt Domovina, DP je osvojio šest mandata u Gradskom vijeću Zaprešića, četiri mandata u Gradskom vijeću Đakova u kombinaciji s HSP-om, HSS-om, DHSS-om i HNS-om, tri mandata s HSU-om u Gradskom vijeću Virovitice, jedan mandat s HDS-om u Gradskom vijeću Omiša, jedan mandat s HNS-om i Snagom SiB u Gradskom vijeću Donjeg Miholjca, te po jedan ili dva mandata u više općinskih vijeća. Zajedničke liste na kojima je DP bilo prvo istaknuto ime osvojile su dodatnih preko 15.000 glasova.

Liberali jači na lokalnoj nego na nacionalnoj sceni, ali u padu

Slijedi IDS koji je na svom tradicionalnom teritoriju samostalno osvojio 123 samostalna mandata, a zajedničke liste s drugim strankama u Istri te Primorsko-goranskoj županiji osvojile su još 93 mjesta.

Potom HSS koji je sam osvojio 111 mandata na osnovi 17.743 glasa. Ta je stranka nastupila i na 14 zajedničkih lista koje su osvojile dodatnih 303 mjesta, međutim, najviše mandata (80) osvojile su liste u kojem je HSS bio partner HDZ-u. Jedino je u kombinaciji sa SDP-om ta stranka bila i nositeljica liste te su tako zajednički osvojili još 42 mandata.

Nova stranka nastala odvajanjem od HSS-a, Demokratski HSS, osvojila je samostalno 4.394 glasa, odnosno 46 mandata. Zajedničke liste HDZ-a i DHSS-a osvojile su 32 mjesta, a liste gdje su se HDZ-u uz DHSS priključile i druge stranke ukupno su osvojile 104 mandata.

Most je s 32.448 glasova samostalno ostvario 62 mandata. U suradnji uglavnom s krajnje desnim strankama kao što su Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti, Hrast i HSP, Most je nastupio na 19 zajedničkih koalicijskih lista, od kojih je 10 predvodio. Međutim, najveći uspjeh odnijele su zajedničke liste predvođene Domovinskim pokretom.

HNS je sa 7.953 glasa osvojio 57 mandata.

HNS je sudjelovao na još 19 zajedničkih lista koje su ukupno osvojile 351 mandat. Liste HNS-a i Reformista osvojile su zajedno 22 mjesta, a one HNS-a i Matije Posavca dodatnih 11 mjesta u Međimurju. Liste HNS-a, HSS-a braće Radić i BUZ-a osvojile su u mjestima Varaždinske županije osam mjesta, a zajedničke liste HNS-a i SDP-a također ukupno osam. Na ostalim listama HNS je bio jedan od partnera u koalicijama koje su predvodili SDP, HDZ, odnosno nezavisne liste Damira Bajsa ili Matije Posavca.

HSLS je samostalno osvojio 11.622 glasa, odnosno 48 mandata, od kojih je najvažniji uspjeh Damira Hrebaka u Bjelovaru gdje je osvojio 10 mandata.

Zajedničke liste HDZ-a i HSLS-a osvojile su 74 mjesta, a liste na kojem se HDZ-u uz HSLS pridružilo više stranaka osvojile su ukupno 129 mandata.

Reformisti su samostalno osvojili 38 mandata na osnovi 7.119 glasova. Koalicije predvođene Reformistima osvojile su dodatnih 26 mandata. Koalicije u kojima su se Reformisti pridružili HNS-u 22, a one gdje su se pridružili HDZ-u 19. Ostale zajedničke liste više stranaka predvođenih HDZ-om, SDP-om, HSS-om ili nekim drugim partnerima u kojima su sudjelovali i Reformisti osvojile su 162  mandata.

Na prvim lokalnim izborima na koje je izašla nova stranka Fokus osvojila je samostalno 35 mandata, većinom u gradovima i općinama Zagrebačke županije. U općini Križ Fokusu su se pridružili HDZ i HSU te su osvojili osam mandata, a u Pirovcu su zajedno sa SDP-om osvojili pet. Ukupno je stranka na listama u koje je išla samostalno ili s partnerima osvojila 48 mandata u gradskim i općinskim vijećima i to na osnovi značajnih 17.672 glasova birača.

Nova stranka Darka Milinovića Lipo osvojila je ukupno 31 mandat u gradskim vijećima Otočca, Novalje, Senja, Karlobaga i Gospića te općinskim vijećima Brinja, Lovinca, Vrhovina, Udbine, Plitvičkih jezera i Donjeg Lapca. Uz HSLS osvojili su i tri mandata u Perušiću. Sve zajedno, na osnovi 6.318 glasova donedavni HDZ-ovac Milinović ima 34 mjesta.

HSP kao poželjan koalicijski partner

HSP je na samostalnim listama osvojio 27 zastupnika, a najsnažniji su u Gospiću gdje su u gradskom vijeću osvojili sedam mandata, dok njihov dosadašnji gradonačelnik Karlo Starčević ide u drugi krug izbora s velikom prednosti ispred kandidata HDZ-a Maria Stilinovića.

Na zajedničkoj listi HSP, HSLS-a i DP-a u Popovači osvojili su šest mandata, a na zajedničkim listama samo s DP-om još pet mandata. Na zajedničkoj listi s HSLS-om u Starom Petrovom selu osvojili su četiri općinska vijećnika, a na listi HSP, Most, SU u Kolanu četiri. U kombinaciji s HSU-om i DP-om u općini Donja Motičina u Osječko-baranjskoj županiji osvojili su tri vijećnika, a samo s HSU-om vijećnika u općini Đurđenovac. U kombinaciji HSP, HSU, Most dobili su jednog vijećnika u Gradskom vijeću Novske, pa se tako zbroj mandata koje je HSP osvojio sam ili kao nositelj liste penje na 51. Kad je riječ o zajedničkim listama na kojima je HSP sudjelovao, najviše je onih gdje se priključio HDZ-ovoj listi bilo kao HDZ – HSP lista preko koje su osvojili 69 mjesta ili su bili dijelom šire koalicije stranaka predvođenih HDZ-om.

Platforma Možemo s partnerima je, ne računajući Zagreb, na osnovi 21. 995 glasa osvojila ukupno 23 mjesta u gradskim vijećima Karlovca, Pule, Pazina, Osijeka, Splita, Dubrovnika, Rijeke i Korčule.

(općine i gradovi u kojima su izabrani zastupnici s lista Možemo!)

U županijskim skupštinama HDZ dvostruko bolji od SDP-a

(zastupnici izabrani u županijske skupštine, zbrojeni prema kandidacijskim listama)

Što se županijskih skupština tiče, HDZ je na samostalnoj listi osvojio 31 županijskog vijećnika.

Međutim, najviše ih je osvojio u kombinaciji s HSLS-om – njih 66.

 

(županije u kojima su izabrani zastupnici s lista HDZ-a)

Kada se zbroje podaci o samostalnom izlazu i onome u sklopu širih koalicija koje je vodio, liste HDZ-a osvojile su ukupno 303 mandata, na osnovi 482.881 glasa birača.

Najveći broj vijećnika na samostalnim listama ima SDP, njih 49, ali je u kombinaciji s drugim listama na kojima je SDP bio nositelj ukupno osvojeno 153 vijećnika za koje je ukupno glasalo 265.793 birača.

(županije u kojima su izabrani zastupnici s lista SDP-a)

Iza te dvije tradicionalno najjače stranke slijedi Domovinski pokret koji je na samostalnoj listi osvojio samo jednog vijećnika manje nego što je samostalno osvojio HDZ – njih 30 na osnovi 65.801 glasa.

(županije u kojima su izabrani zastupnici s lista Domovinskog pokreta)

Tom broju, međutim, treba dodati i koalicije koje je Domovinski pokret predvodio, kao što je ona sa Zelenom listom u Zagrebu, odnosno koalicije s kojima je osvojio velik broj vijećnika u slavonskim županijama, a na kojima je osvojeno dodatnih 36 vijećnika (uključujući 5 gradska zastupnika u Zagrebu). Liste na kojima je Domovinski pokret išao sam ili kao prvo ime na listi osvojile su preko 140 tisuća glasova, bez uključivanja listi na kojima su oni bili samo jedan od partnera.

Platforma Možemo osvojila veliki broj glasova, ali uglavnom u Zagrebu

Kao treća snaga u zemlji po glasovima može se smatrati i platforma Možemo koja je s partnerima na ovim lokalnim izborima također osvojila više od 140 tisuća glasova, ali su najvećim dijelom bili koncentrirani na Zagreb gdje je osvojila 23 skupštinska mandata.

(županije u kojima su izabrani zastupnici s lista Možemo!)

Uz to, osvojila je i pet mandata u Istarskoj županiji, tri mandata u Karlovačkoj županiji i tri mandata u Primorsko-goranskoj županiji, a u koaliciji sa strankom Srđ je Grad osvojena su i tri mandata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.