Razotkriveno

Ne, vrtići neće morati pitati Tomaševića smiju li kupiti WC papir

Tomislav Tomašević zabranio je gradskim uredima provođenje javne nabave bez njegove suglasnosti. Z1 televizija tvrdi da će vrtići morati tražiti dozvolu da kupe WC papir. To nije točno.
Izvor: Pixabay

Televizija Z1 objavila je na svojoj Facebook stranici tvrdnju da uputa gradonačelnika Tomislava Tomaševića pročelnicima u Gradu Zagrebu o privremenoj obustavi javne nabave znači da će i vrtići morati nabavljati WC papir uz njegov supotpis.

GRADONAČELNIK TOMAŠEVIĆ STEGNUO GRADSKI REMEN DO POSLJEDNJE RUPICE – OBUSTAVIO SVU JAVNU NABAVU U GRADU ZAGREBU!

Kako bi se stabiliziralo stanje gradskih financija, koje prema riječima novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, nije dobro, krenulo se s uštedama na svim razinama. Jedan od prvih koraka je i privremena obustava kompletne javne nabave. Kupovati se može jedino ono što se sufinancira EU sredstvima ili ono za što postoji opravdani razlog i što potom gradonačelnik mora odobriti svojim potpisom. U prijevodu, ako neki zagrebački dječji vrtić treba rolu-dvije WC papira, Tomašević će to morati odobriti!

Istovremeno, u komentarima se pojavilo i oprečno tumačenje da se odluka odnosi na “gradska upravna tijela”, a ne na vrtiće ni na WC papir u vrtićima.

U samoj uputi piše:

“Radi mjera štednje, odnosno smanjenja proračunskih rashoda Grada Zagreba, obavještavaju se sva gradska upravna tijela da se do daljnjeg obustavljaju svi postupci javne nabave i postupci jednostavne nabave koji su u tijeku te se neće pokretati novi postupci javne niti jednostavne nabave”.

U dokumentu stoji i kako će se, iznimno od ove odluke, ipak provoditi postupci javne i jednostavne nabave provode li se u okviru projekta sufinanciranog od strane EU te ako za to postoji opravdan i obrazložen razlog. U tom slučaju nužna je prethodna pisana suglasnost gradonačelnika.

Samo gradska upravna tijela, a ne ustanove ili Holding

Zahtjev za pojašnjenje uputili smo i Uredu gradonačelnika te dogradonačelnici Danijeli Dolenec, a odgovor je došao u srijedu u kasnim poslijepodnevnim satima. Uputa je, navode u uredu gradonačelnika, dana u cilju racionalizacije trošenja sredstava proračuna Grada Zagreba i odnosi se isključivo na gradska upravna tijela, dakle ne na Zagrebački holding d.o.o. i ovisna trgovačka društva, kao niti na ustanove kojima je osnivač Grad Zagreb.

“Time se ne dovodi u pitanje funkcioniranje komunalnih službi te odgojnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i svih drugih ustanova. Od obustave su također izuzeti i postupci gradskih upravnih tijela koji su financirani ili sufinancirani sredstvima Europske unije te koji su opravdani. Svi postupci javne nabave dovršit će se u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi”, navodi se u priopćenju.

Tumačenje Z1 “besmisleno”

Da je tumačenje Z1 besmisleno za Faktograf je ustvrdio Zorislav Antun Petrović sa skupštinske liste Možemo, ujedno predsjednik stranke Orah. Naime, Petrović je dugi niz godina proveo analizirajući načine smanjivanja rizika od korupcije i osmišljavanje javnih nabava je jedna od stvari kojima se sustavno bavio i u svom radu, ali i unutar platforme. Prema njegovom tumačenju, odluka se neće primjenjivati na gradske ustanove poput vrtića.

“Odluka se odnosi na gradsku upravu, ne na gradske ustanove. Formalno-pravno se ni ne može odnositi na njih, jer , recimo, svi vrtići imaju autonomiju i idu sami u javnu nabavu. I na tom planu se može dosta postići objedinjenom javnom nabavom, primjerice, da kupite odjednom 500 kilograma krumpira i spustite cijenu, umjesto da deset puta kupujete 50 kila. To će se kasnije sigurno događati, ali podsjećam da mi još uvijek ulazimo u sustav. Nije prošlo ni tjedan dana od primopredaje”, kaže Petrović.

Privremena obustava je ad hoc mjera koja je gradonačelniku bila na raspolaganju, jer postoji bojazan, a i nova uprava zaprima dojave, da se stvaraju nepotrebni troškovi, tvrdi Petrović.

“Javljaju se ljudi i otkrivaju se javne nabave koje su, recimo to blago, kreativne, i potpuno je logično odgoditi javne nabave koje nisu ključne za normalno funkcioniranje Grada i gradskih institucija”, navodi Petrović.

Kako se u vrtićima nabavlja WC papir?

I ravnateljica Dječjeg Vrtića Siget Jasna Peklić nam je kazala kako joj je takvo tumačenje nelogično te ustvrdila da nije zaprimila nikakvu obavijest o obustavama nabave potrepština.

“Ne vjerujem u to. Uostalom, do sada smo odobrenja troškova dobivali od gradskog ureda, a ne od gradonačelnika”, kazala je Peklić za Faktograf. Pojasnila je i da je većina potrepština vrtića već sada pokrivena objedinjenom javnom nabavom, a ostatak se planira i plaća u skladu s Programom javnih nabava za predškolske ustanove, koje su objavljene na stranicama Grada Zagreba.

“Za pojedine materijalne troškove koji nisu pokriveni objedinjenom javnom nabavom, plaćamo novcem koji namjenski dobijemo od Grada. Konkretno, za WC papir doista skupljamo ponude, i ne moramo, primjerice, izabrati istog ponuđača za papirnate ručnike, jer prema tom novcu se odnosimo domaćinski. Nakon što raspišemo natječaj, o ponuđaču odlučuje komisija na razini vrtića, a sve troškove pravdamo Gradskom uredu za obrazovanje”, ukratko nam je objasnila Peklić.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.