Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, ovaj video ne prikazuje invaziju divljih svinja u Istri

Facebook stranica Istra News lažno se predstavlja kao medij, tj. "najčitaniji istarski portal". Objavili su video iz Italije za koji tvrde da je snimljen u Ližnjanu.

Na Facebook stranici Istra News, koju prati više od 47 tisuća ljudi, 12. lipnja objavljen je video za koji se tvrdi da prikazuje veću skupinu divljih svinja u naselju Valtura u istarskoj općini Ližnjan.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter


Video je pogledalo više od 600 tisuća ljudi, a prikupio je i skoro 10 tisuća interakcija (komentara i lajkova). Međutim, informacija da je u Ližnjanu kamerom zabilježena nekakva najezda divljih svinja nije točna.

Predmetni video, naime, nije nastao u Istri, već u Italiji. Snimljen je prošle godine u talijanskoj regiji Calabria i korišten u talijanskim medijima kao ilustracija problema porasta populacije divljih svinja u toj regiji (1, 2, 3).

Lažno se predstavljaju kao medij

Portal Istra News na Facebooku se predstavlja kao “najčitaniji istarski news portal”, a u opisu prilažu i link http://www.istranews.in, koji bi trebao voditi na njihovu web stranicu. Na predmetnoj se adresi, međutim, ne nalazi nikakva web stranica.

Portal Istra News nije ni registriran kao medij, tj. nije upisan u upisnik elektroničkih publikacija Agencije za elektroničke medije.

Da se ne radi o stvarnom mediju vidljivo je i iz sadržaja Facebook stranice Istra News. U njihovim objavama najčešće se pojavljuju humoristični memovi te video i foto sadržaj prenesen s drugih Facebook stranica.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.