Faktograf.hr

Samo činjenice

Zastupnik Domovinskog pokreta Bartulica netočno tvrdi da će država prisilno cijepiti djecu

Predsjednik kluba zastupnika Domovinskog pokreta neutemeljeno tvrdi da država najavljuje masovno cijepljenje djece protivno željama roditelja. Cjepivo protiv Covida-19 u Hrvatskoj je dobrovoljno.
Stephen Nikola Bartulica
HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Stephen Nikola Bartulica, saborski zastupnik i predsjednik saborskog kluba Domovinskog pokreta, na svojoj je Facebook stranici objavio neutemeljenu tvrdnju da se priprema prisilno masovno cijepljenje djece, tj. da se država priprema masovno cijepiti djecu bez pristanka njihovih roditelja.

“Capakova zamjenica Ivana Pavić-Šimetin je danas najavila masovno cijepljenje djece. To neće tako ići bez pristanka roditelja i ja sam prvi koji će izraziti svoje protivljenje ovakvoj odluci. Tvrdim da je od početka histerija na kineski virus opasna i vrlo štetna, pogotovo za našu djecu. Od ukupnog broja umrlih u Hrvatskoj, nažalost je šestero djece do 19 godina, što je potvrda da ova bolest nije takva prijetnja za maloljetnike. Ovakvi pritisci će zasigurno izazvati veliki i opravdani otpor od strane roditelja. Sada bi nametnuli cijepljenje djece koja ni po čemu nisu rizična skupina!”, napisao je Bartulica.

Ovu Bartuličinu objavu prenijela je i službena Facebook stranica njegove stranke. Domovinski pokret na Facebooku je napisao da “Stožer najavljuje masovno cijepljenje djece”. Bartuličinu neutemeljenu tvrdnju prenijeli su i pojedini rubni mediji (arhivirano ovdje i ovdje).

Što je zamjenica ravnatelja HZJZ-a doista rekla

Citirane Bartuličine tvrdnje o masovnom cijepljenju djece bez pristanka roditelja predstavljaju obmanjujuće i manipulativno tumačenje izjava Ivane Pavić-Šimetin, zamjenice ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka, u studiju televizije N1.

Odgovarajući na pitanje voditelja, Pavić-Šimetin je objasnila kako je Pfizerovo cjepivo od strane europskog regulatora odobreno za cijepljenje djece starije od 12 godina. To je zasad jedino cjepivo koje je testirano i odobreno za ovu dobnu skupinu. Navela je kako je preporuka HZJZ-a da se cijepe samo djeca koja su kronični bolesnici pa samim time imaju veće šanse da obole od težeg oblika Covida-19, kao i djeca među čijim su ukućanima kronični bolesnici ugroženi Covidom-19.

Međutim isto tako je rekla da za sada zdravstveni sustav neće ići u organizirano cijepljenje djece. Objasnila je i zašto.

“To je iz razloga što je završila školska godina pa je teško pozvati djecu na cijepljenje, ali još više zbog toga što je, s jedne strane, bolest kod djece slabijeg intenziteta, a s druge strane ima puno manje iskustva u cijepljenju djece nego odraslih pa ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći da cijepljenje kod zdrave djece nadilazi moguće rizike, za razliku od cijepljenja oboljele djece ili cijepljenja djece koja žive u kućanstvu s nekim tko je kronično bolestan”, kazala je Pavić-Šimetin.

U nastavku svoje izjave je Pavić-Šimetin objasnila i će stručnjaci HZJZ-a nastaviti s proučavanjem sve dostupne literature te će u idućoj školskoj godini sve biti spremno da se krene u organizirano cijepljenje djece, ako za tim bude potrebe. Objasnila je i da bi tako nešto u slučaju potrebe provodila školska medicina, gdje postoji iskusan i dobro organiziran sustav za cijepljenje djece drugim cjepivima.

“Tradicionalno je jedan od najefikasnijih načina cijepljenja da dođete u školu i cijepite cijeli razred”, objasnila je Pavić-Šimetin, kazavši da u tome pomažu i nastavnici, koji onda također upućuju djeci pozive na cijepljenje. Zaključila je da će se tako nečemu pristupiti ako pokazatelji budu ukazivali da je potrebno krenuti u organizirano cijepljenje djece.

Međutim, Pavić-Šimetin niti u jednom trenu nije rekla da država već sad priprema bilo kakvo masovno cijepljenje djece, nego samo da se priprema i za tu mogućnost. Još važnije, Pavić-Šimetin nije rekla da će cijepljenje djece biti obavezno ili da će se provoditi mimo želja roditelja. U to se može uvjeriti svatko tko želi pogledati snimku njenog gostovanja, u cijelosti dostupnu na webu N1.

Cijepljenje protiv Covida-19 u Hrvatskoj je dobrovoljno, isto kao i u svim ostalim članicama Europske unije. Trenutno nema službenih informacija ili najava temeljem kojih bi se moglo zaključiti da će se uvesti obvezno cijepljenje protiv Covida-19, što znači da bi i organizirano cijepljenje djece starije od 12 godina, ako do njega dođe, također trebalo biti dobrovoljno.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.