Faktograf.hr

Samo činjenice

Majka i sin iz Slavonskog Broda nisu umrli zbog cijepljenja

U Slavonskom Brodu su na isti dan preminuli majka i sin. Facebookom se širi lažna tvrdnja da ih je usmrtilo cjepivo protiv Covida-19.
Izvor: Facebook

Facebookom se širi fotografija osmrtnica majke i sina iz Slavonskog Broda, Marije i Damira Pejnovića, koji su preminuli na isti dan početkom srpnja. Iz objave podijeljene tisućama puta se da zaključiti da su preminuli nedugo nakon cijepljenja.

Ovo je čista slučajnost nakon cijepljenja isti dan preminu majka i sin i naravno svi šute. Šuti Beroš, šuti stožer, šuti HALMED, šuti HZJZ, vjerojatno podaci idu golubom pismonošom. Tko će odgovarati što je ovo dvoje izvršilo samoubojstvo cijepljenjem zbog straha od virusa na nagovor gore navedenih šutljivaca.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter


Obitelj preminulih negira tvrdnju da je njihova smrt posljedica cjepiva. Drugu dozu oboje su primili prije dva mjeseca, kaže za slavonskobrodski portal SBonline članica ožalošćene obitelji Marijana Pejnović. Ona je kazala da su oboje preminuli od zatajenja srca, na dan kada su se temperature u Slavonskom Brodu, ali i šire u Slavoniji, bile tako visoke da je oglašen crveni meteoalarm.

‘Osjećali su se dobro nakon cijepljenja’

“Što se cijepljenja tiče, cijepili su se, da jesu, ali ne u četvrtak 8.7., niti u petak 9.7., niti tjedan dana ranije, već su drugu dozu primili prije više od dva mjeseca i osjećali su se dobro”, ispričala je Marijana Pejnović lokalnom brodskom portalu. Zamolila je javnost da ne dijeli ovakve sadržaje.

“Ne možemo vjerovati kako netko može iskoristiti tuđu tragediju da bi ‘dokazao’ svoja uvjerenja! Molimo građane da ne dijele takve neistine i da ne vjeruju svakoj objavi koja kruži internetom. Obitelji je već i ovako u teškoj situaciji, ne trebaju nam još ovakve stvari, da uz tugovanje moramo nekakvu pravdu tjerat“, poručila je.

U Hrvatskoj agenciji za lijekove (HALMED) navode kako nisu zaprimili nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom nakon cijepljenja, ni prijavu neželjenog događaja sa smrtnim ishodom nakon cijepljenja koja bi odgovarala dostavljenim podacima.

DOPUNA: Ovaj tekst je dopunjen odgovorom HALMED-a.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.