Faktograf.hr

Samo činjenice

Linker: Nije točno da pomažemo u širenju lažnih vijesti

Photo by Jo San Diego on Unsplash (Ilustracija)

Trgovačko društvo Linker media d.o.o. javilo se Faktografu posredstvom odvjetničkog ureda Hraste i partneri. Traže objavu ispravka članka koji je Faktograf 12. srpnja objavio pod naslovom “Linker i slični posrednici u oglašavanju pomažu širenju lažnih vijesti, a po zakonu ne mogu odgovarati”. Tekst njihovog zahtjeva za ispravkom objavljujemo u cijelosti, bez uredničkih i lektorskih intervencija.

Poštovani,

ovim putem Vam se obraćamo u svojstvu punomoćnika trgovačkog društva LINKER MEDIA d.o.o., slijedom čega u prilogu dostavljamo uredno ispunjenu punomoć, a sve radi zahtjeva kako slijedi u nastavku.

I U izdanju elektroničke publikacije „https://faktograf.hr/ od dana 12.07.2021..g., kojoj je adresirano trgovačko društvo nakladnik, a Vi obnašate funkciju glavnog urednika, objavljen je članak pod naslovom: „Linker i slični posrednici u oglašavanju pomažu širenju lažnih vijesti, a po zakonu ne mogu odgovarati“ kojeg je autorica gđa Ana Benačić, a u kojem su članku iznesene neistinite informacije, odnosno difamacije u odnosu na našu stranku koje citiramo kako slijedi:

„Linker i slični posrednici u oglašavanju pomažu širenju lažnih vijesti, a po zakonu ne mogu odgovarati“

„Linker objavljuje besmislice i oglase koji sadrže prijevare.”

„platforma Linker plasira obmanjujuće sadržaje na nekim od najčitanijih medija u Hrvatskoj“

Naprijed citiranim netočnim, nepotpunim i neprovjerenim tvrdnjama i navodima, sadržajno i činjenično posve neutemeljenim insinuacijama o našoj stranci, počinjena joj je nemjerljiva neimovinska šteta povredom prava osobnosti, poglavito prava na ugled i dobar glas, čast, ime, odnosno tvrtku, poslovnu tajnu, slobodu privređivanja i dr., sve u smislu odredbi članka 19. Zakona o obveznim odnosima.

Postavljanjem naše stranke već u naslov i u sve ključne odrednice članka istaknuli ste istu kao trgovačko društvo koje pomaže širenju lažnih vijesti, objavljuje besmislice i oglase koji sadrže prijevare, plasira obmanjujuće sadržaje, iako je i Vama potpuno jasno kako naša stranka nije niti oglašivač niti nakladnik, o čemu Vam se stranka i očitovala.

Iako ste Vi naveli i očitovanje naše stranke, cjelokupni kontekst članka, naslov, oprema članka i pozicija očitovanja naše stranke, prosječnog čitatelja navode na zaključak kako je upravo Linker odgovoran za sadržaj oglasa i kako isti predstavlja predvodnika u širenju lažnih vijesti.

Takvo postupanje, ničim izazvano, ne predstavlja objektivno izvještavanje te nam doista nije jasno zašto ste se odlučili u naslov članka staviti baš našu stranku kada istu uslugu na tržištu pružaju i drugi subjekti, poput Midas Network d.o.o., Google Adsa ili drugih, čiji ugled se niste odlučili narušiti.

Ponavljamo još jednom, iako Vam je to prethodno naglašeno, kako naša stranka nije niti oglašivač niti nakladnik, već predstavlja suvremeno softversko rješenje za razmjenu sadržaja. Radi se o privatnom i domaćem subjektu na tržištu koji teži daljnjem razvoju, zapošljavanju domaćih radnika i regionalnom širenju. Takve napore upravo ste ugrozili i nepovratno narušili ugled Linkera, a sve bez povoda.

Analizirajući detaljno Vaš članak mi možemo istaknuti da potičemo Vaše napore (kao i napore Vaših čitatelja) da se iznose samo činjenice, kako Vaš slogan i glasi, ali u tom pogledu Vaša borba trebala bi biti usmjerena protiv oglašivača, a ne tržišnog subjekta koji uopće ne kreira oglas niti za isti odgovara.

Uopće povezivati Linker da ima ikakve veze sa oglašivačima i sadržajem oglasa je potpuno neprihvatljivo.

Konačno, zakoni Republike Hrvatske obvezuju sve i svi su se dužni s istima upoznati i prema istima odgovarati. Tako je osigurana zaštita protiv prijevarnog oglašavanja brojnim zakonima, a u svjetlu ovog članka i teme ističemo članak 20. stavak 6. Zakona o medijima, cit „Za sadržaj oglasnih poruka odgovoran je isključivo oglašivač.“

Ne možemo prihvatiti stoga da našu stranku povezujete s optužbama koje iznosite, a koje se odnose na sadržaj oglasa, jer time Vi sami postupate suprotno zakonskim propisima. Povreda prava naše stranke je tim veća što se Vi čitateljima predstavljate kao, cit. „Jedini smo hrvatski medij specijaliziran za fact checking, tj. provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru.“ te se na takav način sve što iznosite i shvaća, a što u citiranom članku nije poštivano.

Citirane objavljene informacije aludiraju i prikazuju našu stranku kao trgovačko društvo koje pomaže širenju lažnih vijesti, objavljuje besmislice i oglase koji sadrže prijevare, plasira obmanjujuće sadržaje, a kakve informacije u kontekstu egzistirajuće negativne percepcije oglasa koje su tema Vašeg članka dovodi našu stranku u vezu sa sadržajem predmetnih oglasa, što je utemeljeno velikim dijelom na upravo ovakvim i sličnim neutemeljenim i senzacionalističkim tekstovima koji stvaraju vrlo negativnu sliku o našoj stranci.

Sve navedeno u smislu odredbe članka 19. stavak 3. Zakona o obveznim odnosima predstavlja povredu prava osobnosti budući je objavljivanjem navedene informacije o našoj stranci stvoren gore opisan dojam.

II S obzirom da su u naprijed navedenom članku o našoj stranci publicirane neistinite informacije i difamacije, pozivamo Vas da temeljem odredbe članka 40. i 41. Zakona o medijima, NN 59/04, 84/11, 81/13, odmah nakon primitka ovog Zahtjeva, na istom ili istovrijednom mjestu na kojem je objavljen sporni članak, rabeći istu vrstu i veličinu fontova koji su rabljeni u naslovu i sadržaju članka, bez ikakvih komentara i/ili kraćenja, u integralnoj formi objavite ispravak sljedećeg sadržaja:

„Nakladnik Gong je u elektroničkoj publikaciji https://faktograf.hr/, dana 12.07.2021..g, objavio članak pod naslovom „Linker i slični posrednici u oglašavanju pomažu širenju lažnih vijesti“, autora Ane Benačić.

U naprijed navedenom člnaku navedene su netočne i nepotpune informacije o našoj stranci LINKER MEDIA d.o.o., a koje ovim putem ispravljamo kako slijedi:

– LINKER MEDIA d.o.o. ni na koji način ne sudjeluje niti pomaže u širenju lažnih vijesti,
objavljivanju besmislica i oglasa koji sadrže prijevare, niti plasira obmanjujuće sadržaje.
– LINKER MEDIA d.o.o. predstavlja softver digitalnu platformu za razmjenu sadržaja i
distribuciju oglasa na način da posreduje između oglašivača i medija te ni na koji način ne
sudjeluje u kreiranju sadržaja oglasa ili odredišnim stranicama oglašivača.
– LINKER MEDIA d.o.o. ne predstavlja oglašivača niti istog zastupa.
– LINKER MEDIA d.o.o. poštuje sve svoje zakonske obveze vezano za uslugu koju pruža“.

III U protivnom, imamo nalog naše stranke za postupanjem sukladno odredbi članka 23. Zakona o medijima, odnosno da pred nadležnim sudom potražujemo naknadu štete uslijed objave spornog članka, kao i da protiv autora tog članka privatnom tužbom pokrenemo kazneni postupak radi kaznenih djela protiv časti i ugleda iz glave XV. Kaznenog zakona, počinjenih na štetu naše stranke, što će sve zasigurno uzrokovati daljnje neugodnosti i nepotrebne troškove tih postupaka.

Navedeno nije naša želja, te Vas pozivamo da objavom ispravka pokušate otkloniti sve štetne posljedice citiranog članka.

S poštovanjem,

Sanja Krasnec, odvjetnik Hraste & Partneri OD d.o.o.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.