Razotkriveno

Kako su konji završili ispod divovskog namještaja?

Fotografija konja koji odmaraju ispod gigantskog namještaja je hit na društvenim mrežama. Međutim, prateći opis sadrži netočne tvrdnje.

Samo s jednog korisničkog profila na Facebooku je preko tisuću puta podijeljena fotografija koja prikazuje nekoliko konja ispod gigantske vrtne garniture, stola i dvije stolice. U opisu fotografije navedeno je da “čovjeku nisu htjeli izdati građevinsku dozvolu za nadstrešnicu za konje, pa je on na livadi postavio stol i dvije stolice, a zakonski nije ograničeno koliki stol smije biti, a za vrtnu garnituru dozvoila ne treba” (arhivirano ovdje).

Serija fotografija konja pod istom džinovskom vrtnom garniturom na Internetu se pojavila 2002. i 2003. godine. Na portalu Spiegel jedna od tih fotografija objavljena je 2002. godine, a u opisu stoji da je “neobično sklonište za svoje konje” izgradio njemački trgovac proizvodima od drveta Jens Braun iz Döllstädta, mjesta u blizini Erfurta.

O istim fotografijama 2012. godine pisao je fact-checkerski portal Snopes, koji je opovrgnuo tvrdnju da je gigantsku vrtnu garnituru izgradio farmer koji nije mogao dobiti građevinsku dozvolu za nadstrešnicu za svoje konje. Da gigantski namještaj nema nikakve veze s građevinskom dozvolom utvrdio je i austrijski fact-checkerski portal Mimikama.

Jedna od fotografija neobične vrtne garniture pod kojom se kriju konji objavljena je u lipnju 2003. godine u časopisu Time. U opisu fotografije objavljene u Timeu, koju je snimio fotograf AFP-a (Agence France-Presse) Christian Fischer, navodi se ovaj tekst: “Tri konja pokušavaju se sakriti od kiše ispod gigantskog stola i stolica na livadi blizu Dollstadta, u istočnoj Njemačkoj. Gigantski namještaj postavio je lokalni trgovac drvetom, kako bi promovirao svoje proizvode.”

Istu vrtnu garnituru u srpnju 2004. godine snimio je i fotograf Associated Pressa Jens Meyer, a u opisu fotografije navedeno je da je snimljena u istočnoj Njemačkoj, u Dollstadtu blizu Erfurta. Ovdje se u opisu fotografija navodi da je gigantsku vrtnu garnituru dao izraditi trgovac drvetom Jens Braun, kao sklonište za svoje konje.

Početkom travnja 2015. godine portal fairfood4u.com objavio je i izjave trgovca Jensa Brauna i trgovkinje Sylvie Braun, vlasnika trgovine drvetom iz Döllstädta. Niti jedno od njih ne spominje građevinsku dozvolu u kontekstu izgradnje gigantskog namještaja na njihovoj parceli.

Jens Braun, kako se navodi u ovom članku, kaže da “čak i krave i konji zaslužuju stol i stolice”, dok Sylvia Braun kaže: “Sklonište na livadi bilo je potrebno kako bi se životinje mogle sakriti od sunca i kiše, ali obično sklonište bilo je dosadno. Zato smo došli na ideju da izgradimo gigantski namještaj.”

Veliki stol i stolice, kao i gigantski krevet koji se također nalazi na posjedu Braunovih, moguće je vidjeti i iz zraka, . Imanje Braunovih nalazi se na adresi Am Rinnweg, 99100 Döllstädt, Germany.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.