Razotkriveno

Narod.hr netočno tvrdi da je novinarka Danka Derifaj provalila u kuću Marka Perkovića Thompsona

Derifaj je Faktografu potvrdila da je zbog govora mržnje i poziva na nasilje u komentarima na službenoj Facebook stranici Marka Perkovića Thompsona, podnijela kaznenu prijavu u I. policijskoj postaji u Splitu.
Foto: foto HINA/ Damir SENČAR/ ml

Tekst naslova “Djeca u šoku-provala u kući Marka Perkovića Thompsona” (arhiviran ovdje) objavljen je 13. kolovoza na portalu Narod.hr. Njime se lažno optužuje RTL-ovu novinarku Danku Derifaj te snimatelja emisije “Potraga” da su provalili u kuću pjevača Marka Perkovića Thompsona.

U tekstu se, također, navodi da je do “provale” došlo u četvrtak u popodnevnim satima u pjevačevoj kući na Žnjanu u Splitu.

“U trenutku provale, kako Narod.hr doznaje od osoba bliskih obitelji,  u kući su bile same 11-godišnje blizanke i 15- godišnji sin Perkovićevih, troje od njihovih petero djece. Thompsona i suprugu nazvala su prestrašena djeca opisujući da po terasi, koja se nastavlja na njihovu dnevnu sobu, hodaju dva muškarca i žena, obilaze oko bazena, približavaju se ulazu u dnevni boravak”, stoji u tekstu na Narod.hr koji također navodi da je policiju pozvala Thompsonova supruga jer se u to vrijeme on nalazio u Čavoglavama.

Uz tekst, Narod.hr objavio je i snimku s nadzorne kamere koja je postavljena u kući Marka Perkovića Thompsona.

Što kažu druga strana i policija?

Poslali smo upit  Policijskoj upravi Splitsko dalmatinskoj odakle su nam odgovorili kako na području Žnjana, konkretnije u ulici u kojoj se nalazi pjevačev stan, jučer nije zabilježena provala.

“Policijski službenici su u poslijepodnevnim satima na navedenom području postupali po dojavi, izašli na teren, obavili potrebne provjere i razgovore, te iz svega provedenog nisu utvrđeni elementi prekršaja, niti kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti”, navela je policija u odgovoru Faktografu.

O navodnoj provali na svom Facebook statusu oglasila se i novinarka Danka Derifaj:

“Radilo se, naravno, o novinarskom zadatku, a ne provali. Popeli smo se na krov susjedne zgrade, u suvlasništvu ljudi koji u njoj žive, a poveo nas je predstavnik njihovih stanara, Branko Miodrag, jer je to bio jedini način da nam pokaže kako u stvarnosti sada izgleda njihov krov nakon što ga je Marko Perković Thompson pretvorio u svoje dvorište, iako se nalazi na susjednoj čestici od njegove”, napisala je ova nagrađivana novinarka koja je u vrlo kratkom roku postala “meta” Thompsonovih pratitelja.

Jedan od njih poručio je da novinare treba ubiti, drugi je sugerirao pjevaču da nabavi zaštitara “pa neka gosp, novinarka poslje LJEČI rane ako ostane živa”, a treći pozvao sve branitelje i navijače u “obranu” Markove djece.

Derifaj je Faktografu potvrdila da je zbog govora mržnje i poziva na nasilje u komentarima na službenoj Facebook stranici Marka Perkovića Thompsona, podnijela kaznenu prijavu u I. policijskoj postaji u Splitu.

Nastavak netočnog izvještavanja

Narod.hr nastavio je dezinformirati javnost i nakon što se na drugim portalima pojavila informacija iz policije kojom je demantirana navodna provala. Na tom je portalu ranije danas (u 14:05 op.a) objavljen tekst u kojem se u naslovu opet lažno optužuje novinarku Derifaj da je sa snimateljem provalila u pjevačevu kuću.

Članak naslova “Tko je čovjek s kojim je  RTL-ova Danka Derifaj provalila kod Thompsona?” objavljen je skoro pa sat i pol vremena nakon što su novinari Večernjeg lista u ovom tekstu dobili potvrdu od policije da na području Žnjana jučer nije bilo provale.

Derifaj i snimatelj krenuli su snimati  reportažu nakon što je Slobodna Dalmacija objavila tekst o tome kako Marko Perković Thompson traži da se njegovi susjedi na splitskom Žnjanu isele, ili da mu isplate naknadu za korištenje tog prostora. Novinarka, snimatelj i Perkovićev susjed Branko Miodrag u svrhu snimanja zgrade popeli su se na krov zgrade koji je sada Thompsonovo dvorište. 

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

O cijelom slučaju oglasio se i RTL koji je stao iza svoje novinarke pozvao gledatelje da pogledaju priču koja će se emitirati 23. kolovoza u emisiji Potraga.

“Reporterka Danka Derifaj bila je na novinarskom zadatku koji je od javnog interesa, te svojim postupcima nije prekršila niti jedan zakon”, odgovorili su iz RTL-a Večernjem listu.

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.