Razotkriveno

U Australiji nema prisilnog cijepljenja djece

Australska policija tvrdi kako je na viralnom videu riječ o obiteljskom incidentu koji se zbio 14. kolovoza u Melborneu, ali nije povezan s cijepljenjem.
Foto: EPA/HENDRIK SCHMIDT / POOL

Facebookom se počeo širiti video isječak za koji teoretičari zavjere tvrde da je dokaz navodnog prisilnog cijepljenja djece u Australiji. Samo s ovog profila podijeljen je više od 7000 puta, a u objavi od 20. kolovoza navodi se sljedeće:

“Australija danas, ostatak sutra. dobrodošli u kovidGestapo.. Nasilno pelcovanje djece.. “,

Na viralnu dezinformaciju upozorio nas je čitatelj. Međutim, viralan video koji je objavljen na Facebooku ne prikazuje slučaj nasilnog cijepljenja djece.

Kako navodi AP, videozapis policijskog incidenta lažno se tumači kao cijepljenje maloga djeteta te se uz njega na društvenim mrežama počela širiti tvrdnja da je vlada planirala “zaplijeniti” 24 000 učenika protiv njihove volje i imunizirati ih na silu na stadionu. Osim tvrdnji da je riječ o prisilnom cijepljenju djeteta, isti se video dijeli i uz tvrdnje kako je dijete odvojeno od roditelja nakon pozitivnog testa na Covid-19. 

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Da to nije točno, potvrdila je policija savezne države Victoria koja je na svom Twitteru objavila kako video prikazuje obiteljski incident koji nije povezan s cijepljenjem. Isto tako, policija je navela kako neće objavljivati detalje zbog privatnosti obitelji. Policija je također potvrdila novinarima AP-a da se incident dogodio 14. kolovoza u Melbourneu.

Nadalje, kako navodi australsko Ministarstvo zdravlja, djeca u Australiji se ne moraju cijepiti, odnosno, cjepivo je odobreno za one od 16 godina pa nadalje. Djeca u dobi od 12 do 15 godina imaju pravo na cjepivo, ali samo ako zadovoljavaju određene kriterije, a djeca ispod 12 se ne cijepe. 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.