Faktograf.hr

Samo činjenice

U Pfizerovom laboratoriju u Madridu nije izbio požar

Društvenim mrežama širi se lažna tvrdnja da je u Pfizerovom laboratoriju u Madridu izbio požar. Zapravo se radi o požaru u obližnjoj kompostani.
Photo by raquel raclette on Unsplash

Više korisnika društvene mreže Facebook početkom tekućeg mjeseca dijelilo je na svojim profilima, odnosno u Facebook grupama fotografiju i video zapis koji, kako se tvrdi, prikazuju požar Pfizerovog laboratorija u Madridu (1, 2, 3).

Fotografija i video o kojima je riječ ne prikazuju požar Pfizerovog madridskog laboratorija. Kao i brojne druge dezinformacije koje kolaju društvenim mrežama na našem govornom području, dezinformacija o požaru u laboratoriju “uvezena” je s “inozemnih Facebook profila”, kao što su ova dva s kojih je dezinformacija podijeljena više od osam stotina puta (1, 2), odnosno s platforme BitChute, koja je i inače rasadnik lažnih vijesti i teorija zavjere.

Dezinformacijom o navodnom požaru u Pfizerovoj laboratoriji u Madridu već su se bavili fact-checkeri više inozemnih portala, među kojima su Politfact, USA Today, Lead Stories

Pfizer uistinu ima pogon u Madridu, u dijelu grada koji se zove San Sebastián de los Reyes, ali tamo se požar nije dogodio. Novinarima Politfacta to je potvrdio i glasnogovornik tvrtke Andrew Widger.

Dezinformacije o Pfizerovom laboratoriju u plamenu društvenim mrežama su počele kolati nakon požara koji je planuo u neposrednom susjedstvu Pfizerovog pogona, u obližnjoj kompostani. Požar u krugu kompostane bio je uzrokovan gromom, a o njemu su izvještavali španjolski mediji: npr. portal El Confidental i portal lista El Pais.

Mjesto požara i udaljenost od Pfizerovog pogona može se vidjeti na servisu Google Earth. Požar u Pfizerovom laboratoriju u Madridu, dakle, nije se dogodio, već je u pitanju dezinformacija.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.