Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne postoji američki plan da se cijepljene statistički prekvalificira u necijepljene

Portal "Istinom protiv laži", poznat po objavljivanju dezinformacija, tvrdi da će se pojam "potpuno cijepljeni" redefinirati da bi se prikrio broj cijepljenih osoba oboljelih od Covida-19.
Ilustaracija: Unsplash/Faktograf

“Objava za korisne cijepljene idiote/ Redefinicija pojma potpuno cijepljeni!”, naslov je teksta objavljenog na portalu Istinomprotivlazi.info (arhivirano ovdje), u kojem se tvrdi da američke vlasti imaju plan kako manipulirati brojem osoba koje su usprkos cijepljenju oboljele od Covida-19 – jednostavno će promijeniti definiciju potpuno cijepljene osobe.

Do tog je zaključka rubni portal “Istinom protiv laži”, inače poznat po objavljivanju dezinformacija, došao manipulirajući izjavama Rochelle Walensky, ravnateljice američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Wallensky je, naime, 22. listopada na brifingu s novinarima u Bijeloj kući doista izjavila da CDC razmišlja o ažuriranju značenja termina “potpuno cijepljeni”, i to na način da se u budućnosti takvima evidentiraju osobe koje su primile i dodatnu, tzv. booster dozu cjepiva. Kako booster doze u SAD-u zasad još nisu odobrene za opću populaciju, tako usvajanje takve definicije trenutno nije ni moguće. Odluka će ovisiti o ukupnom trajanju i budućem kretanju epidemije.

“Trenutno nemamo odobrene booster doze za sve ljude. Stoga još nismo promijenili definiciju potpuno cijepljenih. Nastavit ćemo promatrati podatke. Možda ćemo u budućnosti morati ažurirati definiciju potpuno cijepljenih”, kazala je Wallensky (Yahoo News).

Međutim, portal “Istinom protiv laži” ima vlastito tumačenje ove izjave direktorice CDC-a. Evo citata:

“Redefiniranjem ‘potpuno cijepljenih’, oni mogu pretvoriti milijune dvostruko ubodenih ljudi natrag u ‘necijepljene’ ljude i spriječiti ih da postanu potencijalne ‘probojne infekcije’ i naškode statistici učinkovitosti cjepiva. To će zauzvrat zakamuflirati svaki višak smrtnosti kod onih koji su primili cjepivo, na primjer zbog poboljšanja ovisnosti o antitijelima, jer svi oni koji umru službeno ‘neće biti potpuno cijepljeni’.”

Sve to skupa služi, tvrdi dalje portal “Istinom protiv laži”, kako bi CDC “zavarao javnost svojom pričom o ‘pandemiji necijepljenih'”. Najavljuju i da će “europski i drugi sluganski premijeri i predsjednici bezuvjetno [prihvatiti]” takve naloge od američkih institucija.

Citirane tvrdnje nemaju nikakvo činjenično utemeljenje.

Čak i ako se definicija “punog cijepljenja” promjeni tako da uključuje dodatnu dozu s obzirom na izvorno odobreno doziranje cjepiva, to ne znači da će se cijepljeni s dvije doze statistički početi voditi kao necijepljeni (jer bi takva klasifikacija statističke podatke učinila potpuno besmislenima i beskorisnima). Takva bi redefinicija značila samo da su istraživanja i iskustva država koje su prve počele s primjenom booster doze pokazala da je primanje dodatne doze medicinski opravdano.

Cijepljeni s dvije doze će se u tom slučaju u statistici vjerojatno voditi upravo tako – kao cijepljeni s dvije doze. Najčešći način klasifikacije podataka o cijepljenju već sada dijeli skupine na cijepljene s jednom dozom, cijepljene s obje doze i necijepljene (kao što se može vidjeti na npr. stranici Our World in Data, agregatoru međunarodnih statističkih podataka).

Takvu klasifikaciju koristi i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao što se može vidjeti na njihovim službenim web stranicama, na kojima je tako vrlo lako doznati da je npr. u tjednu od 18. do 24. listopada 2021. u hrvatskim bolnicama među Covid pacijentima bilo 71,6 posto necijepljenih, naspram 25,4 posto cijepljenih s obje doze i 2,8 posto cijepljenih jednom dozom.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

S obzirom da je i u Hrvatskoj već počelo procjepljivanje ugrožene populacije booster dozom cjepiva, u budućnosti će podaci HZJZ-a vjerojatno prikazivati i udio oboljelih među populacijom cijepljenom s tri doze. Suprotno bi značilo kako se u praksi pokazalo da primanje treće doze cjepiva pruža stopostotnu zaštitu od Covida-19 (što nije izgledno jer nijedno cjepivo nije baš toliko učinkovito).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.