Faktograf.hr

Samo činjenice

Kako se manipulira statistikom da bi se širile laži o cjepivima

Među protivnicima cijepljenja u zadnje vrijeme popularna je specifična vrsta obmane. Koriste službenu statistiku da bi cjepivo lažno prikazali opasnim.
Photo by Isaac Smith on Unsplash

“Službeni podaci javnog zdravstva Škotske za rujan i početak listopada 2021. nagovještavaju tešku zimu za cijepljene”, naslov je teksta koji su objavili antivakserski rubni portali Provjeri.hr i iVijesti.hr.

U tom tekstu se iznosi sljedeća netočna tvrdnja:

“Ovo ne samo da dokazuje da cjepiva protiv Covida-19 ne djeluju, već također sugerira da one zapravo pogoršavaju stanje”.

Takav zaključak, smatra autor teksta potpisan pseudonimom Slobodni Promatrač, proizlazi iz službenih podataka Zavoda za javno zdravstvo Škotske, tj. izvještaja dostupnog na ovom linku.

U pitanju je izvještaj naslovljen “Statističko izvješće o Covidu-19”, objavljen 13. listopada ove godine. Radi se o tjednom izvješću koje objavljuje škotski Zavod za javno zdravstvo.

Redoviti čitatelji Faktografa vjerojatno već pogađaju da ćemo u nastavku teksta razmatrati još jedan slučaj manipuliranja službenom statistikom iz države s visokim udjelom procijepljene populacije. Takve teme među internetskim dezinformatorima u zadnje su vrijeme vrlo popularne (1, 2, 3, 4).

Manipulacija statistikom

Portali Provjeri.hr i iVijesti.hr iz tog izvješća, međutim, selektivno izvlače samo one brojke koje odgovaraju njihovom konstruktu.

Prikazuju npr. samo broj hospitalizacija u dobnoj skupini starijih od 60. U ovoj dobnoj skupini u promatranom periodu doista je zabilježeno znatno više hospitalizacija među cijepljenom, nego među necijepljenom populacijom. Za mlađe dobne skupine to ne vrijedi.

Međutim, ove je brojke važno promatrati u ispravnom kontekstu. Razlog zbog kojeg se u Škotskoj, kao i u svim ostalim državama koje imaju visoku procijepljenost, povećava broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva među cijepljenim osobama vrlo je jednostavan – cijepljenih ima mnogo više nego necijepljenih.

Prema podacima od 1. listopada, o kojima je izvještavao i BBC, Škotska je procijepila skoro 85 posto populacije. Najveća procijepljenost upravo je među starijim osobama. Među škotskom populacijom starijom od 60, procijepljenost je blizu sto posto. Procijepljenost u dobnoj skupini od 50 do 59 godina veća je od 90 posto.

U populaciji koja ima tako visok udio cijepljenih, za očekivati je da će više oboljelih biti među cijepljenima, nego među necijepljenima (jer, ponovimo još jednom, cijepljenih osoba ima mnogo više nego necijepljenih). To, međutim, ne znači da cjepivo nije efikasno; niti jedno cjepivo ne pruža stopostotnu zaštitu, tj. kod nekih cijepljenih osoba se ipak događa tzv. proboj virusa.

Usprkos očekivanim infekcijama među cijepljenima, statistika vrlo jasno pokazuje da cjepivo pruža snažnu zaštitu od hospitalizacije i smrti. Zbog toga je u državama s visokom procijepljenošću ovogodišnji jesenski val Covida-19 znatno slabiji od lanjskog, kad nije bilo cjepiva.

Da to vrijedi i za Škotsku, evidentno je na prvi pogled iz grafikona dostupnog na službenim stranicama britanske vlade:


I novinar RTL-a manipulira brojkama

Za gotovo identičnom manipulacijom statističkim podacima iz Škotske na svom je Facebook profilu posegnuo i RTL-ov novinar Boris Mišević. Evo što je objavio na Facebooku 20. listopada:


Mišević ove podatke također preuzima iz izvješća Zavoda za javno zdravstvo Škotske, konkretno iz izvještaja objavljenog 20. listopada. Pritom neke brojke pogrešno preuzima iz izvješća (npr. omjer necijepljenih i cijepljenih hospitaliziranih osoba starijih od 60 godina u tjednu od 2. do 8. listopada nije 27:291 već 29:297, a takvih pogrešaka u nedugačkoj Miševićevoj objavi ima još).

Ni Mišević, baš poput antivakserskih dezinformatora s portala Provjeri.hr i iVijesti.hr, ne uzima u obzir relevantan kontekst, tj. činjenicu da je broj necijepljenih osoba u Škotskoj malen čak i u ukupnoj populaciji, a kamoli među starijima od 60 godina.

Izvor kojem ne treba vjerovati

Na koncu, potrebno se osvrnuti i na izvor posredstvom kojeg ovakva tumačenja službene škotske statistike stižu u hrvatski javni prostor. Portal Provjeri.hr na dnu svog teksta kao izvor informacije navodi britanski portal The Expose (koji se ranije zvao The Daily Expose).

Prema bazi podataka Media Bias/Fact Check, radi se o portalu koji učestalo objavljuje teorije zavjere i pseudoznanstvene tvrdnje. Inozemni fact-checkeri u više navrata bavili su se njihovim objavama. Portal Health Feedback u listopadu je tako pisao upravo o njihovim statističkim manipulacijama temeljem kojih tvrde da cjepiva ugrožavaju škotsku populaciju.

Fact-checkerski portal Logically u više se navrata bavio dezinformacijama koje je objavljivao The Expose, inače portal koji je osnovan u jeku pandemije Covida-19 upravo s ciljem plasiranja netočnih tvrdnji u javni prostor. Proveli su i istragu u kojoj su utvrdili da iza portala stoji britanski državljanin Jonathan Allen-Walker.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.