Razotkriveno

Ne, cjepiva protiv Covida neće izazvati “pomor epskih razmjera”

Društvenim mrežama širi se video koji je na Rumble postavio rubni portal HOP, a u kojem belgijski veterinar neutemeljeno najavljuje pomor uzrokovan cjepivom.
Izvor: Pixabay

“Znanstvenik koji je razvijao cjepiva tvrdi- ČEKA NAS POMOR EPSKIH RAZMJERA!”, naslov je video zapisa (arhiviranog ovdje) koji je na platformu Rumble postavio rubni portal HOP, poznat po učestalom objavljivanju dezinformacija.

Platforma Rumble popularna je među širiteljima dezinformacija, a broj korisnika rapidno joj je skočio tijekom pandemije Covida-19. Širitelji dezinformacija, posebno antivakseri, skloni su objavljivanju sadržaja na ovom servisu jer Rumble, za razliku od popularnijih platformi za dijeljenje sadržaja, ni na koji način ne ograničava dijeljenje činjenično netočnog i neutemeljenog sadržaja.

U videu se prenose tvrdnje Belgijanca Geerta Vandena Bosschea, koji se predstavlja kao znanstvenik i stručnjak za cjepiva. Citira se otvoreno pismo koje je Vanden Bossche poslao Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a u kojem je tražio zaustavljanje kampanje cijepljenja protiv Covida-19.

“Ukoliko ne dođe do toga, doći će do pojave i jačanja puno ozbiljnijih varijanti virusa što će u konačnici uzrokovati masovno umiranje ljudi”, tvrdi se u videu, u kojem se bez ograde prenosi činjenično neutemeljena teza da će cjepiva protiv Covida-19 omogućiti virusu SARS-CoV-2 da mutira prema znatno opasnijoj i smrtonosnijoj varijanti.

Vanden Bossche predstavlja se kao stručnjak koji je godinama radio na izradi cjepiva, iako je po struci veterinar koji nikad nije objavio nijedan znanstveni rad koji bi bio makar rubno povezan s imunologijom ili virologijom. Vanden Bossche, doduše, ima doktorat iz virologije i bio je zaposlenik više farmaceutskih kompanija, ali iz njegove biografije na LinkedInu nije moguće utvrditi je li ikad doista radio na razvoju cjepiva.

Nakon što su se teze koje zastupa Vanden Bossche počele širiti internetom, brojni stvarni medicinski stručnjaci požurili su reagirati kako bi javnosti dali do znanja da njegove tvrdnje nisu utemeljene u činjenicama i znanstvenim spoznajama.

Dr. David Gorski na svom blogu ga je usporedio s notornim antivakserskim prevarantom Andrewom Wakefieldom, pojašnjavajući da Vanden Bossche nije stručnjak za cjepiva, već nadriliječnik. Sličnu stvar ističe i dr. Vincent Iannelli, koji ukazuje na činjenicu da Vanden Bossche pokušava profitirati od pandemije Covida-19 gurajući vlastiti, navodno čudotvorni preparat; Vanden Bossche, naime, tvrdi da je izumio univerzalnu vakcinu, utemeljenu na NK stanicama, koja se može obračunati s baš svim bolestima. Analogija s nekadašnjim “trgovcima zmijskim uljem” nameće se sama od sebe.

Dr Robert Turner na portalu Medika ukazuje na činjenicu da Vanden Bossche objavljuje radove u tzv. predatorskim časopisima, publikacijama koje se lažno predstavljaju kao znanstveni časopisi, a koje zapravo pružaju prostor kojekakvim prevarantima da u javnost iznesu svoje znanstveno neutemeljene i nepotvrđene teze. Članci koji izlaze u predatorskim časopisima ne prolaze kroz proces recenziranja od strane kredibilnih pripadnika znanstvene zajednice.

Sad kad smo utvrdili da Vanden Bossche evidentno nije nikakav stručnjak za cjepiva, red je da se pozabavimo i sadržajem njegovih tvrdnji. U najkraćim crtama, Vanden Bossche tvrdi da cjepiva neće zaustaviti širenje virusa, već će pomoći virusu da nauči “zaobilaziti” imunološki odgovor koji cjepivo potiče te ga time učiniti opasnijim i zaraznijim.

Ta teza nije točna, tj. nije utemeljena u činjenicama. Pojasnili su to u različitim objavama i formatima liječnici diljem svijeta.

Činjeničnu neutemeljenost tvrdnji belgijskog veterinara detaljno je pojasnio dr. Zubin Damania u videu koji je objavio na YouTubeu.

Činjeničnom netočnošću teze koju zastupa Vanden Bossche već su se bavili i inozemni fact-checkeri (AFP, Estadão Verifica). U čemu, dakle, griješi Vanden Bossche? Ukratko – skoro u svemu.

Američki biolog Edward Nirenberg objavio je tekst u kojem detaljno elaborira netočnost Vanden Bosscheovih teza. Ukazuje na činjenicu kako cjepiva ne moraju biti efikasna u spriječavanju transmisije virusa da bi suzbila njegovo širenje (što je demonstrirano u slučaju cijepljenja protiv Marekove bolesti kod kokoši).

To je, uostalom, vidljivo i u praktičnoj primjeni cjepiva protiv Covida-19. Države koje su uspješno procijepile velike udjele svoje populacije u ovogodišnjem jesenskom valu bilježe osjetno manji broj hospitaliziranih i mrtvih nego u razdoblju kad nije bilo cjepiva (i to usprkos činjenici da je trenutno dominantni delta soj značajno zarazniji od ranije zabilježenih sojeva virusa).

Na koncu, Nirenberg ističe i da je postojeća cjepiva, ako za tim bude potrebe, uvijek moguće modificirati. Upravo to se radi svake godine s cjepivom protiv gripe. Virus koji izaziva gripu vrlo brzo mutira pa je svake godine potrebno izrađivati novo cjepivo. Ako SARS-CoV-2 mutira na način koji bi mu omogućio izbjegavanje zaštite koju pružaju postojeća cjepiva, postupak modifikacije cjepiva da reagira na novi soj virusa znatno je jednostavniji i brži nego izrada sasvim novog cjepiva. Taj postupak dodatno olakšava nova tehnologija sada već dokazano uspješnih mRNA vakcina, kakve proizvode Pfizer i Moderna.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.