Razotkriveno

Sud EU nije odlučio da su Covid potvrde nezakonite, ali je dao nekim zastupnicima pravo da ulaze u EP s brzim testom

Opći sud EU omogućio je zastupnicima koji su se žalili na Covid potvrde da u Europski parlament ulaze s brzim kućnim testom. To ne znači da je sud proglasio Covid potvrde nezakonitima, kako pišu neki portali.
Europski parlament

“Hasanbegović nije dao imbecilnu izjavu, COVID POTVRDA JE NEZAKONITA, odlučio Sud EU i dao privremeno za pravo “Šestorki” koju predvode dva europarlamentarca iz Hrvatske”

Naslov je to teksta koji je 7. studenog objavljen na portalu Start (arhiviran ovdje), i u kojem se navodi kako je Marc Van Der Woude, predsjednik Općega suda Europske unije donio privremenu mjeru kojom se obustavlja uvođenje digitalne zelene potvrde za pristup zgradama Parlamenta za one zastupnike i zaposlenike koji su uložili žalbu na takvu odluku.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“Ivan Vilibor Sinčić, Mislav Kolakušić i još četvero europarlamentaraca ukazivalo je kako je David Sassoli, predsjednik Europarlamenta donio nezakonitu odluku o zabrani ulaska u Europarlament svima, a jučer kasno poslije podne Europski im je sud dao za pravo i privremeno stornirao odluku prvog čovjeka Europarlamenta”, stoji u tekstu. 

Na to su, navodi Start, ukazali predstavnici belgijske nevladine organizacije Notre Bon Droit te odvjetničkoga društva & De Bandt koje zastupa podnositelje zahtjeva – zastupnike i zaposlenike Europskoga parlamenta – pred Općim sudom Europske unije.

Za njih se također navodi kako su uspjeli “dokazati kako su digitalne zelene potvrde nelogične, neznanstvene i beskorisne za rješavanje ove krize” te kako će Parlamentu moći pristupiti uz korištenje brzih testova. 

Informaciju o privremenoj odluci Suda na svom Facebook profilu podijelila je i sama nevladina organizacija Notre Bon Droit (arhivirano ovdje).

Bez Sinčića i Kolakušića

Iz Europskog parlamenta nisu nam mogli potvrditi tko su eurozastupnici koji su tražili pristup EP-u bez Covid potvrde. Kažu da je u pitanju osobni podatak.

Međutim, rumunjski europarlamentarac Cristian Terheș na svom je Facebook profilu objavio dio sudske odluke, u kojoj stoji da su u pitanju zastupnici Robert Roos, Anne-Sophie Pelletier, Francesca Donato, Virginie Joron te još jedna osoba koja je tražila da ostane anonimna.

Zanimljivo je da na listi nisu imena hrvatskih europarlamentaraca Ivana Vilibora Sinčića i Mislava Kolakušića, iako su njih dvojica bili među eurozastupnicima koji su javno prosvjedovali protiv uvođenja Covid potvrda za pristup EP-u.

Protest europarlamentaraca

Krajem listopada Ured Europskog parlamenta priopćio je kako će od 3. studenog digitalna zelena potvrda biti obvezna za sve koji žele pristupiti zgradi Europskog parlamenta. Potvrda dokazuje da je osoba ili potpuno cijepljena, ili  ima imunitet nakon oporavka od Covida-19. 

Osim toga, oni koji ulaze u prostorije Parlamenta također mogu pokazati negativan rezultat PCR testa, koji ne smije biti stariji od 48 sati te mora biti napravljen u laboratoriju koji se nalazi u Francuskoj, Belgiji ili Luxemburgu. U odluci se također navodi kako se priznaju i ostali oblici ekvivalentnog certifikata te se navodi link na stranicu na kojoj stoji kako se, uz PCR, priznaju i antigenski testovi (pritom se ne misli na one kućne, već na one u kojima uzorak uzima medicinski obučena osoba). 

Ta je odluka potaknula protest kod manjeg dijela zastupnika koji su još i ranije kritizirali činjenicu da Covid potvrde postaju obvezne za pristup brojnim mjestima diljem Europe. Među onima koji su protestirali održavajući press konferencije u Europskom parlamentu bio je i hrvatski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić (za kojeg je EU Observer naveo kako se služio zastrašivanjem tvrdeći da je digitalna zelena potvrda osmišljena kako bi se ucjenjivalo ljude te ugrožavalo njihova prava).

Press konferencije europarlamentaraca koji su se protivili uvođenju Covid-19 potvrda ubrzo su poslužile kao povod za nove dezinformacije koje su se širile društvenim mrežama. Reuters tako piše kako je izjava za medije Ivana Vilibora Sinčića te još četvero zastupnika urodila dezinformacijom da se Europski parlament protivi uvođenju digitalnih zelenih certifikata, što dakako nije točno.

Četvero zastupnika ne čine cijeli Parlament, a osim toga, odluka o covid potvrdama izglasana je u Parlamentu još u lipnju. Prilikom glasanja 546 zastupnika je bilo za, 93 protiv dok je 51 bilo suzdržano.

Tekstu objavljenom na portalu Start priložena su i dva video zapisa. Jedan se odnosi na još jednu press konferenciju kojoj je, osim Sinčića i četvero ostalih europarlamentaraca, prisustvovao i Mislav Kolakušić, za kojeg smo više puta utvrdili kako širi dezinformacije vezane za pandemiju (1, 2). Drugi video, koji je objavljen na Kolakušićevom YouTube kanalu, prikazuje eurozastupnika kako drži govor u kojem još jednom iznosi svoju “istinu” o Covidu-19 i cijepljenju.

Što kaže Parlament?

Kako bi provjerili navode iz teksta  obratili smo se samom Europskom parlamentu, gdje su nam potvrdili da neki zastupnici i zaposlenici uistinu jesu podnijeli tužbu te se privremeno izborili za to da Parlamentu mogu pristupiti uz negativan brzi test.

Naime, kako nam kažu, odluka o obaveznim digitalnim zelenim potvrdama, koje uključuju PCR test, cijepljenje ili preboljenje, na snazi je do kraja siječnja.

“Primjenjuje se na sve, s izuzetkom nekih zastupnika i članova osoblja (sve skupa desetak osoba) koje su uložile žalbu Općem sudu i sada su obuhvaćene privremenim mjerama koje je donio predsjednik Suda ovaj vikend, i koje su na snazi do daljnje odluke Suda. Napominjemo da predsjednik Suda u svojim privremenim mjerama zahtijeva od ovih osoba da urade i dostave negativan brzi test, a ako je pozitivan, da urade PCR test koji mora biti negativan kako bi se osigurao pristup EP-u. Dakle, predsjednik Suda potvrđuje da bez dokaza o nezaraženosti ulaz u Parlament ostaje zabranjen”, odgovorili su nam iz EP-a te dodali  kako se brzi testovi odnose na one testove koje zastupnici i zaposlenici sami rade pri ulasku u Parlament. 

Potvrda nije nezakonita

Iako je točno da su se neki europarlamentaraci uspjeli izboriti za “poseban” status pri ulasku u Parlament, manipulativno je tvrditi da je Sud EU, dodijelivši privremeno pravo podnositeljima zahtjeva da pri ulasku u prostorije rade brze testove, odlučio kako su potvrde nezakonite. Tako nešto ne bi imalo smisla jer se digitalne zelene potvrde i dalje zahtijevaju od svih ostalih zaposlenika i zastupnika u Parlamentu koji se nisu žalili na njihovo uvođenje.

Osim toga, kako se navodi i u samom tekstu portala Start, predsjednik Općega suda Europske unije uzeo je u obzir obrazloženje podnositelja zahtjeva o utjecaju odluke na nesmetano, potpuno i aktivno obnašanje mandata zastupnika u Europskome parlamentu, ali odluku o njihovoj tužbi o (ne)zakonitosti Covid potvrda još nije donio. Privremene mjere koje obuhvaćaju desetak zaposlenika i zastupnika na snazi su dok se detaljnije ne ispitaju njihovi argumenti te dok se ne donese konačna odluka.

Iako se u tekstu navodi kako su belgijska nevladina udruga Notre Bon Droit i odvjetničko društvo & De Bandt neslužbeno najavili kako postoji mogućnost da se brzim testovima služe i zastupnici i zaposlenici koji nisu službeno potpisnici zahtjeva, potvrdu te informacije nismo dobili iz Europskog parlamenta. 

ISPRAVAK: U ovom tekstu, kao i u njegovom naslovu, izvorno je stajalo da su hrvatski eurozastupnici Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić u skupini zastupnika koji su od suda tražili ukidanje Covid potvrda za pristup Europskom parlamentu. Ta informacija nije bila točna. Zastupnici koji su podnijeli sudsku tužbu su Robert Roos, Anne-Sophie Pelletier, Francesca Donato, Virginie Joron te još jedna osoba koja je tražila da ostane anonimna. Ispričavamo se zbog ove pogreške.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.