Razotkriveno

Ovo nije Beč 2021. godine, već Moskva 1991.

Fotografija prosvjeda u Moskvi 1991. godine na društvenim se mrežama lažno predstavlja kao fotografija prosvjeda protiv Covid mjera.
Izvor: Screenshot Facebook

Protivnici cijepljenja društvenim mrežama ponovo šire fotografije prosvjeda iz prošlosti tvrdeći da se radi o aktualnim prosvjedima protiv epidemioloških mjera. Ovaj puta, lažno se tvrdi da je fotografija ogromnog skupa snimljena u Moskvi prije trideset godina zapravo snimljena u Beču prošlog vikenda.

Korisnica Facebooka objavila je fotografiju uz oznaku lokacije austrijskog Beča te komentar:

Da ne ispadne da smo samo mi ludi..

No, fotografiju je zapravo snimio AP-ov reporter Dominique Mollard 1991. godine tisućama kilometara od Beča. Opisao ju je na sljedeći način:

Stotine tisuća prosvjednika okupilo se na moskovskom trgu Manjež pokraj Kremlja, u nedjelju, 10. ožujka 1991., tražeći od sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova i njegovih kolega komunista da se odreknu vlasti. Procijenjena je da je u masi bilo 500.000 ljudi, i to su najveće protuvladine demonstracije u 73 godine otkako su komunisti preuzeli vlast, a događa se tjedan dana prije nacionalnog referenduma o Gorbačovljevom sindikalnom sporazumu.

USA Today navodi da je sličnu fotografiju, samo iz drugog kuta, načinila i agencija Getty Images, uz potpis: “Pristaše Borisa Jeljcina okupili su se 10. ožujka 1991. u Moskvi, Sovjetski Savez.”

Druge fotografije ovog uistinu masovnog protesta moguće je pronaći na portalu Meduza.io.

Stvarni prosvjed u Beču

U pandemiji je postalo uobičajeno da se društvenim mrežama šire arhivske fotografije masovnih protesta i predstavljaju kao nove. Cilj je navesti na krivi trag o izlasku većeg broja ljudi na ulice nego što se to zbilja događa u stvarnosti. Faktograf je o tome pisao više puta [1, 2], pa i vezano za događaje u Austriji.

Prosvjed u Beču, naime, održao se vikend prije uvođenja četvrtog lockdowna u kojem se na deset, a možda i 20 dana, zatvaraju kafići, restorani, kazališta i većina trgovina. Tjedan ranije uveden je lockdown za necijepljene, no broj novozaraženih nije prestao rasti. Uz strože mjere, austrijska Vlada najavila je kako će cijepljenje od 1. veljače u toj državi biti obavezno.

Fotografije demonstracija u Beču, gdje je oko 35.000 građana protestiralo protiv obvezne vakcinacije, moguće je također pronaći na stranicama Associated Pressa, zatim Al Jazeere  i austrijske novinske agencije APA.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.