Razotkriveno

Nije točno da je medicinska sestra iz Slovenije razotkrila cijepljenje kao nehumani eksperiment

Društvenim mrežama širi se snimka osobe koja se lažno predstavlja kao sestra s Univerzitetske kliničke bolnice u Ljubljani i tvrdi da su neka cjepiva zapravo smrtonosna.
Ilustracija: Amirreza Jambi on Unsplash

Među hrvatskim korisnicima Facebooka proširila se dezinformacija o navodnoj medicinskoj sestri iz Ljubljane koja je razotkrila veliku zavjeru u pozadini kampanje cijepljenja protiv Covida-19.

Dezinformacija se širi u vidu tekstualne objave (primjer, na Facebooku podijeljen skoro devet tisuća puta, arhiviran je ovdje), ali i kao video i audio sadržaj (primjeri arhivirani ovdje i ovdje).

U svim ovim objavama lažno se tvrdi da je medicinska sestra bolnice Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Ljubljani odlučila postati zviždačica pa je iznijela dokaze da se cijepljenjem protiv Covida nad ljudima zapravo vrši nehumani eksperiment.

“Glavna medicinska sestra na UKC, kliničkom centru u Ljubljani, koja radi na primanju boca i vodi sve to, dala je otkaz, izašla je pred kamere i iznela flašice sa tekućinom bocki. Pokazala je narodu kodove na bočicama gde svaka sadrži 1, 2 ili 3 brojku u kodu, a potom objasnila značenje tih brojki. Broj 1 je placebo, fiziološki rastvor. Broj 2 je klasična RNA bocka. Broj 3 je RNA bocka koja u sebi sadrži, onko gen, vezan za adeno virus koji doprinosi razvoju raka. Za ove bocke pod broj 3 kaže da će ljudi koji su je primili u roku od 2 godine oboljevati od kancera meko tkivnih organa. Kaže ona, je lično prisustvovala bockanju svih političara i tajkuna i svi su primili bocku sa brojem 1, znači primili su fiziološki rastvor, placebo”, stoji u objavi koja se proširila Facebookom.

Da ništa od navedenog nije točno, za slovenski portal 24ur potvrdili su iz same bolnice u Ljubljani.

“Poričemo ovu priču u svim njenim verzijama. Gospođa na snimci nije glavna sestra u UKC Ljubljana. Gospođa na snimci nije zaposlena u Univerzitetskom kliničkom centru u Ljubljani, niti je ikad bila. Događaj prikazan na snimci nije se dogodio u našoj instituciji”, poručuju iz UKC Ljubljana, a njihova stvarna glavna sestra Zdenka Mrak pozvala je građane da se cijepe protiv Covida-19 jer je cjepivo sigurno i pruža znatnu zaštitu od oboljenja i smrti.

Slovenski portal 24ur također piše kako snimka s govorom osobe koja se lažno predstavlja kao medicinska sestra UKC-a u Ljubljani otkriva da su na predmetnom događaju kraj nje neki od viđenijih antivakserskih aktivista u Sloveniji.

Prema podacima koje agregira Our World in Data, u Sloveniji je barem jednom dozom cjepiva protiv Covida-19 cijepljeno skoro 60 posto populacije. Gledajući broj slučajeva, Slovenija doživljava dosadašnji vrhunac epidemije; u studenom je broj novih slučajeva po prvi put prelazio tri tisuće dnevno. Smrtnost je, međutim, puno manja nego ranije; dok je u studenom 2020. u Sloveniji dnevno znalo umirati više od 50 ljudi, ovo jeseni broj dnevnih smrtnih slučajeva manji je od 20.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.