Razotkriveno

Emmanuel Macron nije devedesetih ubijao ljude po Berlinu

U krajnje bizarnoj i izrazito antisemitskoj objavi, rubni portal "Istinom protiv laži" proglasio je francuskog predsjednika - ubojicom.
HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Rubni portal “Istinom protiv laži”, poznat po redovitom objavljivanju dezinformacija, objavio je bizarnu lažnu vijest u kojem francuskog predsjednika Emmanuela Macrona opisuju kao ubojicu i “izraelskog agenta”.

“Plenkoviću, kome treba izraelski agent Macron koji je u Berlinu, kao student, nožem zaklao studenticu i studenta?”, naslov je teksta koji na portalu “Istinom protiv laži” objavljen 22. studenog, povodom Macronovog posjeta Hrvatskoj (arhivirano ovdje).

Radi se o izrazito antisemitskoj objavi, mahom sačinjenoj od strojnog prijevoda teksta s jednog anonimnog njemačkog bloga (arhiviranog ovdje). U tom se tekstu tvrdi da je Macron 1996. i 1997. godine po Berlinu ubijao ljude zajedno s poznatim njemačkim političarom Peterom Altmaierom, ministrom u više resora u mandatima Angele Merkel.

Radi se o izrazito bizarnom tekstu, pisanom iz prvog lica, koji dvojicu političara bez ikakvih dokaza optužuje za ubojstvo. Optužbe, pritom, nemaju nikakvog smisla.

Francuski predsjednik Macron rođen je 1977. godine, što znači da je 1996. godine (kada je, prema tvrdnjama portala “Istinom protiv laži” ubijao po Berlinu), imao 19 godina. U tekstu se navodi da je Macron u Berlinu bio kao student.

Macron, međutim, nije studirao u Berlinu, niti je tih godina živio u Berlinu. Školovao se u Parizu, nakon čega se zaposlio u francuskom ministarstvu financija (Wikipedia). Nikad nije živio u Njemačkoj, niti postoje bilo kakvi kredibilni izvori iz kojih bi se moglo zaključiti da su optužbe iz članka portala “Istinom protiv laži” utemeljene.

Zanimljivo je i da teorija zavjere o “ubojici” Macronu na internetu nije uopće raširena. Dezinformacije koje izvana ulaze u hrvatski digitalni prostor obično se najprije uspješno prošire u drugim državama. No mimo njemačkog bloga na koji se poziva portal “Istinom protiv laži”, jedino drugo mjesto na kojem smo pronašli spominjanje ove teorije zavjere su korisnički profili na ruskoj društvenoj mreži VK.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.