Razotkriveno

Nije točno da je BiH ukinula Covid potvrde

Društvenim mrežama širi se netočna tvrdnja da je BiH ukinula Covid potvrde, iako ih nikad nije ni uvela.
HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Više od dvije i pol tisuća ljudi na Facebooku je podijelilo objavu u kojoj se tvrdi da je Bosna i Hercegovina ukinula Covid potvrde.

“Bosna i Hercegovina ukinula c.potvde od 20.12 vise nevrijede.Narod BIH uspio.Bravo” [sic], sadržaj je posta (arhiviranog ovdje) u kojem je podijeljen i video Mirnesa Ajanovića, odvjetnika iz Tuzle i predsjednika Bosanske stranke.

Međutim, Bosna i Hercegovina nije “ukinula” Covid potvrde, niti je to mogla napraviti – jer ih nije ni uvela.

U samom videu Ajanović se izražava preciznije te kaže da je “vlada Federacije BiH upravo na završenoj sjednici suspendovala uvođenje Covid potvrda od 20. decembra”.

Ranije je, naime, najavljeno da će se u Federaciji BiH od 20. prosinca uvesti korištenje Covid potvrda u javnim službama. Ni tada se ta najava nije odnosila na čitavu Bosnu i Hercegovinu, već na Federaciju BiH (a ne i na Republiku Srpsku).

Ovoga je tjedna vlada Federacije BiH promijenila mišljenje. Na sjednici vlade Federacije BiH od 2. prosinca donesena je odluka da se Covid potvrde ipak neće od 20. prosinca koristiti na čitavom teritoriju Federacije, već će odluka o njihovom uvođenju biti prepuštena kantonima, tj. jedinicama regionalne samouprave.

“Vlada FBiH je danas donijela zaključak kojim je preporučila vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP pravilo [vakcinirani, testirani, preboljeli, op.a], te je u skladu s tim stavljen van snage dio važećih naredbi koji se odnosio na uvođenje ovog pravila u određene ustanove od 20. decembra u FBiH”, navodi se na web stranici vlade Federacije BiH.

Drugim riječima, Covid potvrde na teritoriju Federacije BiH u budućnosti će se možda koristiti, a možda i neće. O potrebi korištenja Covid potvrda u javnim službama svaki će kanton odlučivati za sebe.

ISPRAVAK: Izvorno je u ovom tekstu ime odvjetnika Mirnesa Ajanovića netočno bilo napisano kao Mirsad Ajanović.

Live blog
Dezinformacije o koronavirusu
Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.