Razotkriveno

Nije točno da je njemački kemičar ubijen jer je razotkrio tajni sastojak cjepiva

Društvenim mrežama se širi teorija da je njemački kemičar Andreas Noack ubijen jer je otkrio istinu o cjepivima protiv Covida-19.
Screenshot: Facebook

Nova teorija zavjere širi se među hrvatskim korisnicima Facebooka. Središnji lik je njemački kemičar Andreas Noack, koji je tijekom pandemije Covida-19 bio vrlo aktivan u širenju dezinformacija na društvenim mrežama.

Prema teoriji koja se širi Facebookom i rubnim portalima (primjeri arhivirani ovdje i ovdje), Andreas Noack je proganjan i ubijen jer je razotkrio da cjepiva protiv Covida-19 sadrže ubojiti grafenov oksid.

Međutim, iz dostupnih je činjenica vrlo jasno da teorija zavjere o Noackovom ubojstvu ne drži vodu; niti je njemački kemičar doista otkrio prisutnost opasnog sastojka u cjepivima, niti ga je policija proganjala, niti je zbog svog aktivizma ubijen.

Cjepiva ne sadrže grafenov oksid

Dezinformacije o grafenovom oksidu u Hrvatskoj su se širile ranije ove godine, kada je Faktograf o tome i pisao.

Kao što smo tada objasnili, grafenov oksid je relativno nov materijal čiji se uporabni potencijal još istražuje. Razmatrana je i mogućnost njegovog korištenja kao adjuvansa u cjepivima, ali zasad to još nije sprovedeno u praksu. Cjepiva protiv Covida-19 ne sadrže grafenov oksid.

Andreas Noack pritom nije ni tvrdio da je on pronašao grafenov oksid u cjepivima. Kao i većina ostalih širitelja ove dezinformacije, pozivao se na španjolskog znanstvenika Pabla Campru Madrida (od kojeg se, kao što smo već pisali, zbog tih znanstveno neutemeljenih tvrdnji ogradilo i njegovo matično Sveučilište u Almeriji).

Dezinformacije vezane za navodnu prisutnost grafenovog oksida u cjepivima razotkrivali su i drugi fact-checkeri.

Noack nije bio proganjan

Tvrdnja da je Noack bio proganjan od strane policije jer je razotkrivao “opasnu istinu” o cjepivima također nema utemeljenje u činjenicama.

Ovu dezinformaciju potaknula je činjenica da je njemačka policija Noacku doista upala u kuću u studenom 2020. godine, i to za vrijeme njegovog live obraćanja svojim internetskim sljedbenicima putem YouTubea (pa je sve ostalo zabilježeno kamerom). Noack je takav postupak policije očekivano tumačio kao pokušaj progona i zastrašivanja zbog stvari koje govori na internetu.

Policija, međutim, tvrdi da Noack nije bio meta akcije koja je rezultirala pretresom njegovog životnog prostora, ali i drugih prostora u istoj zgradi. Tužiteljstvo je potvrdilo da Noack nije ni pod kakvom istragom. Noack se već idućeg dana ponovo počeo pojavljivati na YouTubeu te je i sam potvrdio da nije bio uhićen (Lead Stories, ZDF).

Noack nije ubijen

Vijest da je Noack umro je na Telegramu objavila njegova supruga Anna 27. studenog. Objavila je video u kojem je kazala da je “napad bio krajnje podmukao i neočekivan” i da ga Noack “nije preživio”. Poruka takvog sadržaja mnoge je korisnike dovela do zaključka da je Noack ubijen, tj. da ga je vjerojatno ubila policija.

Međutim, dva dana kasnije je Noackova supruga objavila još jedan video, u kojem je dodatno pojasnila uzroke njegove smrti. U tom drugom videu kazala je da Noack nije bio žrtva fizičkog napada, već da je doživio srčani udar od kojeg je umro u bolnici (Lead Stories).

Nema, dakle, nikakvih dokaza koji bi upućivali da je Noack ubijen zbog svojih online aktivnosti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.