Razotkriveno

Austrijanci nisu u štrajku zbog Covid mjera

Na društvenim mrežama i rubnim portalima širi se netočna tvrdnja da su Austrijanci u štrajku zbog Covid mjera.
Ilustracija: 7089643/Pixabay

Na Facebooku i rubnim portalima širi se netočna tvrdnja da je u Austriji pokrenut (generalni) štrajk zbog epidemioloških mjera za suzbijanje bolesti Covid-19.

Rubni portal Croativ 1. prosinca objavio je članak naslovljen “U Austriji moguć preokret!? Generalni štrajk, ne će doći na posao, ne će ništa kupovati…” (arhiviran ovdje).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U članku se navodi kako Austrijanci 1. prosinca planiraju održati “štrajk upozorenja”, a 12. prosinca krenuti u “generalni štrajk” protiv Covid mjera.

Istog dana na Facebooku je skoro 300 puta podijeljena objava u kojoj se tvrdi da su “danas svi gradovi u Austriji u štrajku”. Objavi (arhiviranoj ovdje) priloženi su video zapisi s prosvjeda održanih u Austriji.

Točno je da se u Austriji događaju masovni prosvjedi protiv Covid mjera. Međutim, prosvjedi nisu isto što i štrajk, a posebno ne generalni štrajk. Štrajk odnosno obustava rada je sindikalna aktivnost kojom se traži ostvarenje određenih radničkih prava. Generalni ili opći štrajk je specifičan po tome što u njemu sudjeluju svi radnici.

To, naravno, nije ono što se događa u Austriji.

Kao što se lako može doznati iz austrijskih medija (Heute, APA), prosvjednici protiv Covid mjera doista su za 1. prosinca pozvali na “štrajk upozorenja”, u čemu su ih je podržala ekstremno desna Slobodarska stranka Austrije (FPÖ).

Diljem Austrije je prosvjedovalo više tisuća ljudi, ali štrajk se nije dogodio. U poziv na štrajk odazvao se, kako javlja austrijska novinska agencija APA, tek manji broj malih poduzetnika. Sindikati u Austriji nisu podržali ovaj poziv u štrajk.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.