Razotkriveno

Nije točno da Švedska ugrađuje ljudima čipove s Covid potvrdama

"Švedska počela implantirati Covid putovnice u dlanove", naslov je dezinformirajućih objava na rubnim portalima Logično i Crodex.
Švedska
Photo by lilzidesigns on Unsplash

Rubni portali Logično i Crodex objavili su članke u kojima netočno tvrde da su se stanovnicima Švedske počeli u ruke ugrađivati čipovi s Covid potvrdama.

“‘Žig Zvijeri’ je stigao – Švedska počela implantirati Covid putovnice u dlanove”, naslov je članka objavljenog 3. prosinca na portalu Logično (arhivirano ovdje). Portal Crodex isti je tekst prenio s naslovom “Švedska počela implantirati Covid putovnice u dlanove” (arhivirano ovdje).

Nije točno da Švedska ugrađuje ljudima ikakve čipove u tijela. Šveđani, međutim, imaju mogućnost da se odluče na ugradnju mikročipa na kojem se pohranjuju određeni podaci, i sve više ih se odlučuje za tu mogućnost.

Na portalu Logično se kao izvor dezinformirajuće tvrdnje da “Švedska implantira Covid putovnice u dlanove” navodi Agencija Anatolija (AA), turska državna novinska agencija.

Turska je agencija na svom webu prenijela točnu vijest iz švedskog Aftonbladeta, u kojoj stoji da se nakon najave uvođenja Covid potvrda sve više Šveđana odlučuje na ugradnju mikročipova ispod kože.

Ključna razlika između točne informacije iz švedskih medija prenesene na stranicama AA i dezinformacije koju prenose hrvatski rubni portali sadržana je upravo u glagolu “odlučuje”. Šveđane, naime, nitko ne prisiljava na ugradnju čipova, ali se mnogi stanovnici Švedske na to odlučuju zbog vlastite komocije.

Tisuće Šveđana su odluku o ugradnji mikročipa ispod kože donijele davno prije pandemije Covida-19. Američki NPR još je 2018. pisao da je više od četiri tisuće Šveđana odlučilo ugraditi mikročip na kojem pohranjuju određene osobne podatke potrebne za digitalnu potvrdu identiteta.

Ova tehnologija u Švedskoj je dostupna od 2014. godine, ali samo onima koji za nju žele platiti. Dakle, ne samo da Šveđane nitko ne prisiljava da si ugrađuju čipove u tijelo, već oni koji se na to odluče još i plaćaju privatnim kompanijama da im ugrade željene mikročipove.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.