Razotkriveno

Ne, Velimir Bujanec nije izazvao raskol u njemačkoj vjerskoj zajednici

Slobodna Dalmacija optužila je Velimira Bujanca da je prije mjesec i pol dana otišao u Stuttgart i izazvao raskol među tamošnjim hrvatskim katolicima. To nije točno.
Screenshot: Z1 (YouTube)

Slobodna Dalmacija objavila je 16. prosinca na svom portalu članak u kojem neutemeljeno proziva Velimira Bujanca, urednika i voditelja “Bujice”, za izazivanje raskola u hrvatskoj vjerskoj zajednici u Njemačkoj.

“Fratar u Njemačkoj ugostio Velimira Bujanca i izazvao podjele među vjernicima: ‘Narušio je odnose naših gastarbajtera s njemačkim civilnim i crkvenim vlastima, a onda se pokupio i otišao'”, naslov je članka koji je na portalu Slobodne Dalmacije objavljen 16. prosinca (arhivirano ovdje).

Već u prvoj rečenici članka koji potpisuje Toni Paštar se Bujanca optužuje da je krivac za sukob unutar hrvatske vjerske zajednice u Njemačkoj.

“Do podjela među Hrvatima i vjernicima Stuttgarta, posebno u župi u Feuerbachu, te do dovođenja u pitanje naklonosti naših njemačkih prijatelja i Biskupije Rorrenburg-Stuttgart, došlo je zbog Velimira Bujanca, kojemu je prije oko mjesec i pol dana župnik fra Ante Bilić omogućio da za vrijeme okupljanja na redovitoj svetoj misi održi govor u trajanju od osam minuta”, prva je rečenica članka u Slobodnoj Dalmaciji.

Međutim, Velimir Bujanec prije mjesec i pol dana uopće nije bio u Stuttgartu. Bujanec je na svojoj Facebook stranici 16. prosinca objavio post u kojem je pozvao Faktograf da provjeri točnost tvrdnje iznesene u Slobodnoj Dalmaciji. U toj objavi (arhiviranoj ovdje) napisao je da u Njemačkoj nije bio nekoliko godina.

U telefonskom razgovoru Bujanec nam je kazao da dvije godine nije bio u inozemstvu, dodavši da je prije mjesec i pol dana bio u Zagrebu te da se to vidi iz činjenice da je iz studija Z1 televizije vodio svoju emisiju “Bujica”.

Dekanat crkve u Stuttgartu potvrdio da nisu ugostili Bujanca

Gradskom dekanatu katoličke crkve u Stuttgartu također nije poznato da je Bujanec u recentnim mjesecima nastupao u njihovim prostorijama u Stuttgartu.

Njemački novinar Danijel Majić je, naime, poslao upit glasnogovornici dekanata nakon objave članka u Slobodnoj Dalmaciji i proslijedio nam odgovor koji mu je poslan.

U odgovoru se navodi kako dekanatu nije poznato da je Bujanec zadnjih godina nastupao u prostorijama Hrvatske katoličke misije u Stuttgart-Feuerbachu. Dekanat također ističe kako već duže vrijeme postoji zabrana održavanja političkih događanja u prostorijama hrvatskih katoličkih zajednica u biskupiji Rottenburg-Stuttgart. Zabrana je izrečena nakon što je pred prostorijama hrvatske misije u Stuttgartu 2017. godine služena misa za ratnog zločinca Slobodana Praljka.

Kako se, dakle, dogodilo da je Slobodna Dalmacija neutemeljeno optužila Bujanca za izazivanje raskola među hrvatskim katolicima u Stuttgartu? Izgleda da je u pitanju pogrešna interpretacija Bujančeve povezanosti s bivšim župnikom fra Antom Bilićem.

Naime, točno je da je da se unutar hrvatske katoličke zajednice u Stuttgartu dogodio raskol, o čemu su već ranije pisali hrvatski mediji pa i sama Slobodna Dalmacija. U ranijim izvještajima Slobodna Dalmacija nije spominjala Bujanca u kontekstu ovog sukoba.

Razlozi sukoba temeljem medijskih napisa ne mogu se sasvim razaznati, ali poznato je da je svađa kulminirala peticijom kojom je dio vjernika zatražio razrješenje Župnog vijeća. U peticiji optužuju Župno vijeće da su im vlastiti interesi iznad interesa zajednice hrvatskih vjernika u Stuttgartu. Tvrde i da je fra Ante Bilić morao napustiti svoju poziciju zbog sukoba sa Župnim vijećem.

Prije nego je služio kao župnik u Stuttgartu, fra Ante Bilić bio je stacioniran u hrvatskoj misiji u Mainzu. U toj misiji doista jest ugostio Velimira Bujanca, ali 2017. godine. Tadašnji Bujančev posjet hrvatskoj katoličkoj misiji u Njemačkoj bio je popraćen i u hrvatskim medijima (Index.hr).

“Udarne vijesti” njemačkih medija

U Slobodnoj Dalmaciji tvrdi se i da su dobri odnosi hrvatskih katoličkih misija s Bujancem rezultirali skandalom u njemačkoj javnosti. Kao izvor te tvrdnje Slobodna Dalmacija navodi hrvatskog emigranta u Njemačkoj Nediljka Sablića.

“Što misle o njemu, Nijemci su pokazali prije šest godina, kada je Bujanec bio među počasnim gostima na večeri jednog našeg zavičajnog kluba, a kojima su domaćini ustupili dvoranu. Čim su doznali da je među gostima bio Bujanec, iste večeri su na njemačkoj TV u udarnim vijestima i sutradan u tiskanim medijima objavili da Hrvati slave nacizam i ustaštvo jer je Bujanec kao počasni gost slikan u nacističkoj odori – kaže Sablić”, navodi se u članku Slobodne Dalmacije.

Njemački novinar Majić nam, međutim, kaže da ovakva karakterizacija nije baš točna.

“To je suludo. Bujanec je u više navrata nastupio na kulturnim događajima hrvatske dijaspore u Njemačkoj. Na primjer u više navrata na “Ričičkoj noći”, u blizini Frankfurta, o čemu sam svojedobno i pisao za Frankfurter Rundschau. Ali moje su novine onda bile jedine koje su se bavile njime. Ni jedna njemačka TV stanica se nije zanimala za to, kamoli da bi njegov nastup bio ‘u udarnim vijestima'”, kaže nam Majić.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.