Razotkriveno

Ne, izjava Alemke Markotić ne dokazuje da se broj hospitaliziranih povećava zbog cijepljenja

Na društvenim mrežama je dosta popularno izvrtati izjave Alemke Markotić u svrhu širenja dezinformacija. Pronašli smo još jedan takav slučaj.
Screenshot: HRT

U zadnje je vrijeme na društvenim mrežama postalo popularno izvrtati izjave Alemke Markotić kako bi ih se koristilo kao uporište za neutemeljene tvrdnje o cijepljenju protiv Covida-19.

Ovoga puta se njena izjava za HRT od 20. prosinca širi uz sugestiju kako se radi o pokazatelju da cjepiva protiv Covida-19 nisu učinkovita.

Facebookom se širi screenshot medijskih objava u kojima je posebno naglašena sljedeća rečenica ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”:

“Ono što vidimo u zapadnim zemljama – bolnice se pune, puno je više oboljelih, ali u tim zemljama cijepljenih je više, zato je nama važno da povećamo broj cijepljenih”.

Na različitim Facebook stranicama i privatnim korisničkim profilima ova se izjava tumači kao nelogična, tj. sugerira se da će i Hrvatska imati više oboljelih ako procijepi veći udio stanovništva. Tvrdi se da Markotić ne shvaća logične zaključke koji proizlaze iz njene izjave.

Najviše interakcija izazvala je objava na Facebook stranici bloga Liberal.hr, gdje ju je lajkalo 1,6 tisuća, a podijelilo 316 ljudi (arhivirano ovdje).

Naravno, insinuacije da u državama s većim udjelom cijepljenog stanovništva ima više oboljelih upravo zbog cijepljenja nema nikakvo utemeljenje u činjenicama, niti je to ono što je Markotić kazala.

Evo cjelovite izjave Alemke Markotić u HRT-ovom Dnevniku:

“O omikronu nažalost još uvijek nemamo dovoljno nekakvih kliničkih podataka, prognostičkih. Prvo su stizale inicijalno nekakve priče iz Južne Afrike da je to blaži oblik bolesti, ali se moramo prisjetiti da je to sezonska bolest, da smo i mi ljeti imali blaže oblike i manji broj inficiranih i to se ne može preslikati na zimsko vrijeme i Europu koja ima stariju populaciju i puno kroničnih bolesnika. Ono što vidimo u zapadnim zemljama gdje sad skoro ide u nekim zemljana na 30, a očekuje se u predbožićno vrijeme i do 50 posto prevladavanja omikrona, da se bolnice ipak pune, puno je više oboljelih, međutim oni su cijepljeni u visokom postotku i za nas je jako važno da ubrzamo barem treću dozu cijepljenja, iako i cijepljenja općenito, da bismo usporili [širenje omikrona]”.

Drugim riječima, ako omikron puni bolnice u državama s visokim udjelom procijepljenog stanovništva, onda je još opasniji u državama s niskim udjelom procijepljenog stanovništva. Cjepivo protiv Covida-19, podsjećamo, učinkovito štiti od hospitalizacije i smrti, a prema dosad dostupnim podacima pruža određenu razinu zaštite i protiv omikrona.

Kao što smo već pisali, još uvijek je nejasno koliko je omikron soj novog koronavirusa doista opasan. Zasad je poznato da je zarazniji, tj. da se širi brže od delta soja. Još uvijek se prikupljaju podaci o virulentnosti omikrona, tj. o tome koliko je opasan za ljude koje zarazi.

Trenutno dostupni statistički podaci su još uvijek uglavnom ohrabrujući. Među tzv. zapadnim zemaljama koje Markotić spominje, omikron je dosad postao dominantni soj u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj i Portugalu.

Evo kako se kreće broj hospitaliziranih u tim državama, prema podacima koje agregira stranica Our World in Data:

Iz priloženih podataka vidljivo je da omikron zasad nije izazvao znatniji porast hospitalizacija u europskim državama u kojima je postao dominantan. U SAD-u je kroz studeni i prosinac vidljiv uzlazni trend broja hospitaliziranih, ali to ne mora nužno biti rezultat širenja omikrona, već također može biti posljedica širenja još uvijek prisutnog delta soja virusa SARS-CoV-2.

Ako u državama u kojima je omikron soj preuzeo dominaciju tijekom narednih tjedana ne dođe do znatnog porasta broja hospitaliziranih, to će značiti da je omikron manje virulentan nego delta, tj. da kod manjeg broja slučajeva izaziva bolest zbog koje je ljudima potrebna liječnička pomoć.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.