Razotkriveno

Nije točno da je cijepljenje povećalo smrtnost među američkim pilotima za 1700 posto

U opticaju je netočna tvrdnja da se smrtnost među američkim pilotima drastično povećala zbog cijepljenja protiv Covida-19.
Piloti
StockSnap/Pixabay

Među korisnicima Facebooka dijeli se činjenično neutemeljena tvrdnja da je cijepljenje protiv Covida-19 uzrokovalo ogroman porast broja smrtnih slučajeva među avionskim pilotima u SAD-u.

Kroz video zapise i fotografije koji se dijele Facebookom netočno se tvrdi da je broj mrtvih pilota u 2021. skočio za šokantnih 1700 posto te da je razlog takvom povećanju broja smrtnih slučajeva među pilotima cijepljenje protiv Covida-19 (primjeri arhivirani ovdje i ovdje).

“Umrli piloti u SAD-u: 2019. umro 1, 2020. umrlo 6, 2021. umrlo 111 pilota do kraja septembra. Trebate li još dokaza?”, tvrdi se u opisu videa koji se dijeli Facebookom.

Nije, međutim, točno da je broj smrtnih slučajeva među američkim pilotima naglo skočio, kao što nije točno ni da piloti u većem broju umiru nakon cijepljenja.

Radi se o dezinformaciji koju su fact-checkeri već razotkrili kao netočnu (AFP, Reuters, Raskrinkavanje.ba).

Kao izvor tvrdnje o navodnom znatnom porastu broja mrtvih pilota navodi se objava iz specijaliziranog američkog časopisa Air Line Pilot koji izdaje sindikat Air Line Pilot’s Association (ALPA). Konkretno, kao dokaz naglog porasta broja smrtnih slučajeva među pilotima koristi se njihov “in memoriam” za umrle pilote, objavljen u izdanju za listopad/studeni 2021. godine.

Twitter

Točno je da se u “in memoriamu” u 2021. godini imenuje 111 pilota, naspram samo šest iz 2020. i jednog iz 2019. godine. Međutim, iz same ALPA-e tvrde kako ljudi poimenice navedeni u njihovom “in memoriamu” nisu evidencija svih pilota koji su preminuli tih godina.

U izjavi koju su objavili na Twitteru, ALPA je poručila da su “temeljem verificiranih informacija dobivenih od članova obitelji, i u 2019. i u 2020. izvijestili o gubitku većeg broja pilota nego u 2021. godini”.

Da se doista ne radi o kompletnom popisu može se uvjeriti i u ranijim izdanjima ALPA-inog časopisa. Na donjoj slici se tako može vidjeti kako je potpuno netočno da je tijekom 2019. godine preminuo samo jedan pilot.

Twitter

Dodajmo da je ALPA najveći sindikat pilota u SAD-u i Kanadi s oko 61.000 članova. ALPA potiče cijepljenje svojih članova (1, 2).

Ovo nije prvi put da su na društvenim mrežama u opticaju dezinformacije vezane za navodne smrti pilota uzrokovanih cijepljenjem protiv Covida-19. O sličnoj dezinformaciji vezanoj za britanske pilote pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.