Razotkriveno

Ne postoje dokazi da je argentinski reporter pao u nesvijest zbog cijepljenja

Argentinski novinar pao je u nesvijest za vrijeme javljanja uživo. Proširila se neutemeljena tvrdnja da mu je pozlilo zbog cjepiva.
Ilustracija: Faktograf

Društvenim mrežama širi se video isječak javljanja uživo reportera emisije Telenueva na argentinskoj televiziji Canal 9 koji je, usred izvještavanja o testiranju za Covid-19, pao u nesvijest.

Video je objavljen je 14. siječnja na profilu korisnika koji učestalo objavljuje antivakserski sadržaj, i koji je u objavi iznad videa, koji je na njegovom profilu pregledan više od 5600 puta, napisao:

“Još jedan IZNENADA, u live prijenosu…”

Facebook pratitelji autora objave u komentarima su dali naslutiti što bi mogao biti uzrok reporterovog kolapsa. Tako je jedan napisao kako je u pitanju “Instant karma.. Promovira cjepivo i pada u live prijenosu”, a drugi da je “Carlos je žrtva svoje glupoće. Samo nek se bodu i slušaju sotoniste i dobro će im biti”.

Video je također objavljen i na Facebook stranici naziva “Iznenada-novonormalno” koja je pokrenuta 1. siječnja ove godine, i na kojoj se uglavnom objavljuje antivakserski sadržaj, najčešće vijesti o smrtnim slučajevima za koje se sugerira da su posljedica cijepljenja (iako takve tvrdnje ne potkrepljuju dokazima).

Toplinski val

Vijest o kolapsu argentinskog novinara Carlosa Ferrare brzo je postala viralna.

Video je još 13. siječnja osvanuo na Twitteru (primjer ovdje), a dan poslije, osim argentinskih, prenijeli su ga i poznatiji mediji, poput Russia Today (RT) na svom Youtube kanalu. RT je međunarodni televizijski kanal u vlasništvu ruske države, poznat po širenju dezinformacija.

Argentinski Vistazo tako izvještava kako je voditelj emisije Claudio Perez, nekoliko minuta nakon što se Ferrera srušio ispred Testnog centra Teatro Colon u Buenos Airesu, izvijestio da je novinar hitno prevezen u obližnju bolnicu, gdje se oporavio od kolapsa te je podvrgnut nizu pretraga kako bi se isključile moguće  bolesti.

“Iako se ne znaju točno razlozi koji su doveli do kolapsa, jedan od čimbenika mogao bi biti intenzivan toplinski val koji je zahvatio zemlju od prošlog utorka. Naime, očekivalo se da će ovog petka maksimalna temperatura doseći 42 stupnja”, piše Vistazo.

Vistazo, kao ni La Capital koji je isti dan, 13. siječnja, izvijestio o ovom događaju, nigdje ne dovode kolaps reportera u vezu s cijepljenjem.

O događaju je pisao i britanski Express koji također ne dovodi događaj u vezi s cjepivom protiv Covida-19, već navodi kako se reporterov kolaps dogodio uslijed toplinskog vala. Kako navodi Express, voditelj Perez gledateljima je priopćio da se Ferrara osjeća dobro.

Nakon nekoliko dana, argentinski La Nation izvijestio je kako je Ferrara, nakon što je odveden u bolnicu Ramos Mejía, prebačen u privatnu bolnicu Los De Arcos odakle je ubrzo otpušten uz dijagnozu visoke glukoze u krvi, zbog čega bi trebao početi s liječenjem dijabetesa.

Nijedan od ovih medija ne navodi je li Ferrara bio cijepljen, niti njegov kolaps dovodi u vezu s cijepljenjem.

Dezinformacije

Reporterov kolaps usred javljanja antivakseri su opet iskoristili kako bi doveli cijepljenje protiv Covida-19 u vezu sa zdravstvenim problemima.

Portal TheCovidWorld, izvor mnogih dezinformacija o cijepljenju, u tekstu navodi kako se kolaps reportera dogodio nedugo nakon što je brazilski novinar Rafael Silva također kolabirao nakon javljanja uživo, i to nedugo nakon cijepljenja booster dozom cjepiva protiv Covida-19.  O tom su slučaju pisali fact-checkeri portala Logically koji su navode o boosteru kao uzroku kolapsa označili netočnima. Video se proširio i platformom Bitchute (1, 2, 3) gdje su korisnici te mreže, kojom se učestalo šire dezinformacije, naširoko počeli optuživati cjepivo za reporterov kolaps.

S ovakvim tipom dezinformacija susreli smo se više puta. Naime, covid dezinformatori često koriste nasumične vijesti o tome kako su određene osobe doživjele zdravstveni problem koji je, po njihovom, nastao upravo radi cijepljenja. To je bio slučaj kada se danski nogometaš Christian Eriksen onesvijestio za vrijeme utakmice. Iako nije bio cijepljen, nogometašev slučaj dezinformatori su koristili kako bi širili netočne i znanstveno neutemeljene tvrdnje o cjepivu.

Zadnji takvi slučajevi o kojima smo pisali u ovom mjesecu odnose se na vijest da je sakupljačici lopti na teniskom turniru Australian Open pozlilo zbog cijepljenja, za što nema nikakvih dokaza, te na smrt medicinske sestre u Splitu koja se neosnovano povezivala s primanjem booster doze.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.