Razotkriveno

Smrt medicinske sestre u Splitu neosnovano se povezuje s cijepljenjem

Društvenim mrežama proširila se teorija da je medicinska sestra u Splitu umrla zbog cijepljenja booster dozom. Iz KBC-a Split tvrde da to nije točno, a ništa nije prijavljeno ni HALMED-u.
Photo by Spencer Davis on Unsplash

Društvenim mreža i platformom YouTube šire se videi (primjeri arhivirani ovdje i ovdje) u kojima se tvrdi da je 34-godišnja medicinska sestra, zaposlenica Klinike za psihijatriju KBC-a Split, preminula nakon primanja treće, tzv. booster doze cjepiva. Za takve tvrdnje nema dokaza.

Tvrdnju su prenijeli i brojni rubni mediji (Istinom protiv laži, Epoha, Crodex) koji prenose transkript snimke koja kruži i aplikacijama poput WhatsAppa i Telegrama. Rubni portali navode i njeno ime i prezime, ali mi ga nećemo prenositi.

Navedena tvrdnja se dijeli putem privatnih profila i u raznim grupama na Facebooku, pa tako jedan korisnik u svom postu (arhiviran ovdje) tvrdi da medicinska sestra “nije umrla već je ubijena sa predumišljajem od svojih kolega koji su je prisilili na cijepljenje neispitanom vakcinom”, dok je jedan video (arhiviran ovdje) pregledan više od 10 tisuća puta.

Priče se donekle razlikuju. Dok Crodex navodi da je 34-godišnjakinja preminula, Epoha pak piše da se nalazi na respiratoru. Svi rubni portali, međutim, prenose transkript snimke u kojoj se između ostaloga tvrdi sljedeće:

“…Zvala me nećakinja koja radi na psihijatriji i kaže mi: „Moja kolegica primila je treću dozu boostera. Njena mater je rekla da joj je nakon treće doze počela trniti desna strana…Jučer oko podne je išla popiti kavu s prijateljicom u kafiću ispod nadvožnjaka na Firulama. Nakon kratkog vremena srušila se (snimka se pojavila na Facebooku, ali je ekspresno nestala). Hitna pod rotacijom ju je odvela na neurološki odjel. Ugrušak na mozgu, ugrušak u arteriji. Liječnici su nekako uspjeli izvaditi ugrušak iz mozga, međutim u arteriji je pukao, raspodijelio se na tri dijela i odmah direktno opet na mozak. U tom momentu oduzela joj se kompletna strana tijela. Iz mozga su joj pokušavali izvaditi ugruške na poseban način, neka vrsta pokusa, da joj spase mozak…”

Nije zaprimljena prijava o nuspojavi

Obratili smo se Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i HALMED-u. Zanimalo nas je jesu li zaprimili dojavu o ovom slučaju, jesu li zaprimili ovakve prijave sumnji na nuspojave na booster dozu. Također nas je zanimalo koliko su zaprimili prijava sumnji na nuspojave na booster dozu.

Iz NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije su nam odgovorili da “Nastavni zavod nije primio nikakvu prijavu koja bi se odnosila na situaciju koju ste naveli. Također nismo imali prijava nuspojava veznih za booster doze cjepiva”.

Oni su nas dodatno uputili na HALMED, koji evidentira sve prijave nuspojava cjepiva na području Republike Hrvatske. Iz HALMED-a, Agencije za lijekove i medicinske proizvode, su nam također odgovorili da nisu zaprimili prijavu koja bi odgovarala podacima iz našeg upita.

“Temeljem uvida u bazu nuspojava HALMED-a, možemo Vas izvijestiti da smo zaprimili prijave sumnji na nuspojave cjepiva koje se odnose na trnce u tijelu te na tromboembolijske događaje. Predmetne prijave zabilježene su nakon primjene svih doza. Zabilježene nuspojave uz primjenu booster doze cjepiva ne razlikuju se od nuspojava prijavljenih nakon prve i druge doze. Napominjemo da baza nuspojava (kako hrvatska, tako ni europska) nema mogućnost filtriranja prema kojoj možemo dobiti podatak o ukupnom broju prijava uz booster dozu te se prijave evidentiraju neovisno o tome o kojoj je dozi riječ”, dodali su iz HALMED-a.

Ravnatelj KBC-a Split: Smrt nema veze s cijepljenjem

Kako su prenijeli brojni mediji (Index.hr, Tportal, Slobodna Dalmacija) Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, na konferenciji za medije je kazao da mu nije poznata veza između cijepljenja i smrti tridesetčetverogodišnjakinje.

“Ono koliko je nama poznato, ne možemo reći da postoji veza između cijepljenja i tog tragičnog događaja”, kazao je Meštrović, a na upit provodi li se ikakva analiza o vezi cjepiva s njezinom smrću, izjavio je: “Prema onoj analizi koju smo mi dosad napravili, ne postoji povezanost. Ta osoba je preminula, ali ne možemo ju dovesti u vezu s cijepljenjem,” prenosi Index Meštrovićeve riječi.

Nuspojave se prijavljuju HALMED-u

Više podataka o svim zaprimljenim prijavama nuspojava cjepiva protiv Covida-19 možete čitati na mrežnim stranicama HALMED-a:

“U Republici Hrvatskoj je zaključno sa 6. prosinca 2021. godine primijenjeno 4.266.743 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19. Usporedbom broja prijava sumnji na nuspojave s brojem primijenjenih doza, dolazi se do zaključka da je na svakih 10.000 primijenjenih doza cjepiva zaprimljeno 14 prijava sumnji na nuspojave cjepiva. Drugim riječima, tek uz oko 0,14% primijenjenih doza cjepiva zabilježena je sumnja na nuspojavu. Udjeli prijava po broju primijenjenih doza po pojedinom cjepivu također su izrazito niski te se kreću u rasponu od 0,11% do 0,28%”, piše HALMED.

Kao što smo na Faktografu pisali u više navrata, u posljednje se vrijeme često šire dezinformacije i lažne vijesti o iznenadnim smrtnim slučajevima navodno povezanim s cijepljenjem protiv Covida-19, kao i o korištenju stvarnih smrtnih slučajeva za širenje dezinformacija o cijepljenju (1, 2).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.